Surseance Britse restaurants Jamie Oliver; Donald Trump doet slechte zaken

Ondernemersnieuws: 750.000 euro groeigeld voor startup RestaurantKaart, uitstel van betaling voor Britse divisie Jamie Oliver-restaurants en Trump’s populisme slecht voor zakenimperium.

1. RestaurantKaart haalt 750.000 euro op

De Nederlandse startup RestaurantKaart haalt in een nieuwe investeringsronde 750.000 euro op. Met dit groeikapitaal breidt het bedrijf uit naar nog meer steden in Nederland. “Er was veel animo voor deze ronde, we waren zelfs oversubscribed”, aldus voorzitter van de adviesraad Just Jongeleen. “Daar pakken we graag op door in de volgende fase”. Het investeringsgeld komt van zowel huidige aandeelhouders als nieuwe business angels. RestaurantKaart is een abonnementsdienst voor wie graag uit eten gaat. Voor 7 euro per maand krijgen leden 50 procent korting bij honderden restaurants in Nederland, te gebruiken zo vaak als zij willen.

2. Fastned wil 14 juni de beurs op

De Nederlandse producent van snellaadstations Fastned wil op 14 juni naar de beurs bij Euronext Amsterdam. Die datum maakte het bedrijf van ondernemers Bart Lubbers en Michiel Langezaal maandag bekend bij de publicatie van zijn prospectus. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet van Fastned naar 844.000 euro. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder ging het om een stijging van 236 procent. Het bedrijf draaide operationeel gezien voor het eerst break-even. Hoeveel aandelen Fastned er komen, hoeveel geld Fastned wil ophalen en welke waardering het bedrijf beoogt, maakte de groene uitdager van Shell nog niet bekend. Analisten gaan uit van een waardering van 250 miljoen euro tot 330 miljoen euro.

Lees ook: dit zijn de grootste risico’s en kansen voor Fastned

3. Surseance Britse tak Jamie Oliver-restaurants

De Engelse tv-kok Jamie Oliver heeft uitstel van betaling moeten aanvragen voor de Britse tak van zijn restaurantketen. De Britse krant The Guardian meldt dat duizend banen hierdoor op de tocht staan. Het probleem voor de restaurants van Oliver is dat er steeds meer concurrentie bij is gekomen. Oliver zag zich daardoor al in 2017 genoodzaakt twaalf verliesgevende vestigingen te sluiten. Het bedrijf, waaronder ook restaurants Fifteen, Barbecoa en Jamie’s Diner vallen, maakte afgelopen boekjaar een verlies van wel 20 miljoen pond. Met Oliver-merk Fifteen Cornwall en de Nederlandse restaurants gaat het beter. De surseance heeft dan ook geen directe gevolgen voor deze restaurants.

4. R.I.P. Niki Lauda: racer en ondernemer

Formule 1-held en ondernemer Niki Lauda is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat maakten de nabestaanden dinsdag bekend. Lauda maakte in 1976 een immense crash, waardoor zijn gezicht deels verbrandde. Slechts 6 weken later zat hij alweer achter het stuur. Hij werd driemaal wereldkampioen. Lauda maakte ook naam als ondernemer in de vliegtuigbusiness, waar hij sterk concurreerde op prijs. De crash gaf een klap aan Lauda’s lichaam: hij onderging verschillende behandelingen aan zijn gezicht, kreeg nieuwe nieren en onderging afgelopen zomer een longtransplantatie. Zijn gezondheid liet hem echter de laatste maanden sterk in de steek.

Sprout-tip: in 2013 verscheen een mooie speelfilm over het gesjeesde leven van Lauda. Hieronder de trailer.

5. Nieuwe partner bij investeerder Slingshot

Oud-reclameman Simon Neefjes is sinds half mei partner bij de Amsterdamse venture capitalist Slingshot Ventures. Dat meldt het bedrijf dinsdag. Met Neefjes haalt Slingshot er een partner bij die 15 jaar lang directeur was van het door hem opgerichte reclamebureau TBWA\NEBOKO. Neefjes zal 2 dagen in de week meedraaien met Slingshot, waar hij al eerder investeerder was. Voor welk bedrag Neefjes zich heeft ingekocht in de VC maakten de partijen niet bekend. Slingshot Ventures is investeerder in snelgroeiende scaleups, zoals Boldking, VanMoof en Temper.

6. En dan dit: Populistisch presidentschap Trump blijkt slecht verdienmodel

De impopulariteit van Donald Trump als president van de Verenigde Staten blijkt een negatief effect te hebben op het zakenimperium van de president-ondernemer, zo blijkt. Inwoners van de Trump Tower zouden hun appartementen overwegend met verlies verkopen en er zou voor vierduizend vierkante meter kantoorruimte in de toren leegstaan. Trumps New Yorkse golfbaan heeft te maken met een daling van het aantal bezoekers en veel Trump-gebouwen hebben de Trump-bordjes van de gevel gehaald. Tegelijkertijd dalen de zakelijke inkomsten van Trump en stijgen de schulden. Trump wordt onder meer discriminatoir, populistisch gedrag verweten door zijn opponenten. Ook staat de presdient onder druk vanwege het Mueller-rapport over vermeende Russische banden.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 22 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Foto Jamie Oliver: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.