Stroomversnelling voor Tesla-batterij; Eventbrite koopt Ticketscript

Ondernemersnieuws: ontwikkeling gigabatterijen komt in stroomversnelling, Ticketscript overgekocht door Amerikaanse grote broer Eventbrite en Huichelamerikaan licht Nederlandse ondernemers voor miljoen op.

1. Stroomversnelling voor gigabatterijen: opslagcentrale in Californië

Deze week is er een belangrijke bladzijde omgeslagen in het wereldje van de gigabatterijen. In Californië zijn namelijk drie immense lithium-ion batterijen in gebruik genomen, die op zichzelf allemaal de grootste accu ter wereld zouden zijn. Tesla bezit er één van, genaamd Powerpack. De uit de kluiten gewassen penlites zijn elk zo groot als 396 koelkasten. Dit soort elektriciteitsopslagcentrales moeten in de toekomst goedkoper zijn dan gascentrales, die nu nog aan moeten om de piekmomenten op het stroomnet te counteren. Met name door de opkomst van elektrische auto’s is de prijs voor lithium-ion batterijen sinds 2014 met zo’n 50 procent gedaald. Daardoor worden gigabatterijen een steeds interessanter alternatief voor gascentrales. Wat betreft Tesla blijft het hier niet bij. Elon Musk c.s. willen in het komende decennium 15 gigawatt aan opslagcapaciteit bijbouwen.

2. Nederland: Zeker Zonder Pensioen?

Zzp’ers in Nederland zijn slechter voorbereid op hun pensioen dan buitenlandse collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van Aegon, dat zelf pensioen(achtige diensten) aanbiedt voor zzp’ers. Uit een onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers in 15 landen (verspreid over 4 continenten) blijkt dat wereldwijd gemiddeld 13 procent schriftelijk een pensioenplan heeft vastgelegd, terwijl dit in Nederland maar 8 procent is. Overigens zegt 55 procent van de Nederlandse zzp’ers wel zo’n pensioenplan te hebben. Volgens Aegon moeten we de verklaring voor de karige pensioenplannen alhier zoeken in het feit dat veel zzp’ers verwachten dat ze tot ver na hun 65e moeten doorwerken. Een deel verwacht zelfs dat hij helemaal nooit met pensioen kan. 

3. Techbedrijven tegen Trump: tandje erbij

Amerikaanse techbedrijven voeren het verzet tegen president Trump en zijn migratiestop op. Google, Netflix, Adobe, Airbnb, Kickstarter en Twilio zijn volgens Yahoo allemaal ingegaan op de uitnodiging van softwareontwikkelaar Github om samen te komen. Het doel van de meeting: gezamenlijk een amicus curiae opstellen. Letterlijk betekent dit ‘vrienden van de rechtbank’. Het is een advies aan rechtbanken die de rechtszaken tegen Trumps immigratieban behandelen. Naast bedrijven als Google en Lyft, steunen nu ook Microsoft en Amazon die rechtszaken met geld en informatie. Maandag demonstreerden duizenden medewerkers van Google-kantoren over de hele wereld tegen de kersverse president. 

4. Ticketscript overgenomen door Eventbrite

Het Amerikaanse online ticketplatform Eventbrite neemt zijn Nederlandse evenknie Ticketscript over. Beide bedrijven bieden organisatoren van evenementen een online instrument om in eigen beheer kaartjes te verkopen. De broeders-in-wording verkochten in 2016 gezamenlijk zo’n 35 miljoen tickets. Eventbrite deed dat met, verspreid over de hele wereld, 550 medewerkers. Ticketscript met 100. Volgens Eventbrite-directeur Julia Hartz leidt de overname niet tot banenverlies: “Deze overname draait om versnelling van de groei, niet om efficiëntie.” Of de naam Ticketscript behouden blijft, is nog niet bekend.

5. Daimler maakt zelfrijdende auto's voor Uber

Duitse autobouwer Daimler gaat zelfrijdende auto’s maken voor taxi- en autodeelbedrijf Uber. Dat meldt Uber-directeur Travis Kalanick op de site van zijn bedrijf. Eerder sloot Uber al een deal met Volvo voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. De overeenkomst met Daimler is anders, schrijft TechCrunch. De Duitsers blijven namelijk zelf eigenaar van de auto’s en maken slechts gebruik van de technologie en rittendeelservices van Uber. Het Amerikaanse bedrijf zegt zich hiermee voor het eerst te presenteren als een ‘open platform voor zelfrijdende voertuigen’. 

6. En dan dit: Huichelamerikaan licht Nederlandse ondernemers voor 1 miljoen op

Hij reed in dikke limousines. Omringde zich met bodyguards. En zwaaide met ‘bankgaranties’, soms met een ‘waarde’ van 1 miljard euro. Het bleek allemaal een maskerade van de Amerikaan David T. voor zijn duistere oplichtingspraktijken. Uiteindelijk liep hij tegen de lamp, nadat hij Nederlandse ondernemers voor 1 miljoen euro had opgelicht. Hij vertelde hen dat hij een investering zou verstrekken, maar verlangde eerst een kleiner geldbedrag van ze. De Amerikaans blijkt tamelijk hardleers. Twee jaar geleden stond hij ook al terecht. Toen bleek hij ook wat geld afhandig te hebben gemaakt van de Amsterdam Arena (117.000 euro), het Gelredome (179.000 euro) en het Arnhemse Hotel Haarhuis (359.000 euro). 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 1 februari 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk