Startup Pascal Ontijd haalt half miljoen op; WeTransfer-rel pakt goed uit voor concurrent

Pascal Ontijd

Ondernemersnieuws: voormalig SnappCar-ondernemer Pascal Ontijd haalt een half miljoen op met nieuwe – mysterieuze – startup, WeTransfer-uitdager Skotty doet goede zaken door persrel en Tesla ging dit jaar bijna failliet.

1. Startup Pascal Ontijd haalt half miljoen op

SnappCar-oprichter haalt met zijn nieuwe startup een half miljoen op bij angel investors. De ondernemer ,die in 2016 uit SnappCar stapte, meldt dit maandag in een blog op Sprout. Hoe het nieuwe bedrijf van Ontijd heet en in welke branche hij opereert, heeft Ontijd tot dusver nog goed geheim weten te houden. Het bedrijf zit in ieder geval in Amsterdam, getuige Ontijds Linkedin-profiel. Ook weten we dat het een techbedrijf is, getuige het feit dat Ontijd bezig stelt te zijn met zijn bètafase en hij een Android- en IoS-developer in dienst heeft. In zijn blog stelt Ontijd dat hij de afgelopen weken in Silicon Valley rondliep op zoek naar financiers. Wie dit zijn, houdt hij geheim.

Lees ook: Zo komt Pascal Ontijd aan een half miljoen euro groeigeld

2. Skotty-ondernemer verbaasd over juristenactie WeTransfer

Skotty-ondernemer Mees Boeijen toont zich maandag in een interview met Sprout verbaasd over de juridische acties die concurrent WeTransfer afgelopen weken ondernam tegen twee nieuwsorganisaties waarmee hij een interview hield. Skotty levert een file sharing-app die documenten versleutelt en beweert daarmee privacyvriendelijker te zijn dan WeTransfer. De juridische actie leverde WeTransfer veel negatieve pers op en zelfs een vergelijking met anti-pers-president Donald Trump. WeTransfer bood zijn excuses aan en stelt zijn juridische afdeling “te snel” te hebben ingezet. Het incident leverde Skotty, dat nog maar 2 weken live is, “900 procent” meer gebruikers op dan in de eerste week. Skotty heeft nu ruim duizend gebruikers.

Lees ook: Mees Boeijen (Skotty): ‘Wij keren ons niet tegen WeTransfer’

3. Nederlands bedrijf wint prestigieuze Amazon-wedstrijd

De Nederlandse ruimtevaart-startup Hiber is zondag tijdens het evenement re:Invent Conference in Las Vegas uitgeroepen tot Commercial Startup Launch of 2018 van Amazon Web Services (AWS). De wedstrijd werd eerder gewonnen door grote namen als Netflix, Airbnb en Pinterest. Hiber (voorheen Magnitude Space) liet hierbij zesduizend andere startups achter zich en mocht als prijs zijn dienst, een zwerm nano-satellieten die een wereldwijd IoT-netwerk verzorgt, pitchen bij de vijftigduizend bezoekers. Hiber hoopt binnenkort samen met SpaceX de eerste commerciële satelliet onder Nederlandse vlag de lucht in te krijgen. Het bedrijf haalde tot nu toe 15 miljoen euro op, ex-Just Eat-oprichter Laurens Groenendijk is een van de founders.

Lees ook: Deze ondernemers lanceren binnenkort hun eerste satelliet

4. Tesla was begin dit jaar bijna failliet

Het had een haar gescheeld of Tesla was begin dit jaar failliet gegaan. Dat stelt oprichter Elon Musk in een zondag gepubliceerd video-interview met de Amerikaanse nieuwssite Axios. Het bedrijf zou nog maar voor enkele weken geld in kas hebben gehad, vanwege de investeringen die de productieverhoging van het Model 3 vergde. Het gaat over de ‘productiehel’, waar Musk het eerder over had. Wekelijks moesten vijfduizend auto’s geproduceerd worden en Musk werkte naar eigen zeggen 22 uur per dag. Hij zegt erover: “Dat is niet goed. Dat is erg pijnlijk. Het beschadigt mijn brein en mijn hart. Ik deed het omdat als ik het niet had gedaan er een goede kans was dat Tesla zou doodgaan.”

5. Medtech-bedrijven ontvangen seed-kapitaal

Medtech-startups Cardiacbooster, CitiusBio en Binnovate Digital Health zijn de eerste drie partijen die investeringskapitaal ontvangen van het zogeheten RedMedTech Discovery Fund II. Zij ontvangen allen een seed capital-lening met een maximum van 250.000 euro. Dit betreft een samenwerking tussen Health Valley Nederland, Radboudumc, Saxion en Oost NL. Cardiacbooster helpt patiënten na een hartaanval, CitiusBio detecteert hartinfarcten en Binnovate Digital Health levert een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nieraandoeningen.

6. En dan dit: Zoon (22) van BasicFit-oprichter koopt peperduur landhuis

Mike Moos, de 22-jarige zoon van Basic-Fit-oprichter René Moos, heeft voor 3,5 miljoen euro een landhuis in Laren gekocht. Dat meldt Quote. Momenteel zou Moos nog in Hoofddorp wonen, maar hij zal spoedig zijn intrek nemen in het riante huis op landgoed De Padakkers. Het 470 vierkante meter tellende landhuis stond overigens voor bijna 4 miljoen euro op Funda, waardoor dit – soort van – een koopje is. Toevallig: wij dachten er bij Sprout ook nog even over om het pand te kopen voor ons op 1 april opgerichte Sprout-café, maar besloten uiteindelijk van de deal af te zien. Dat Laren bleek toch wat te veel street.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 27 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.