Surseance van betaling voor Mapper; Miljoenenboete voor bank Marcel Boekhoorn

Ondernemersnieuws: chipbedrijf Mapper krijgt surseance van betaling, miljoenenboete voor bank Marcel Boekhoorn en Picnic nu ook culinair onder vuur.

1. Surseance van betaling voor ASML-uitdager

Duistere dagen voor ASML-uitdager Mapper Lithography. Het Delftse chipbedrijf krijgt van de rechtbank in Den Haag surseance van betaling. Een speciale bewindvoerder moet de komende dagen onderzoeken of de onderneming gedwongen is failliet te gaan. Nadat een verwacht geldbedrag niet binnenkwam bij Mapper, kreeg de spin-off van de TU Delft liquiditeitsproblemen. Hierdoor was het niet meer mogelijk de salarissen van de 240 medewerkers te betalen. ASML wil met Mapper in gesprek gaan. Of deze gesprekken over een mogelijke overname gaan, is niet bekend. Mapper stelde in het verleden al meermaals door ASML ingelijfd te willen worden.

2. Miljoenenboete voor bank Marcel Boekhoorn

De kersverse eigenaar van de Hema, Marcel Boekhoorn, verheft investeren tot kunst met zijn investeringsvehikel Ramphastos. Toch gaat dat niet altijd goed, zo blijkt. Novum Bank, waarin Boekhoorn een meerderheidsbelang heeft, hangt een boete van de AFM boven het hoofd van wel 1,75 miljoen euro. De bank zou zonder vergunning 140.000 flitskredieten hebben aangeboden: leningen met een korte looptijd. De bank, gevestigd in Malta, zou klanten hier bovendien veel meer voor hebben laten betalen dan wettelijk is toegestaan. Ramphastos stelt tegenover NU.nl niet verantwoordelijk te zijn voor de bedrijfsvoering van de bank. De bank kan nog naar de rechter stappen.

3. Nieuw pinrecord in Nederland

Het was een fijne zaterdag voor Nederlandse ondernemers. Rond half 3 ‘s middags werden er per seconde maar liefst 720 pinbetalingen gedaan. Daarmee is het record van vorig jaar – 670 pinbetalingen per seconde – verbroken. Dat melden diverse media dit weekend op basis van gegevens van Betaalvereniging Nederland. Dat Nederlandse consumenten hun kerstuitgaven steeds meer met de pinpas doen, blijkt ook uit verdere cijfers van de vereniging. Van 16 december tot en met donderdag 4 uur ‘s middags werden er 104 miljoen pintransacties gedaan aan de kassa; 8 miljoen meer dan een jaar ervoor.

4. D66 wil proef met xtc-verkoop

Na GroenLinks en tv-programma Zondag met Lubach wil nu ook D66 de drug xtc in de richting van de legaliteit duwen. De Amsterdamse fractievoorzitter Reinier van Dantzig zegt vrijdag tegen AT5 wel wat te voelen voor een proef met xtc in Amsterdamse smartshops. De politicus, tevens horeca-ondernemer, wijst erop dat “xtc minder slecht is dan de drug die ik in mijn kroeg verkoop, namelijk alcohol”. Door productie en verkoop van de harddrug te reguleren, hopen voorstanders criminaliteit tegen te gaan. Diverse staten in de VS hebben een andere drug, wiet, recentelijk gelegaliseerd, waarna een miljardenmarkt ontstond. 

5. Friese ondernemers cashen met speeltoestellen

De Friese ondernemers Pieter van der Schoot en Marc Copini verdienden afgelopen week 109.354 euro met de inboedel van het oude speelparadijs Aeolus, te Sexbierum. Dat meldt de Leeuwarder Courant. De ondernemers, beiden begin twintig, kochten de inboedel van het recent gesloten speelparadijs eerder dit jaar voor een onbekend bedrag op. Ze werden daarmee de eigenaar van onder meer vuurtorens, een monorail en talloze speeltoestellen, die ze online veilden. Twee Roemenen hebben de gehele inboedel opgekocht. Het duo hoopt dit trucje spoedig te kunnen herhalen met een andere inboedel.

6. En dan dit: Picnic ligt nu ook culinair onder vuur

Picnic sluit 2018 niet zo lekker af. De afgelopen weken kreeg de bezorgsupermarkt de wind van voren van zowel politici, de FNV als media vanwege diens vermeende slechte arbeidsomstandigheden. Dit weekend kwam daar ook nog eens een dosis culinaire kritiek bij. Een testpanel in het AD onder leiding van Ron Blaauw heeft een vernietigend oordeel over vier producten in het Picnic-assortiment, waaronder een kreeftensoep en hazenpeper. De producten van Picnic waren “van een kwaliteit die je volgens het panel eerder in een gaarkeuken zou verwachten”. Picnic heeft de producten inmiddels uit het assortiment gehaald.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 24 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.