Techbedrijf Cabture failliet; Tilburg als eerste Nederlandse stad aan de deelsteps

Cabture

Ondernemersnieuws: Tilburg krijgt primeur met deelstep-pilot, technologiebedrijf Cabture failliet verklaard en Richard Branson rekent op Remain.

1. Tilburg doet proef met deelsteps

Tilburg heeft de primeur: de Brabantse stad begint volgende week als eerste in Nederland aan een pilot voor elektrische deelsteps, schrijft het Brabants Dagblad. De eer valt toe aan het bedrijf Citysteps van de jonge serieondernemer Teun Verschuren, die dit jaar nog in onze 25 onder de 25 stond met zijn verhuurbedrijf voor feestjes, VT-entertainment. De pilot, die tot en met maart duurt, zal in eerste instantie twintig elektrische deelsteps omvatten. Als het een succes is, worden dit er mogelijk honderd tot tweehonderd. De e-steps zullen dan weer niet, zoals gebruikelijk, met je mobiel te ontgrendelen zijn voor korte ritjes. Ze kunnen voor 49,50 euro voor een “speciaal dagarrangement” worden gehuurd, in combinatie met een lunch en koffie.

2. Cabture failliet verklaard

Cabture, de oud-Startup van de Week waarmee Louaie El Rowidi wifi-schermen in taxi’s exploiteerde, is woensdag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dat blijkt uit een melding in het faillissementsregister. El Rowidi had zijn schermen in driehonderd Amsterdamse taxi’s hangen, zei hij een jaar geleden tegen zakenblad Quote. De ondernemer werkte samen met partijen als Heineken, Rijksmuseum en T-Mobile. In augustus meldde El Rowidi nog dat hij aan een videoserie werkt over ondernemerschap, waarin ook faillissementen aan bod komen. “Ik heb het zelf ook met het klappen van de zweep moeten leren.” Cabture was niet bereikbaar voor commentaar.

3. Musk verrast met miljoenenwinst

Het is helemaal hip in Silicon Valley en nu doet ook Tesla het: winst maken. De producent van elektrische auto’s van ondernemer Elon Musk verraste beleggers woensdagavond met zijn cijfers voor het derde kwartaal van 2019, waarin Tesla een winst van maar liefst 143 miljoen dollar maakte. Tesla leed tot dusver ieder jaar verlies en in de eerste helft van dit jaar verloor het bedrijf wel 1,1 miljard dollar. Onder meer het schrappen van banen heeft Tesla afgelopen kwartaal winst opgeleverd. Ook wist het bedrijf een recordaantal van 97.000 auto’s af te leveren. Wel blijft het de vraag of Tesla kan overleven, aangezien corporate automerken nu ook aan de stekkerauto’s gaan en Tesla tot nu toe bij elkaar 5,5 miljard dollar verlies leed. 

4. Cijfers Twitter stellen teleur

Mag voor Elon Musk de vlag uit, bij Jack Dorsey en de zijnen is het tijd voor bezinning. Twitter draaide een tegenvallend derde kwartaal. De omzet steeg dan wel met 9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018 naar 824 miljoen dollar, analisten hadden 874 miljoen verwacht. Het social media-bedrijf maakte donderdag dan ook een duikvlucht op de beurs. Volgens Twitter zouden verouderde advertentieformats en softwarebugs de resultaten hebben gedrukt. Wel steeg het aantal gebruikers van 124 miljoen zielen in dezelfde periode vorig jaar naar 145 gebruikers in het derde kwartaal van 2019.

5. 400.000 euro groeigeld voor ChainCargo

Startup ChainCargo uit Eindhoven heeft 400.000 euro opgehaald van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Dat meldt BOM in een persbericht. ChainCargo maakt een app voor spoedzendingen. Die worden gekoppeld aan een koerier in de buurt, die de lading vervolgens meeneemt. Met het groeigeld wil de startup zijn techniek verder ontwikkelen, het team uitbreiden en opschalen “in de Benelux”. ChainCargo wil bezorging efficiënter laten verlopen en zo fileforming en CO2-uitstoot op de weg tegengaan. Het bedrijf heeft momenteel een netwerk van tweehonderd aangesloten koeriers.

6. En dan dit: Richard Branson denkt dat Britten in de EU blijven

De Britten staan met hun brexit-plannen aan de vooravond van economische zelfmoord, maar Richard Branson denkt dat er een uitweg is uit alle misère. Sterker nog, de Virgin-ondernemer rekent op een nieuw brexit-referendum en denkt dat de Britten dan vóór EU-lidmaatschap zullen stemmen. In 2016 stemde ook slechts 51,9 procent op Leave. Een nieuw referendum is inderdaad mogelijk, indien Boris Johnson zijn brexit-deal niet door het parlement krijgt. Branson: “De brexit-onderhandelingen hebben al enorme schade veroorzaakt bij bedrijven, de werkgelegenheid en de Britse munt. Het begint erop te lijken dat mensen steeds meer begrijpen dat ze bij het eerste referendum zijn misleid.”

7. Quote van de dag:

Jack Dorsey, Twitter (Getty)

Tot zover de Sprout-update van 25 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!