Stutterheim wil Shell groener krijgen; Nederland top-belastingparadijs

Ondernemersnieuws: Duncan Stutterheim gaat de strijd aan voor een (nog) groener Shell, Nederland is topper onder belastingparadijzen en Bol.com wil kopen en betalen loskoppelen.

1. Stutterheim wil Shell (nog) groener krijgen

Duncan Stutterheim bindt de strijd aan met Shell. De dance-ondernemer sloot zich dinsdagavond aan bij Follow This, een club van Shell-aandeelhouders die de olie- en gasgigant wil aanzetten tot een duurzamer beleid door een resolutie in te dienen bij een aandeelhoudersvergadering. Stutterheim kocht voor een half miljoen euro aandelen en zorgt met andere ondernemers ervoor dat Follow This hiervoor voldoende aandelen Shell heeft. Stutterheim, die zelf kantoor houdt in de A'DAM Toren, een Shell-gebouw waar de Koninklijke ooit zijn solaractiviteiten huisvestte, tekent op een schijnbaar ongelukkig moment: dinsdag opende alle journaals met het mega-windmolenpark dat Shell gaat neerzetten voor de kust van Zeeland. Enfin, alle grote beetjes helpen.

2. Nederland in top drie belastingparadijzen

Waar een klein landje groot in kan zijn: Nederland staat in de top drie van wereldwijde belastingparadijzen. Alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden zijn nog iets zonniger qua fiscaal klimaat voor belastingreizigers, blijkt volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib uit onderzoek onder de 15 grootste belastingparadijzen. In het internationale rapport Tax Battles wordt  Nederland gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg. Curaçao staat op de achtste plaats van 'ergste' belastingparadijzen. Erg? Jazeker: Esmé Berkhout van Oxfam Novib: "Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven". 

3. Bill Gates start all star energiefonds

Microsoft-oprichter Bill Gates en Alibaba-baas Jack Ma steken samen met andere succesvolle ondernemers tot 1 miljard dollar in nieuwe energie. Met hun fonds, Breakthrough Energy Ventures wisten ze hot shot venture capitalisten als John Doerr en Vinod Khosla te strikken, en ook Jeff 'Amazon' Bezos en Sir Richard Branson sloten zich aan. "Ons doel is om bedrijven te bouwen die zullen helpen om de volgende generatie van betrouwbare, betaalbare en uitstootvrije energie aan de wereld te leveren", aldus Gates. Kieskeurig is hij niet: zijn energiefonds richt zich op startups, scale-ups en grote bedrijven en schuwt ook fundamentele researchprojecten niet.

4. Meer corporates willen snel betalen

Meer corporates lijken hun best te gaan doen de facturen van MKB-bedrijven sneller te betalen. Dat blijkt een rapportage van Betaalme.nu, een initiatief waarbij aangesloten bedrijven een betaaltermijn van (een ouderwetse) 30 dagen hanteren. Inmiddels hanteren aangesloten bedrijven voor een half miljard aan facturen van 80.000 leveranciers uit het MKB die betaaltermijn. Betaalme.nu is een jaar geleden gestart, uitzender Olympia Nederland en vleesverwerker Vion zijn de jongste leden van in totaal 34 deelnemers. Helemaal vlekkeloos gaan de betalingen niet: 97% komt binnen dertig dagen echt op de rekening.

5. Bol.com wil kopen en betalen scheiden

Kijk, dat kan als je klanten trouw zijn en blijven terugkeren: directeur Daniël Ropers van Bol.com wil zijn rekeningen niet meer per bestelling versturen, maar bijvoorbeeld per maand. Vorige week liet hij dat vallen op BNR Nieuwsradio. Emerce vergelijkt het betaalmodel met dat van Uber, dat ook niet elke rit apart afrekent. De transactie en betaling scheiden zorgt voor gemak, stelt Ropers. Bij Bol.com betaalt 35 procent van de klanten de rekening achteraf. "Wij zijn een van de winkels die vanaf de start betalen al supermakkelijk maakt met achteraf betalen. Dat is een veelgebruikte betaalmethode. Ik zit meer te wachten op een laagdrempelige methode waarbij klanten ons het recht kunnen geven als ze met een klik bestellen dat wij eens in de zoveel tijd de rekening incasseren. Dat is een logischer functionaliteit om aan te bieden.”

6. En dan dit: marktplaats voor pro bono advocaten

Sympathiek initiatief uit de advocatuur: maandag is de Pro Bono Club gelanceerd, een nieuw platform dat pro bono advocaten en maatschappelijke organisaties samenbrengt. Meer dan honderd advocaten, (fiscaal) juristen en notarissen hebben zich aan het initiatief verbonden, waarvan LegalDutch (de startup van Sprout-expert Jan-Hein Strop) de techniek verzorgt. Maatschappelijke organisaties kunnen vaak nergens terecht voor juridische hulp, is de gedachte, althans niet zonder de hoofdprijs af te tikken. Dit terwijl ook maatschappelijk organisaties die een maatje kleiner zijn dan Amnesty International juridische problemen hebben die opgelost moeten worden, schrijven de oprichters. De legal eagles beloven dat om niet, of tegen korting te gaan doen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 13 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!