Swapfiets naar 100.000 klanten, gaat ook b2b; Musk onthult nieuwe Tesla

Swapfiets

Ondernemersnieuws: Swapfiets tikt 100.000 klanten aan en strikt eerste bedrijven, Elon Musk trekt doek van nieuwe Tesla en investeringsfonds voor vrouwelijke ondernemers mikt op 30 miljoen euro.

1. Swapfiets fietst naar 100.000 klanten, gaat zakelijke markt op

Aanbieder van fietsen-as-a-service Swapfiets heeft zijn 100.000ste klant gestrikt, meldt het bedrijf van Martijn Obers, Richard Burger, Dirk de Bruijn en Steven Uitentuis. Een aantal dat overigens vorig jaar al gehaald had moeten worden. Uitgaande van de minimale abonnementsprijs van 12 euro per maand (voor studenten) is Swapfiets nu goed voor een jaaromzet van 14,4 miljoen euro. De dienst is actief in 46 steden, waaronder ook in Duitsland, België en Denemarken. Met ‘Swapfiets for Business’ gaat het bedrijf nu ook de zakelijke markt op. Vorige maand werd daarvoor een test gelanceerd met duizend fietsen voor medewerkers van bedrijven in vier steden in Nederland en Duitsland. 

2. Nieuwe auto maakt Tesla ‘S3XY’

Elon Musk heeft zijn Tesla-familie donderdagavond in Californië uitgebreid met de Model Y. De baby-SUV is afgeleid van de Model 3, waar de elektrische bolide qua exterieur en interieur sterk op lijkt. De auto is ruimer en staat wat hoger op zijn poten, waardoor ook het bereik iets lager ligt (480 kilometer voor de grootste batterij, versus 523 kilometer voor de Model 3). De vanafprijs van 39.000 dollar ligt hoger dan de 35.000 dollar voor de basisversie van de Model 3. De eerste Model Y's moeten in de herfst van volgend jaar afgeleverd worden. Vroege kopers kunnen de wagen reserveren met een aanbetaling van 2.500 dollar. De vier Tesla-modellen samen zijn nu 'S3XY'. 

3. TheNextWomen gaat voor fonds van 30 miljoen

Netwerkclub TheNextWomen wil een nieuw investeringsfonds voor vrouwelijke ondernemers opzetten met een omvang van 30 miljoen euro, vertelt oprichter Simone Brummelhuis in het FD. TheNextWomen verdeelde eerder met 75 angels een fonds van 1 miljoen over 25 door vrouwen geleide startups. Brummelhuis: “Als die bedrijven groot worden, moeten we dat ook kunnen financieren.” TheNextWomen werkt voor het nieuwe fonds samen met Startgreen Capital, het impact-investeringsfonds van Coenraad de Vries en Laura Rooseboom. Brummelhuis is in overleg met “drie grote Nederlandse financiële instellingen”, en aast ook op pensioenfondsen, verzekeraars, individuele investeerders en familiefondsen.

4. Storing goudmijn voor Telegram

Een grote Storing bij Facebook (waaronder ook dochters Instagram, WhatsApp en Messenger) heeft concurrent Telegram binnen 24 uur 3 miljoen nieuwe aanmeldingen opgeleverd. Dat blijkt uit een bericht van Telegram-oprichter Pavel Durov op zijn eigen Telegram-kanaal. “Mooi zo. We hebben echte privacy en ongelimiteerde ruimte voor iedereen.” Behalve die steek onder water richting Facebook zegt Durov niet hardop dat de nieuwe aanwas te danken is aan de storing. Maar dit soort downtime bij concurrenten zorgt altijd voor nieuwe gebruikers, erkent een woordvoerder van Telegram tegen TechCrunch.

5. EU-commissaris steunt Spotify 

De Europese Commissie gaat serieus kijken naar de klacht van Spotify over machtsmisbruik van Apple, zegt EU-commissaris mededinging Margrethe Vestager in reactie op een door het Zweedse streamingbedrijf aangespannen aanklacht. Het team van Vestager neemt de aanklacht nog deze week in behandeling. “We gaan natuurlijk heel serieus kijken naar zo’n dubbele positie van Apple, die én een platformeigenaar én een concurrent is", zegt Vestager tegen Bloomberg. “Hoe moet je je gedragen als je eigen muziekdienst op een gegeven moment een bepaalde status in de markt heeft verworven?” Oprichter van Spotify Daniel Ek gaf donderdag in Berlijn “een sterke boodschap”, tweet Vestager:

6. En dan dit: Amerikanen maken turbo-whisky

Moet een whisky echt 3 jaar rijpen, zoals de Schotse wet voorschrijft? Een bedrijf uit San Francisco rammelt aan dat oeroude uitgangspunt, schrijft The Economist. Endless West claimt de moleculen te hebben geïdentificeerd die whisky’s hun smaak geven. Door die toe te voegen aan pure alcohol duurt het maken van een ‘moleculaire’ whisky nog maar 24 uur. In Los Angeles bracht Lost Spirits het proces terug naar 6 dagen. Wat er gedurende meerdere jaren in een vat gebeurt, “hoort bij het geweldige mysterie van whisky”, sputtert branchebewaker The Scotch Whisky Association tegen. De whisky-disruptors breiden ondertussen gestaag uit, geholpen door Silicon Valley-investeerders.   

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 15 maart. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl