Startups vragen Tweede Kamer om noodpakket; Vakanties.nl ontvangt twee ton van investeerder

Ondernemersnieuws: lobbyclub wil extra crisismaatregelen voor startups, Joost Romeijn verstrekt noodkrediet aan Vakanties.nl en Action-medewerker ontslagen na diefstal plastic tasje. 

1. Startups vragen noodpakket aan Tweede Kamer

Dutch Startup Association heeft de Tweede Kamer verzocht om een noodpakket. De lobbyclub wil dat bepaalde crisismaastregelen worden uitgebreid zodat ook startups hiervan gebruik kunnen maken. Zij pleit ervoor dat naast zzp’ers, ook directeur-grootaandeelhouders drie maanden een uitkering op bijstandsniveau mogen ontvangen. De werktijdverkorting zou niet alleen op omzet gebaseerd moeten worden, omdat sommige startups wel loonkosten maar geen omzet hebben. Het aantal medewerkers of het aandeel niet-bancaire financiering worden als alternatieve maten opgeworpen. Tenslotte wordt de overheid verzocht om noodkredieten en directe investeringen.

Lees verder: Startups aan Tweede Kamer: laat noodmaatregel werkbehoud ook voor ons gelden

2. Corona-update

 • Bedrijven en beleggers pleiten voor een noodwet die het mogelijk maakt om aandeelhoudersvergaderingen online te houden. Momenteel is een fysieke vergadering wettelijk verplicht.
 • Ondernemersorganisatie ONL roept verhuurders en concerns op om solidair te zijn met kleine ondernemers. ONL schrijft dat veel ondernemers hun zorgen uiten nadat een grote multinational (die niet bij naam genoemd wordt, maar het lijkt te gaan om Action) de betalingstermijn oprekte naar 90 dagen. 
 • Uber verzoekt de Amerikaanse politiek om niet alleen werknemers, maar ook ‘onafhankelijke opdrachtnemers’ mee te nemen in de steunpakketten
 • Heel de wereld zit inmiddels de godganse dag te videovergaderen via Microsoft Teams, Zoom of Slack. Sommige gebruikers van Zoom hebben ontdekt dat je met een handig trucje kunt doen alsof je aandachtig bij de vergadering bent, terwijl dat niet zo is. 
 • Een Italiaanse 3d-printing-startup heeft het mogelijk gemaakt dat snorkelmaskers van sportwinkel Decathlon kunnen worden ingezet om Italiaanse coronapatiënten te beademen
 • Ook de Nederlandse start-up 3D Hubs wil zijn steentje bijdragen. Partijen die onderdelen nodig hebben in de strijd tegen Covid-19 kunnen aankloppen voor hulp.
 • De gamemakers achter Plague Inc. doneren 250.000 dollar aan gezondheidsorganisaties die het coronavirus bestrijden. In het spel, dat acht jaar geleden werd gelanceerd, probeer je zo effectief mogelijk een virus te verspreiden. De laatste weken is het spel ineens zeer populair. 
 • Unilevert doneert 100 miljoen euro aan zeep en ontsmettingsmiddelen. 
 • Elon Musk heeft 1.000 beademingsapparaten gekocht om te doneren aan Californische ziekenhuizen. Eerder twitterde Musk dat de paniek rondom het coronavirus ‘dom’ was. 
 • Supermarkten en drogisterijen voeren een deurbeleid in. Per tien vierkante meter mag er een klant aanwezig zijn, personeel niet meegerekend. 
 • Gemeenten zien al een fikse toestroom van zzp’ers die om steun vragen, schrijft Het Financieele Dagblad
 • Albert Heijn, Jumbo en Bol.com gaan hun personeel deze periode niet extra belonen. 

3. Twee ton overbruggingskrediet voor Vakanties.nl 

Investeerder en mede-oprichter Joost Romeijn verstrekt Vakanties.nl een overbruggingskrediet van 200.000 euro om de coronacrisis door te komen. Dat vertelt CEO Judith Eyck tegenover Sprout. ‘Veel investeerders trekken zich in deze tijden terug, terwijl onze investeerder er alleen maar meer in gelooft. Dat vind ik zo mooi.’ Zelf zit Eyck op dit moment vast in Argentinië, omdat er nauwelijks vluchten naar Europa zijn. CTO Elwin Kamp neemt ondertussen een groot deel van haar taken waar. 

Lees verder: Judith Eyck zit vast in Argentinië, terwijl haar startup thuis klappen krijgt

4. Felyx stelt scooters beschikbaar voor getroffen ondernemers

Kleine ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen mogen tegen sterk gereduceerd tarief gebruikmaken van de elektrische scooters van Felyx. Dat laat de startup van Quinten Selhorst en Maarten Poot weten in een persbericht. Op deze manier moeten horecazaken en winkeliers die normaal gesproken niet bezorgen hun producten ‘op een veilige wijze’ aan de man te brengen. De mannen achter de groene scooterbrigade schatten dat de kosten uitkomen op 2,50 euro per bezorging. 

5. Zo verkoopt VanMoof zijn succes tijdens de coronacrisis

Elektrische fietsenmaker VanMoof ziet tijdens de coronacrisis de omzet flink oplopen. Sinds begin februari lag de omzet 48 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘Het lijkt erop dat de coronacrisis een extra motivatie voor mensen is om de fiets te pakken’, zegt marketingmanager Karlijn Marchildon tegenover MT.nl. De verkooppiek werd mede gedreven door een doorgevoerde prijsdaling. De prijsverlaging is ingevoerd ‘om plaats te maken voor iets nieuws’. Het verkoopsucces werd gedeeld in een persbericht. ‘De toon van zo’n bericht is heel belangrijk, concludeerden we. Je moet niet te koop lopen met dat het hier allemaal zo fantastisch gaat. Wij hebben daarom heel droog de feiten gedeeld.’

6. En dan dit: Action ontslaat medewerker na jatten plastic tas van 3 cent

Een vulploegleider van de Action is door zijn werkgever ontslagen na het verdonkeremanen van een plastic tas. Dat meldt Quote. De medewerker kocht twintig poncho’s voor carnaval bij zijn werkgever. Na zijn dienst nam hij een tasje mee om de poncho’s in te vervoeren. Aangezien de kassa’s waren afgesloten beloofde de vulploegleider om het tasje, ter waarde van drie cent, de dag erna te voldoen. Dit vergat hij. Toen hij na de Krokusvakantie terugkwam werd hem medegedeeld dat hij kon vertrekken. ‘Wij hebben hem drie keer de mogelijkheid gegeven om alsnog te betalen maar dat weigerde hij’, aldus Action. Deze lezing wordt ontkend door de ontslagen medewerker.

Wat we ook lazen:

 • Quote spreekt met enkele startupondernemers en investerdeers over de coronacrisis. De meesten zien het zonnig in.
 • The Guardian duikt in de wereld van ‘doomsday vastgoed’. De vraag onder rijken om geriefelijk onder te kunnen duiken tijdens een pandemie of nucleaire ramp stijgt.. 
 • Bij The Atlantic zijn ze onder de indruk van de crisisaanpak van de Denen. Het Scandinavische land vergoedt driekwart van de salarissen van medewerkers van commerciele bedrijven om massa-ontslagen te voorkomen. Overigens is dit in Nederland tot aan 90 procent. 
 • Vind je het ook uitdagend om lang thuis te zitten? Astronaut Scott Kelly vertelt in de New York Times hoe hij het een jaar uitzong in het internationale ruimtestation.

Tot zover de Sprout-update van 25 maart 2020. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!