Strengere regels voor Facebook-adverteerders; 1,7 miljard voor ICO Telegram

Facebook op Smartphone

Ondernemersnieuws: Adverteerders op Facebook krijgen een strenger regelpakket, Telegram verhoogt ICO-kapitaal naar 1,7 miljard dollar en de Amerikaanse overheid doet een George Orwell. 

1. Strengere regels adverteren op Facebook

Bedrijven die op Facebook adverteren, mogen straks geen persoonlijke advertenties meer sturen zonder toestemming van gebruikers. Dat laat het social media-bedrijf van Mark Zuckerberg weten aan technologiewebsite TechCrunch. Adverteerders gebruiken op Facebook de zogeheten Custom Audiences, waarbij bedrijven zelf lijsten leveren met klantgegevens, waarna Facebook ze aan de juiste personen koppelt. Ondernemingen die persoonlijke gegevens gebruiken, moeten hiervoor al toestemming vragen aan gebruikers, maar Facebook wil dit nu verduidelijken. Het bedrijf werkt daarom aan een tool waarmee gebruikers moeten aangeven dat ze toestemming geven.

2. Snap ontslaat opnieuw honderd medewerkers

Trouble in paradise. Werden Evan Spiegel en Bobby Murphy multimiljardair dankzij Snapchat, met het moederbedrijf Snap gaat het de laatste tijd niet zo goed. Snap ging vorig jaar naar de beurs, maar is inmiddels al tientallen procenten gezakt in beurswaarde. Ten gevolge van deze slechte prestaties moet het bedrijf nu opnieuw honderd banen schrappen, ditmaal op de advertentie-afdeling. Eerder deze maand werden al honderdtwintig technici bij het bedrijf de laan uitgestuurd en in januari moesten tientallen medewerkers het bedrijf gedwongen gedag zeggen. Snap heeft te maken met tegenvallende resultaten en verloor miljoenen wegens een geflopt project met camerabrillen.

3. Tesla roept 123.000 auto’s terug

Tesla ziet zich genoodzaakt om 123.000 auto’s van zijn befaamde Model S terug te roepen. De reden is dat er een fout in de stuurinrichting zou kunnen zitten, waarbij deze last kan krijgen van roestvorming. Het gaat om auto’s die voor april 2016 zijn geproduceerd en de autoproducent roept eigenaren op deze modellen voor een check bij de producent langs te brengen. Het zou volgens Tesla gaan om een vrijwillige, dus niet-opgelegde terugroepactie. Toch is het de zoveelste blunder voor het bedrijf van Elon Musk. het concern daalde afgelopen week op de beurs nadat er bij een crash van een Tesla-wagen een dode was gevallen. Ook werd het bedrijf afgewaardeerd door Moody’s en zijn er zorgen over Tesla’s solvabiliteit op de lange termijn.

Kleine opsteker dan voor Musk: zijn andere bedrijf SpaceX mag een breedbandnetwerk met satellieten opzetten, om zo meer Amerikanen toegang tot internet te geven.

4. 1,7 miljard voor cryptobeursgang Telegram

Vrijdag werd bekend dat berichtenapp Telegram met een initial coin offering (ICO) 850 miljoen dollar extra heeft opgehaald bij 94 investeerders. Hiermee ligt het totaalbedrag aan opgehaald cryptogeld nu op 1,7 miljard dollar. Tijdens een eerdere ronde haalde het bedrijf al 850 miljoen op bij 81 investeerders. Telegram overweegt momenteel nog één of meerdere ICO’s. Het Russische bedrijf werkt met cryptovaluta Gram, waarmee de Russen met Visa en Mastercard zouden willen concurreren op snelheid. Het kapitaal dat Telegram met diens ICO heeft opgehaald, investeert het bedrijf onder meer in personeelssalarissen en apparatuur.

5. Demcon neemt belang in Twentse onderneming

Techbedrijf Demcon uit Twente neemt een minderheidsbelang in buurt- en branchegenoot Twente Solid State Technology. Deze laatstgenoemde onderneming ontstond in 1998 als spin-off van de Universiteit Twente en specialiseert zich in de productie van onderzoeksapparatuur voor universiteiten. Er werken momenteel achttien mensen bij het concern. Demcon zal Twente Solid State Technology helpen bij diens R&D-werk (research & development). Demcon heeft naast Twente vestigingen in Groningen en Delft en aast op de Duitse markt. De techonderneming is toeleverancier van chipbedrijf ASML.

6. En dan dit: Verenigde Staten azen op je social media-gegevens

Op zakenreis of vakantie naar de Verenigde Staten? Kom maar op met je data! Wie in de toekomst naar het land van Uncle Sam reist en een visum aanvraagt, moet gebruikersnamen voor sociale media, e-mailadressen en telefoonnummers doorgeven aan de Amerikanen, zo staat in een voorstel van de Amerikaanse overheid. Momenteel geldt deze regel alleen nog voor reizigers uit landen die de regering-Trump als potentieel gevaarlijk zien, maar als het aan de overheid ligt, wordt dit dus flink uitgebreid. De VS lijken hiermee China achterna te gaan, waar de nachtmerrie van George Orwell al de normaalste zaak van de wereld is.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 3 april. Tot dinsdag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!