Startups van vrouwen halen nauwelijks geld op; oprichter Bamigo vertrekt

Vrouw

Ondernemersnieuws: startups van vrouwen scoren slechts 1,6 procent van het Nederlandse durfkapitaal, oprichter Bamigo vertrekt en Airbnb-verhuurders krijgen verplichte registratie aan hun broek.

1. Investeerders stappen zelden in startups van vrouwen 

Nederlandse investeerders steken vrijwel al hun geld in startups die door mannen worden geleid. Slechts 1,6 procent van de startups stond onder leiding van een vrouw, blijkt uit onderzoek. van Eva de Mol van de VU en investeerder Janneke Niessen waarover het FD schrijft. Bij 6,8% van de door durfkapitaal gefinancierde startups stond een gemengd team aan het roer. De onderzoekers kregen geen inzage in het aantal aanvragen voor financiering dat door vrouwelijke ondernemers was ingediend. De Mol en Niessen onderzochten de periode 2010 tot 2018.

2. Oprichter Bamigo vertrokken

Oprichter Jeroen Adriaans blijkt vertrokken bij Bamigo, het bedrijf in bamboe herenondergoed dat na een paar jaar snelle groei goed is voor een miljoenenomzet. Inmiddels staat de Europese expansie van Bamigo op de rol, maar naar eigen zeggen was Adriaans, die geen meerderheid bezat in het bedrijf, toe aan een nieuwe uitdaging. Dat laat hij weten aan Sprout. ‘Ik heb ervan geleerd dat ik als ondernemer de controle moet houden, dan gaat het goed.’

3. WhatsApp-oprichter doet boekje open over geldhonger Facebook

WhatsApp-oprichter Brian Acton klapt aardig uit de school tegen Forbes over hoe het eraan toegaat binnen Facebook. Hij en zijn compagnon Jan Koum liepen in 2014 binnen op de verkoop van WhatsApp aan Facebook voor 22 miljard dollar, maar van de toezegging dat WhatsApp vijf jaar gevrijwaard zou blijven van commerciële rimram kwam weinig terecht. Acton baalde daar zó van, dat eerder vertrok dan was afgesproken en daarbij 850 miljoen dollar aan aandelen misliep. “At the end of the day, I sold my company. I am a sellout. I acknowledge that.

4. Ruim drie ton voor Influentials

Jolique Möller heeft ruim drie ton opgehaald voor Influentials, het influencermarketingplatform waarmee ze bedrijven verbindt met influencers. Via Symbid staken investeerders, waaronder TheNextWoman crowdfund van Simone Brummelhuis, via convertibles 315K in haar bedrijf. De software van Influentials laat bedrijven makkelijk met influencers werken, campagnes managen via de marketplace en geeft ze toegang tot belangrijke data. Met het geld kan Möller Influentials verder ontwikkelen.

5. Kabinet wil verplichte registratie van Airbnb-verhuurders

Het kabinet wil een registratiesysteem voor mensen die hun woning via Airbnb verhuren ‘om excessen bij toeristische verhuur aan te pakken’. Dat schreef minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer. Ollongren werkt met diverse gemeenten en platformen als Airbnb aan het systeem, dat controle makkelijker moet maken op het overschrijden van de regels, waaronder de limiet van zestig dagen per jaar die in Amsterdam geldt. Vanaf 2019 wordt die limiet teruggebracht naar dertig dagen. Airbnb zelf deed tot nu toe juist zijn best de locatie van het aanbod niet al te duidelijk te presenteren.

6. En dan dit: algoritme voorspelt of je startup een succes wordt

Hoe kansrijk je startup is, valt tegenwoordig te berekenen met behulp van AI. UvA-hoogleraar Maarten de Rijke heeft het algoritme WBSSP ontwikkeld dat na een half jaar 'training' kan voorspellen of jonge bedrijven geld ophalen bij een nieuwe financieringsronde, of bij gebrek aan funding omvallen. De software kan investeerders helpen om vaker raak te schieten, vertelt hij in het FD. Het systeem is niet 100% betrouwbaar, zegt hij. “Maar het is wel bijna drie keer zo goed als de beste voorspellers die tot nu toe bestonden.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 27 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.