Takeaway afgezeken door rivaal; Tony's Chocolonely schrijft winst in chocoladeletters

Henk Jan Beltman

Ondernemersnieuws: Takeaway afgezeken in overnamestrijd rond Just Eat, concurrent is erg blij met puinhoop WeWork en Tony’s Chocolonely maakt winst dankzij chocoladeletters.

1. Bloedige kerst voor Takeaway en Just Eat

De overnamestrijd tussen Takeaway en Prosus om Just Eat is nu echt losgebarsten. Woensdag bracht Jitse Groen het prospectus voor zijn (vriendelijke) bod uit, zijn Zuid-Afrikaanse rivalen reageerden meteen door uit te leggen dat Takeaway de markt niet snapt. Het bezorgt in Nederland niet zelf en zou zich daardoor vergissen in de schaal en investeringen die nodig zijn om met Just Eat een concurrent als Deliveroo (deels in handen van Prosus) te evenaren. Takeaway betaalt bovendien in aandelen, wat onzekerder is dan het (vijandige) cashbod van de Zuid-Afrikanen. Beleggers zetten alvast in op een bloedige kerst: dankzij een koersstijging van 1 procent is Groens bod nu 702 pence waard, tegenover de 710 die Prosus wil aftikken.

2. KPN stapt in security-fonds van TIIN Capital

TIIN Capital heeft KPN Ventures gestrikt voor zijn Dutch Security TechFund, het fonds waarmee de venture capitalfirma investeert in cybersecuritystartups. Eerder dit jaar strikte de vc van Michael Lucassen al regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter, de gemeente Den Haag en EZ voor het fonds met een omvang van 30 miljoen euro. “We maken ons ‘cybertech-ecosysteem‘ nu meer compleet, doordat ook een corporate als KPN instapt, tegelijkertijd met een groep informal investors en family offices”, aldus Lucassen. In januari investeerde zijn fonds al in Certus Port Automation, dat logistieke software, waar ook security onderdeel van is, levert aan maritieme bedrijven.

3. LeydenJar produceert superbatterij in Eindhoven

Batterij-startup LeydenJar begin volgend jaar de deuren van een proeffabriek in Eindhoven, schrijft het Financieele Dagblad. LeydenJar maakt lithium-ion-accu's die 50 procent meer energie bevatten doordat het silicium gebruikt waar tot nu toe grafiet is toegepast. Tot nu toe hebben Christian Rood en zijn medeoprichters 4 miljoen aan kapitaal en Europese kredieten opgehaald voor hun batterijrevolutie, volgend jaar willen ze nog eens 15 miljoen ophalen.

4. Moederbedrijf Spaces en Regus: ‘dankjewel WeWork!’

De implosie van werkplekverhuurder WeWork blijkt goud voor concurrenten als IWG, dat met labels als Spaces en Regus lekker groeit dankzij de ellende die Adam Neumann bij zijn unicorn achterliet. “We beleven momenteel hypergroei”, zegt IWG-baas Mark Dixon tegen Fastcompany. Vooral corporate klanten kiezen voor wat meer zekerheid dan bij het gehypete bedrijf: ”Thank you, WeWork.”

5. Te weinig metalen om Nederland elektrisch te laten rijden

In 2030 twee miljoen elektrische auto's in Nederland? Kan niet, schrijft Trouw op basis van onderzoek van bureaus Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden: er zijn te weinig onmisbare metalen beschikbaar voor zo'n grootschalige overstap. Het gaat om nikkel, kobalt, lithium en de wat exotischere praseodymium, neodymium en dysprosium, nodig voor de accu's en motoren. Het delven daarvan schaal je niet zomaar op, zeggen de onderzoekers. En, ook jammer: de Chinezen beheersen de productie van zeldzame aardmetalen.

6. En dan dit: Tony’s Chocolonely schrijft winst in dankzij chocoladeletters

Chocoladeletters hebben de jaarwinst van Tony’s Chocolonely gered. Dat zegt ceo Henk-jan Beltman tegen RTLZ, dat zich afvroeg hoe het nu komt dat de chocoladekoning eerder dit jaar waarschuwde voor een flinke winst, maar op een ondernemerscongres een paar weken geleden meldde dat het eind september gesloten boekjaar een paar duizend euro winst laat zien. Donderdag komen de cijfers. "Je denkt nu natuurlijk, hoe betrouwbaar is die gast? Maar wij hebben uiteindelijk nog zwaar ingezet op extra verkopen van chocoladeletter-repen.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 21 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!