Startup Synple stopt ermee; McDonald’s zet laadpalen neer

Ondernemersnieuws: Logistieke startup Synple krijgt zijn businessmodel niet rond; hamburgers Vegetarische Slager bij Smullers en snelle hap en snel laden bij McDonald’s.

1. Logistieke startup Synple kapt ermee

Synple, de startup die laadruimte van vrachtwagens beter wil benutten door vervoerders via zijn platform te laten samenwerken, trekt de stekker eruit. Op LinkedIn melden oprichters Machiel Resink en Roderick Rodenburg: “Ondanks een forse kapitaalinjectie is het ons niet gelukt om het platform voldoende snel op te schalen. Dit leidt ertoe dat we op korte termijn geen gezond business model voor ons platform kunnen ontwikkelen.” Synple schopte het tot de finale van Sprout Startup van het Jaar en had Newion en Mainport Innovation Fund als investeerders achter zich. 

 2. Snelle hap en snel laden bij McDo

Naast een snelle hap ook de batterij snel laden: McDonald’s gaat de komende jaren laadpalen plaatsen bij 168 van zijn Nederlandse restaurants. Meer keuze dus voor elektrische rijders, die de trage publieke laadpalen overigens vrijwel links laten liggen. Uit onderzoek blijkt volgens Duurzaamnieuws dat die palen amper goed zijn voor 5 procent van de laadbeurten. In Noorwegen daalde het aandeel van publieke laadpalen in de laadbeurten zelfs van 10 procent in 2014 naar 2 procent in 2017. Uitzondering op de trend zijn daar de snelle palen langs belangrijke wegen.

3. Brabantse families investeren in deelauto’s van Amber

De Brabantse families Van Laarhoven (Cito) en Van Doorne (Daf) investeren via hun Pala Group in Amber, de startup in elektrische deelauto’s. Amber begon anderhalf jaar geleden met het leveren van deelauto’s voor ABN Amro en wil op termijn een autonoom rijdende vloot exploiteren. Oprichter en ceo Steven Nelemans zegt in een persbericht dat hij de grootste autodeler op de zakelijke markt wil worden met de nieuwe investering. "Dat kunnen we worden omdat bij ons alles om de klant draait; we hebben op meer dan 8500 reserveringen nog nooit een gebruiker laten staan.”

4. Hamburgers vegetarische Slager bij snackketen

De hamburgers van challenger De Vegetarische Slager liggen vanaf vandaag bij snackbarketen Smullers, aldus oprichter Jaap Korteweg tegen NU.nl. Korteweg verwacht dankzij de deal behoorlijke volumes te kunnen afzetten. Smullers, tot begin volgend jaar nog onderdeel van de NS, heeft enkele tientallen snackbars op NS-stations. 

5. Adyen meer waard dan Deutsche Bank

Waar een kleine unicorn groot in kan zijn: betaalprovider Adyen is momenteel op de beurs meer dan 23 miljard euro waard, en daarmee duurder dan bankgigant Deutsche Bank. Volgens de Amerikaanse nieuwssite Quartz is Deutsche de klappen van de financiële meltdown uit 2008 nog lang niet te boven, terwijl Adyen (A Dutch upstart you may not have heard of) zijn koers doodleuk heeft zien verdrievoudigen sinds zijn beursdebuut afgelopen juni. Binnenkort wordt Adyen opgenomen in de Midkap-index van middelgrote fondsen.

6. En dan dit: Tony’s Chocolonley stopt met blockchain

In theorie werkt het prima: de blockchain maakt logisitieke ketens transparanter. Tony’s Chocolonely zette de blockchain twee jaar geleden aan het werk om zijn cacaobonen te tracken, maar blijkt gestopt met die pilot. Een aantal transacties werd gemist, niet iedereen bleek meteen om te kunnen gaan met de nieuwe technologie en eigenlijk bleek de eigen Beantracker al prima te voldoen. ‘We houden het nu dus even voor gezien’, aldus Tony’s op zijn website.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 12 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!