Studocu heeft miljoen gebruikers; Minibrew breidt uit met bierkompas

studocu

Ondernemersnieuws: Studocu groeit internationaal, Minibrew wijst de weg naar het bier van je smaak met een bierkompas en Facebook beschermt je data. 

1. Studocu heeft miljoen gebruikers

Platform voor aantekeningen, samenvattingen en oude tentamens Studocu heeft een miljoen geregistreerde gebruikers, maakt het bedrijf van oprichter Jacques Huppes bekend. De startup groeide als Studeersnel in Nederland en veranderde zijn bedrijfsnaam voor de internationale markt. Het aantal gebruikers verdubbelde in twee jaar tijd. Die curve dankt de jonge onderneming vooral aan de groei buiten Nederland; net iets meer dan de helft van de gebruikers komt op dit moment nog uit Nederland. Toen we Studocu twee jaar geleden spraken had het bedrijf 300.000 euro omzet. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot "een veelvoud" daarvan, zegt Huppes.

2. Minibrew breidt uit met bierkompas

Startup van het jaar Minibrew lanceerde donderdag een bierkompas (als iOS-app). Voor de dorstige liefhebber van - speciaal - bier een digitale routekaart naar het biertje dat het dichtste bij je smaak past. Gebruikers geven op drie schijven hun voorkeur aan - alcoholpromillage, smaak en kleur van het bier - en de smartphone-applicatie geeft een rij aan gerstenat-opties. Het is een uitbreiding op het product van de Utrechtse biermakers; Minibrew brengt een bierbrouwer op de markt waarmee je thuis eenvoudig je eigen biertje kunt maken.

3. Verzekeraar mag niet bij Facebook-profiel

De app van een Britse verzekeraar die een profiel van potentiële klanten maakt aan de hand van profielgegevens van Facebook, mag van Facebook niet meer bij de benodigde profielgegevens. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg beroept zich op algemene voorwaarden die dergelijk gebruik verbieden. Verzekeraar Admiral wil een korting geven voor gebruikers die het bedrijf als veilig inschat. Als iemand bijvoorbeeld regelmatig woorden als 'altijd' of 'nooit' hanteert in Facebook-posts kan die fluiten naar de korting. Op regelmatige tijden publiceren spaart je portemonnee dan juist weer wel geld uit. Admiral geeft de hoop niet op en heeft het bij VK over een tijdelijke tegenslag. 

4. Slack 'bedankt' Microsoft in NY Times

Chat-app voor teams Slack heeft de nieuwe concurrentie van Microsoft met open armen ontvangen. Met een advertentie die een volle pagina in de New York Times 'bedankt' het bedrijf van Stewart Butterfield Microsoft Teams én geeft het wat waardevolle tips. Deze week kondigde de it-gigant aan een product te lanceren waarmee medewerkers met elkaar kunnen communiceren, een directe concurrent voor Slack. Helemaal origineel zijn Butterfield en de zijnen met de verwelkoming (misschien wel bewust) niet. Apple 'bedankte' IBM in 1981 op een bijna identieke manier voor het op de markt brengen van zijn eerste personal computer. 

Lees ook: Slack krijgt het zwaarder, maar ziet hobbels met vertrouwen tegemoet

5. Petitie: red Twitter van Wall Street

De greed is good-filosofie van Wall Street(-personage Gordon Gekko) jaagt Twitter-gebruikers de stuipen op het lijf. Zodanig dat zij een petitie zijn gestart om te voorkomen dat het microblog wordt verkocht aan de hoogste bieder. Met 94 procent van het gehoopte aantal handtekeningen klinkt dat succesvol, maar de microbloggers hebben ook een microdoel gesteld: 1.500 krabbletjes voor een netwerk dat het vorige kwartaal afsloot met 316 miljoen gebruikers. De rek lijkt uit dat gebruikersgetal; de onderneming van ceo Jack Dorsey zoekt al een tijd naar nieuwe gebruikers én een nieuwe eigenaar. De laatste mogelijke verkoopmogelijkheid lijkt op dit moment Disney te zijn. 

6. En dan dit: Kickstarter staat eerste erotische product toe

'Sex sells' geldt vanaf nu ook op Kickstarter. Donderdag ging op het crowdfundplatform de eerste campagne live voor een product dat specifiek in de nachtelijke uurtjes in de slaapkamer gebruikt kan worden. Dat staat haaks op principe dat de site tot nu toe hanteerde, waarbij alle seks-gerelateerde producten werden geweigerd. Ook bij de Fin-vibrator gebeurde dat in eerste instantie, waarop de dames die het product op de markt wilden brengen een brief schreven naar Kickstarter. Na de eerste dag crowdfunden lijkt de gebruiksvriendelijke vibrator een logische aanwinst op het platform: het doelbedrag van 50.000 dollar is al bijna binnen. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 4 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl