SuitSupply blijft verliesgevend; Duitsers hartje Picnic

Fokke de Jong, Suitsupply

Ondernemersnieuws: SuitSupply blijft verliesgevend bij prima groei, Tesla verrast met stevige min en Duitsers bestellen graag bij Picnic.  

1. SuitSupply draait verlies, Fokke de Jong vindt dat prima

Pakkenmerk SuitSupply heeft in 2018 9,6 miljoen euro verlies gedraaid, nadat het bedrijf het jaar ervoor al 11 miljoen euro in de min was beland. Tegen het FD zegt oprichter Fokke de Jong dat hij zich geen zorgen maakt: hij kijkt vooral naar de omzetgroei van 20 procent, tot 289 miljoen euro. In Nederland lijkt de groei er wel uit met een omzet die rond de 55 miljoen euro bleef steken. De VS, waar De Jong dertig winkels heeft, is met ruim 120 miljoen euro aan omzet inmiddels veel belangrijker als land. De Jong wil dit jaar vooral doorgroeien in China, zodat de omzetgroei en de verliezen waarschijnlijk op peil zullen blijven.

2. Picnic gaat lekker schnell in Duitsland

Websuper Picnic groeit lekker in Duitsland, blijkt uit een interview van de Duitse directeur in de Rheinische Post. Picnic bezorgt in Noordrijn-Westfalen behalve in Neuss nu ook in Mönchengladbach, Krefeld en Viersen. Een jaartje na de start bedient het daardoor vlak over de grens met Limburg 26.000 Duitse klanten. In Neuss en Mönchengladbach worden volgens Picnic nu al zwarte cijfers geschreven – daar doet het volgens Deutschland-chef Frederic Knaudt 4 tot 6 maanden over per locatie. Hij meldt dat een kwart van de huishoudens in beide steden zich heeft geregistreerd voor de boodschappendienst.

3. Tesla maakt onverwacht 700 miljoen verlies

Na twee kwartalen op rij winst te hebben gemaakt, verrast Tesla de buitenwereld ineens met een flink verlies van 702 miljoen dollar. Terwijl Elon Musk strooide met toekomstbeloftes als een vloot robottaxi’s en andere lekkernijen, bestaat zijn dagelijkse realiteit uit logistieke problemen. Mede daardoor zakte het aantal geleverde auto’s in met een derde, tot 63.000 stuks. Het duurt vooral langer dan gepland om de nieuwe Model 3 buiten de Verenigde Staten aan de man te brengen. Ook hakken kortingen op de vertrouwde S en X in het resultaat. Pas in het derde kwartaal komt er weer winst, en Tesla houdt vast aan de eerdere verwachting dat het dit jaar tussen de 360.000 en 400.000 auto's aflevert.

4. Leasebak verplicht elektrisch bij ABN Amro

Corporate, maar toch cool nieuws om te melden: ABN Amro doet plofauto’s in de ban. Vanaf juli van dit jaar kan het personeel alleen nog kiezen voor elektrische leaseauto’s. Binnen 5 jaar moet vervolgens het volledige leasewagenpark van tegen de tweeduizend koetsen elektrisch zijn, maakte de bank woensdag bekend. In 2018 reden de bankiers samen 67 miljoen kilometer, goed voor een uitstoot van 11,1 kiloton CO2, gelijk aan het energieverbruik van veertienhonderd huishoudens.

5. 123inkt wint slepende zaak tegen HP

Het Nederlandse 123inkt heeft definitief het machtige HP verslagen in een rechtszaak over de technologie in zijn inktcartridges. Het bedrijf van Gerben Kreuning werd al in 2014 door de Amerikanen voor de rechter gesleept omdat het (goedkopere) cartridges leverde en daarmee inbrak op het bekende verdienmodel van printerfabrikanten: de hardware bijna weggeven om goud te vragen voor de inkt. HP verwerkt chips in zijn cartridges om namaak te voorkomen, maar daar prikte de rechter – tot aan de Hoge Raad aan toe – dus doorheen.

6. En dan dit: kinderen Bill Gates erven een fooitje

Ai, de kinderen van Bill en Melissa Gates erven slechts een lousy 10 miljoen dollar van het gigantische vermogen van de techmiljardair. Dat onthulde Melissa in een interview met The Sunday Times ter ere van haar 25-jarige huwelijk met Gates. Het grootste deel van Gates’ vermogen van rond de 100 miljard dollar zit in de bekende stichting waarmee hij en zijn vrouw armoede en ziekte wereldwijd bestrijden. Jennifer, Rory en Phoebe krijgen vergeleken daarbij een zakcentje mee.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.