Startups halen 84 miljoen op; Euromast verkocht aan horecabaas

Ondernemersnieuws: Euromast verkocht aan horecabaas; startups haalden 84 miljoen op en John de Mol verdient lekker aan overname Delta Lloyd.

1. Horecabaas koopt Euromast

Horecaman Willem Tieleman heeft de Euromast gekocht. De Rotterdammer(t) tikt volgens Quote ruim vijf miljoen euro af voor het bekendste gebouw van de Maasstad, waarvan hij de exploitatie al sinds 2003 in handen had. Tieleman is oud-eigenaar van Hotel New-York, en partner van Jamie Olivers restaurantgroep in Nederland, België en Duitsland. De toren was eerder van de bekende vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg, die het gebouw kwijtraakte omdat hij leningen, waarvoor de mast als onderpand diende, niet heeft afgelost.

2. John de Mol verdient goed aan overname Delta Lloyd

Hoe de overnamestrijd tussen verzekeraars Delta Llloyd en NN ook afloopt, John de Mol kan cashen. Hij maakt op basis van het bod dat NN woensdag openbaar maakte in elk geval 32 miljoen euro winst op zijn aandelen Delta Lloyd, blijkt volgens het Business Insider uit de transacties die De Mol de afgelopen maanden deed. Bij elkaar heeft De Mol naar schatting zo’n 95 miljoen euro in Delta Lloyd gestoken. Als Delta Lloyd voor 5,30 euro per aandeel wordt overgenomen, krijgt De Mol ongeveer 127 miljoen euro voor zijn belang. NN zal de komende tijd zijn bod ongetwijfeld nog moeten vergulden.

3. Startups haalden 84 miljoen op in Q3

Nederlandse startups hebben in het derde kwartaal in 25 deals bij elkaar 84,4 miljoen euro opgehaald, iets meer dan de twee voorgaande kwartalen, maar nog altijd minder dan in hetzelfde kwartaal van 2015, meldt Startupjuncture. Het aantal deals was een stuk minder dan in Q2, toen 45 investeringen werden geteld. Het gemiddelde bedrag dat geldschieters in de ondernemingen staken - 3,4 miljoen euro - lag hoger dan in voorgaande kwartalen, vooral door knallers als de 22 miljoen die Bynder in een B-ronde ophaalde, de 17,8 miljoen voor Gitlab en de 12,5 miljoen voor Nightbalance. Dergelijke big money kwam, zoals nog steeds gebruikelijk, overwegend van Amerikaanse geldschieters.

4. Selfiebetalen wordt gemeengoed

Betalen met een selfie of de vingerafdrukscanner op de smartphone wordt na pilots in Nederland in een twaalf Europese landen uitgerold door Mastercard. Volgens de betaalgigant maakt een simpele vingerafdruk of foto van de gebruiker het makkelijker om online aankopen te doen met het mobieltje, waar anders een wachtwoord voor nodig zou zijn. Groot-Brittannië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden kunnen in de loop van volgend jaar het selfiebetalen tegemoetzien. Alibaba-ceo Jack Ma liet vorig jaar al eens zien hoe selfiebetalen werkt.

5. Bernd Damme ligt in de Bijenkorf

Bernd Damme heeft woensdag in de Rotterdamse een shop-in-shop geopend met zijn juwelenhuis House of Eléonore. Het is voor het eerst dat de juwelen met in het lab gemaakte en daardoor verantwoorde diamanten in een warenhuis te koop zijn. Damme biedt zijn assortiment ook online aan via de Bijenkorf en maakt en feestje van zijn winkelvloer: daar werkt ook een goudsmid aan bijzondere ontwerpen die in opdracht worden vervaardigd. Ook wordt ter plekke geschetst, gesmeed en worden juwelen gepolijst, tot eind december. Zijn juwelenstartup werkt samen met Royal Asscher, de diamantair die in 'echte' glimmers handelt.

6. En dan dit: Blokker kopieert Chinezen, zeggen de Chinezen

Gevalletje wereld op zijn kop: het Chinese bedrijf Zhejiang Zhengte eiste woensdag voor de rechter dat Blokker en Leen Bakker stoppen met de verkoop van een partytent, die te veel op zijn ‘Butterfly Gazebo’ zou lijken. De luifel die in een vlindervorm is gevouwen zou door de Chinezen zijn ontworpen als een licht en elegant alternatief voor de reguliere partytent. De Chinese fabrikent stelt dat het product van Blokker en Leen Bakker van inferieure kwaliteit is. De retailers zelf beweren dat het ontwerp al langer bestaat. Van de rechter moeten de kemphanen voor 12 oktober de zaak proberen te schikken, anders volgt op 2 november uitspraak.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 6 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!