Takeaway groeit 87%; VanMoof stort zich op leasefietsen

Ondernemersnieuws: orders bij Takeaway in Q3 87 procent hoger dan een jaar geleden, bedrijven betalen 25 nieuwe AI-hoogleraren en ook VanMoof komt met fiets van de zaak.

1. Takeway groeit met 87 procent dankzij Duitse overname

Jitse Groen heeft met Takeaway.com het afgelopen kwartaal 41,6 miljoen orders verwerkt, ofwel 87 procent meer dan het jaar ervoor. En dat bij een posititieve Ebitda, meldt hij in een trading update (Pdf). Die groei is wel deels gekocht: in Duitsland nam Takeaway.com de Duitse tak van concurrent Delivery Hero over, wat daar leidde tot 136 procent groei. Als datzelfde lukt met de Britse branchegenoot Just Eat, ontstaat een van ‘s werelds grootste maaltijdbezorgers. In december moeten de aandeelhouders van Just Eat daarover stemmen.

2. Bedrijven lappen voor extra hoogleraren AI

Den Haag heeft plannen met AI, maar 5 Nederlandse bedrijven komen nu al in actie en zorgen voor 25 nieuwe hoogleraren en universitair docenten kunstmatige intelligentie. Ahold Delhaize, Philips, KLM, ING en NS zetten het peloton deels op hun loonlijst, meldt het FD, zodat universiteiten als de UvA ze kunnen aantrekken tegen betere condities. Nu nog heeft de Amsterdamse universiteit door personeelstekort slechts plek voor 100 studenten, terwijl zich er jaarlijks 500 melden. De vijf bedrijven noemen hun project 'Kickstart AI'. Het is de eerste concrete samenwerking binnen de Nationale AI Coalitie, die dinsdag werd gelanceerd door werkgeversvereniging VNO-NCW.

3. Weinig geld voor vrouwelijke ondernemers, beterschap beloofd

Het slechte nieuws: van alle investeringen in Nederlandse startups ging de afgelopen tien jaar amper 5,7 procent naar bedrijven met een vrouwelijke mede-oprichter. Dat blijkt uit onderzoek van TechLeap (voorheen StartupDelta). Opvallend is ook het bedrag dat teams met vrouwelijke oprichters per ronde ophalen. Dat ligt gemiddeld 200.000 euro, tegenover 600.000 euro voor mannelijke teams. Het goede nieuws: Fundright, het initiatief van investeerders die zich sterk maken voor meer diversiteit, blijft groeien. Inmiddels hebben zich 31 durfkapitaalfondsen - met meer dan 1 miljard euro onder beheer – aangesloten.

Lees ook: Nederlandse startup-wereld is mannenbolwerk 

4. VanMoof komt met fiets van de zaak

Na Swapfiets stort ook VanMoof zich op de zakelijke fietsmarkt: voor 8 euro bijtelling per maand belooft het werknemers een elektrische VanMoof van de zaak. Via het Subscription Fietsplan krijgen ze dan een leasekarretje van ruim 3 mille, inclusief onderhoud en de inmiddels befaamde anti-diefstalgarantie. De baas tikt 69 euro ex BTW per maand af voor het fietsplan.

5. Moyee-oprichter stapt in blockchain-chocoladereep

The Other Bar heet hij, en hij wordt komende week gelanceerd: een eerlijke chocoladereep waarvan je de herkomst via de blockchain kunt checken. Het is een initiatief van de FairChain Stichting in samenwerking met de VN, powered by Guido van Staveren, oprichter van de Moyee Coffee. Met een QR-code in de wikkel check je van welke boer de cacao komt of doneer je een nieuwe cacaoplant aan hem. Fun fact: Tony’s Chocolonely, die andere reep, hield het na een proef voor gezien met de blockchain.

6. En dan dit: Android-oprichter komt met heul lange smartphone

Android-oprichter Andy Rubin slaat weer toe. Hij vertrok bij Google na een #MeToo’tje, beloofde met zijn nieuwe startup Essential de moeder aller smartphones te leveren en komt na een eerste ‘meh’-modelletje nu met een écht nieuwe form factor. Op Twitter toont Rubin de Model Gem, een enorm langgerekt model dat doet denken aan een afstandsbediening en plek heeft voor verschillende apps boven elkaar. We moeten nog even geduld hebben, Essential is nog aan het testen met de kleurrijke phone.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 10 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!