Supers claimen maaltijdbox; Ondernemer in de luiers

Ondernemersnieuws van maandag 17 augustus: Supermarkten storten zich op markt voor maaltijdboxen, derde exit voor 39-jarige ondernemer en baby van vijf dagen krijgt eigen bv.

1. Supers verborberen markt voor maaltijdboxen

De markt voor online bestelde maaltijdboxen dreigt te worden opgepeuzeld door de grootmachten in supermarktland; na Albert Heijn, dat zijn box vrijdag onthulde, staat ook Jumbo op het punt om voedselpakketten te gaan bezorgen, weet BNR. Oftewel, het wordt dringen in een markt waar ook spelers als Streekbox, HelloFresh, Zinner Dinner, Beebox en Marley Spoon een stuk van de taart willen. Wanneer volgt de shake-out?

2. Derde exit voor 39-jarige ondernemer

Ondernemer Coen Blees (39) heeft voor de derde keer succesvol een bedrijf verkocht, bericht het FD. Blees begon op zijn 17e een fruithandel, die hij twee jaar later weer verkocht. Ook het schoonmaakbedrijf dat hij daarna uitbouwde tot een bedrijf met 280 medewerkers deed hij weer van de hand. Blees investeerde zijn kapitaal in Groveko, een groothandel in schoonmaakartikelen (20 miljoen omzet) die hij afgelopen week verkocht aan investeerder MKB Fonds. ‘Ik ben geen manager’, verklaart de Wageninger zijn ondernemingszin.

3. Rocket vult investeringsfonds met 1 miljard

Rocket Internet-chef Oliver Samwer is bezig met het optuigen van een investeringsfonds met 1 miljard euro, bericht het Duitse zakenblad WirtschafsWoche op basis van bronnen. Via het Rocket Internet Growth Fonds zou Rocket het aantal externe deelnames willen opvoeren, zoals de Duitsers zich eerder inkochten bij het Nederlandse Travelbird en Ikwilvanmijnautoaf.nl. Samwer runt met zijn broers al Global Founders Capital, maar dat fonds is met 150 miljoen euro een stuk kariger bedeeld.

4. Vicancy naar België

Recruitement-startup Vicancy verhuist (deels) naar Antwerpen, waar het in een 12 maanden durend incubatorprogramma iStart stapt. Het Utrechtse bedrijf deed al mee aan een 3 maanden durend programma bij UtrechtInc, maar zocht iets duurzamers, zegt medeoprichter Loet Rammelsberg tegen Startupjuncture.com. Vanuit Antwerpen stort Vicancy zich met zijn recruitement-video’s gelijk op de Belgische markt. De techneuten van Vicancy hoeven niet mee naar het frisse Antwerpen, die blijven gewoon werken vanuit Bali

5. En dan dit: directeur in de luiers

Met een leeftijd van 5 dagen is Pim van Rijswijk misschien wel de jongste ondernemer ooit. Door het oprichten van een bv voor zijn kind wil kersverse vader Pim van Rijswijk senior erfbelasting ontwijken, bericht het AD. De inkomsten die Pim senior met de nieuwe firma vergaart, zijn automatisch ook van zijn zoon. En zo is de drie weken oude baby nu formeel de baas over zijn eigen vader, de directeur van Baby BV. ‘Hij kan mij de laan uitsturen als hij vindt dat ik niet naar behoren functioneer.’ De Belastingdienst waarschuwt Van Rijswijk senior wel dat de winst die vader maakt met 'Baby BV' als een gift wordt gezien, waarover schenkbelasting is verschuldigd.

Zomerquote

Tot zover de Sprout zomerupdate van maandag 17 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het  op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!