SuitSupply haalt 60 miljoen op; André Rieu luidt noodklok

Ondernemersnieuws: SuitSupply stort tientallen miljoenen bij met staatsgarantie, chatfunctie mag e-mailadres vervangen en Hoekstra en Keijzer willen Nederland fintechkampioen maken.

1. SuitSupply haalt 60 miljoen op

SuitSupply leent met overheidsgaranties 40 miljoen euro om de coronacrisis door te komen, bevestigt oprichter Fokke de Jong na vragen van het FD. Daarnaast steken De Jong en investeerder NPM ieder 10 miljoen euro in de pakkenverkoper. Zijn bedrijf verliest dit jaar vanwege coronalockdown zo’n drie maanden omzet, zegt De Jong. 'Mensen die op de bank of in de tuin zitten hebben onze spullen niet nodig.' SuitSupply vroeg eerder de NOW-regeling aan voor zijn 600 medewerkers. Kleine meevaller is dat SuitSupply minder af hoeft te schrijven op voorraden, omdat het minder modegevoelig is dan spelers als H&M en Zara. 

2. Rechter: chatfunctie Netflix is genoeg, e-mailadres niet nodig

Netflix hoeft van de rechter geen e-mailadres te vermelden op zijn website, heeft een Nederlandse rechter gevonnist na verzoeken van toezichthouders in België, Duitsland en Oostenrijk. Netflix, dat zijn Europese hoofdkantoor in Nederland heeft, moest van de Nederlandse waakhond ACM op last van een dwangsom van maximaal 300.000 euro een e-mailadres toevoegen. Maar de rechter oordeelt dat de livechat die Netflix aanbiedt, voldoet aan de Europese verplichting om een digitaal ‘postadres’ te bieden dat ‘gemakkelijk, rechtstreeks en permanent’ toegankelijk is. De Nederlandse rechtbank leunt hierbij op een vergelijkbare zaak die Amazon vorig jaar won bij het Europese Hof van Justitie.

3. Nederland moet fintech-kampioen worden

Nederland moet een koploper worden op fintechgebied, is de strekking van een 'FinTech-actieplan' dat minister Wopke Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) hebben gedeeld met de Tweede Kamer. Nederland telt 635 financiële techbedrijven, en ‘een groot deel van de ondernemingen heeft forse groeiverwachtingen, zowel qua omzet als personeel’, schrijven Hoekstra en Keijzer. Om deze bedrijven te helpen komt er onder meer een ‘Netherlands Branding’-campagne gericht op het aantrekken van internationale kenniswerkers. Ook moet meer samengewerkt worden met fintechaanvoerders zoals Israël en Singapore. 

4. Appwinkels verwerken kwart meer omzet

Mede door de coronalockdown hebben consumenten in de eerste helft van dit jaar bijna een kwart meer uitgegeven aan apps in de App Store van Apple en de Google Play Store, vergeleken met de eerste helft van 2019, berekende app-analist Sensor Tower. In het afgelopen half jaar werd in totaal 50,1 miljard dollar uitgegeven aan apps. Hoewel maar 18 van de 71 miljard nieuw geïnstalleerde apps uit de App Store komen, is de omzet op het platform van Apple bijna twee keer zo hoog (32,8 miljard dollar) als die in de Play Store van Google (17,3 miljard dollar). Tinder genereerde van alle apps de meeste omzet (433 miljoen dollar). De datingapp wordt gevolgd door Youtube (431 miljoen dollar) en TikTok (421 miljoen dollar). 

5. Britten en Indiërs betalen 1 miljard voor failliet satellietbedrijf OneWeb

De Britse overheid en het Indiase telecomconcern Bharti Global hebben op een veiling ieder 500 miljoen dollar neergelegd voor het failliete satellietbedrijf OneWeb. Voordat het bedrijf in maart failliet ging, werkte OneWeb aan een netwerk van 650 satellieten, en haalde daarvoor 3,4 miljard dollar aan groeikapitaal op. Tot nu toe werden 74 satellieten afgezet in de ruimte. De nieuwe eigenaren willen dat netwerk uitbreiden en daarmee wereldwijd breedbandinternet en andere diensten aanbieden. Volgens de Financial Times wil de Britse overheid de satellieten gebruiken om een eigen navigatiedienst op te tuigen. 

6. Apen misbruikt, kokosproducten verbannen 

Gevangengemaakte apen, die in Thailand kokosnoten moeten plukken voor producten in Nederlandse supermarkten: dat mag niet meer, vinden Albert Heijn en andere grote supermarktketens in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Aanleiding is een onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA, die blootlegde hoe doodsbange jonge apen worden vastgeketend, wreed worden getraind en worden gedwongen in bomen te klimmen om kokosnoten te plukken die worden gebruikt voor kokoswater, -melk en -olie. Bij Albert Heijn verdwijnt het merk Aroy-D ‘binnen enkele weken’ uit de schappen, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

7. En dan dit: André Rieu vreest voor voortbestaan orkest

André Rieu is bang dat zijn orkest het niet redt als de coronaregels ook volgend jaar nog gelden, zegt de Limburgse violist tegen regionale omroep L1. ‘Ik kan met alle vaste lasten en productiekosten niet voor een handjevol mensen spelen’, aldus de wereldberoemde muzikant. Rieu zou in Maastricht twaalf shows op het Vrijthof geven, maar die zijn gecanceld, evenals optredens in het buitenland. De muzikant-ondernemer – met 136 mensen in dienst - noemt 2020 een verloren jaar, maar houdt een sprankje hoop: ‘Als de mensen nu al in een vliegtuig met mondkapjes naast elkaar kunnen zitten, dan moet dat op het Vrijthof ook kunnen, zonder die anderhalve meter.’

Wat we ook lazen:

  • Verzekeraar nieuwe stijl Lemonade beleefde afgelopen week een succesvol beursdebuut. Dit is wat het bedrijf van Shai Wininger en Daniel Schreiber onderscheidt van de rest van de branche. (Medium) 
  • De volgende tech-IPO dient zich alweer aan met Jamf, een clouddienst waamee bedrijven Apple-laptops beheren. (Crunchbase)
  • Een rechtszaak die DeGiro aanspande tegen financiële waakhond AFM over een Luxemburgs geldmarktfonds zet de verhoudingen tussen DeGiro en nieuwe eigenaar Flatex onder druk. (Het Financieele Dagblad)
  • Met het ingrijpen door Reddit, Twitch, YouTube en Facebook is er vorige week een einde gekomen aan tien jaar ongereguleerde groei en laissez-faire op het Wild Wild Web. (New York Times) 
  • De kloof tussen de allerrijksten in Nederland en de rest van de bevolking is groter dan gedacht, stellen vier wetenschappers. (Volkskrant)
  • Wel of geen uitverkoop? De retailbranche is er nog niet over uit. (NOS)

Tot zover de Sprout-update van maandag 6 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl