Techleap selecteert eerste groeikampioenen; Arrestatie voor fraude met coronasteun

Ondernemersnieuws: tien groeibedrijven krijgen steun bij internationale uitrol, man gearresteerd voor fraude met coronasteun en Uber vernietigt duizenden deelfietsen.

1. Techleap selecteert eerste tien groeibedrijven

TechLeap heeft een eerste lichting van tien scaleups bekendgemaakt die worden geholpen met hun internationale groeiambities. Het gaat om Easee, Floryn, LTO Network, Mapiq, Nico.Lab, Online Payment Platform, Polarsteps, Quicargo, Starred en Wizenoze. Founders leren in groepen van tien tot vijftien deelnemers van elkaar over de uitdagingen van het opschalen van een bedrijf. Ze krijgen feedback en kleinschalige colleges van boegbeelden als Pieter van der Does (Adyen), Ali Niknam (Bunq), Steven Schuurman (Elastic), Chris Hall (Bynder) en Michiel Muller (Picnic). En ze worden – ook in het buitenland – onder de aandacht gebracht bij corporates, investeerders en media.

2. Eerste arrestatie voor fraude met coronasteun

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft een 25-jarige man aangehouden die waarschijnlijk heeft gefraudeerd bij het aanvragen van coronasteun. Het is de eerste arrestatie in verband met fraude met de TOGS-regeling, waarbij 4.000 euro kon worden aangevraagd als tegemoetkoming in de vaste lasten. De man uit Naaldwijk bleek geen kosten te hebben gemaakt voor zijn bedrijf en ook geen omzet te genereren. De verdachte stond weliswaar bij de KvK ingeschreven met een eenmanszaak, maar de FIOD vermoedt dat hij de economische activiteit van zijn inschrijving heeft aangepast om aanspraak heeft kunnen maken op de TOGS-regeling. 

3. Corona-update:

 • Vakbond FNV wil dat iedereen – en niet alleen mensen met zware beroepen – vervroegd met pensioen kan.
 • Het kabinet moet niet vasthouden aan termen als de 'anderhalvemetersamenleving', vinden planbureaus SCP, CPB en PBL.
 • Opnieuw is bij een vleesverwerker corona vastgesteld, dit keer in Helmond.
 • Het aantal toeristen daalt dit jaar wereldwijd met 70 procent, verwacht de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (UNWTO). 
 • Softwareplatform voor hotels Hotelchamp lanceert een donatiezuil waarmee hotels en restaurants contactloos donaties kunnen innen.
 • Over zuilen gesproken: een bedrijf in Amsterdam heeft een stoplicht gemaakt, dat automatisch bijhoudt hoeveel bezoekers naar binnen en naar buiten gaan.
 • Toezichthouder ACM heeft een (onbekend) aantal bedrijven aangesproken op onredelijke of onduidelijke vouchervoorwaarden.
 • Horecaondernemers in Amsterdam hopen dat zij pontons in het water mogen leggen voor meer terrasruimte.
 • EasyJet wil 4500 banen schrappen, oftewel 30 procent van het totaal.
 • In de VS hebben sinds de corona-uitbraak veertig miljoen mensen een uitkering aangevraagd. Wel neemt het totale aantal werklozen nu voor het eerst af.
 • Van de 175.000 werknemers die Amazon tijdelijk aannam om de coronadrukte het hoofd te kunnen bieden, kunnen er 125.000 een vast contract claimen.
 • Utrechtse horecaondernemers namen een heropeningslied op. Voice Of Holland-winnaar Dennis van Aarssen zingt That's Life van Frank Sinatra met een nieuwe tekst. ‘We thought of quitting baby, but our hearts won’t buy it’:

4. Einde aan groei onlinereclame

De coronacrisis maakt een einde aan tien jaar van stijgende uitgaven aan online advertenties, meldt brancheorganisatie IAB. Adverteerders geven dit jaar naar verwachting een half miljard euro minder uit aan internetreclame, wat neerkomt op een daling van 20 procent vergeleken met 2019. Vooral in de reis-, entertainment-, events- en automotivebranche wordt er sinds afgelopen maart veel minder reclame gemaakt. Bedrijven gaven in 2019 nog 2,2 miljard uit aan digitale advertenties, een plus van 13 procent met het jaar daarvoor.

5. 250 miljoen voor eetbare coating

Apeel, een Californische maker van een eetbare coating die verse producten langer houdbaar maakt, heeft 250 miljoen dollar gescoord om het product uit te rollen naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Geldschieters zijn onder anderen Ophrah Winfrey, Katy Perry en het nationale investeringsfonds van Singapore. De acht jaar geleden met 100.000 dollar van Bill Gates gekickstarte onderneming wordt nu gewaardeerd op 1 miljard dollar. Het bedrijf van oprichter James Rogers levert ook de machines die binnen een uur 10.000 kilo avocado’s, komkommers of sinaasappelen kunnen ‘verpakken’. In Nederland is onder meer importeur van groente en fruit Nature’s Pride een van de gebruikers van de techniek.

6. En dan dit: Uber vernietigt duizenden deelfietsen

Uber heeft tienduizenden deelfietsen vernietigd die door de verkoop van dochterbedrijf Jump overbodig waren geworden. En dat terwijl de vraag naar fietsen in de VS door de coronacrisis is geëplodeerd. Uber kocht Jump in 2018 voor 200 miljoen dollar, maar droeg het bedrijf onlangs weer over aan deelstepbedrijf Lime, als onderdeel van een investeringsronde van 170 miljoen dollar in Lime. Daarbij raakten de meest Jump-medewerkers hun baan kwijt. Uber spreekt zelf van een ‘verantwoorde recycling’ van de tweewielers.

Wat we ook tegenkwamen:

 • Vier KPI’s waar je vooral géén rekening mee moet houden. (Crunchbase) 
 • Tech-miljardairs onder wie Reid Hoffman, Eric Schmidt en Dustin Moskovitz, trekken hun portemonnee om presidentskandidaat Joe Biden te laten winnen. (Vox.com) 
 • Roep op TikTok heel hard ‘I love China!’ en het algoritme beloont je met meer kijkers. (Quartz)
 • Restaurants bedenken creatieve manieren om klanten afstand te laten houden, van 1,5 meter-sombrero’s tot etalagepoppen. (Business Insider)
 • Nieuwe baan in Hollywood: de Covid-19-consultant. (Reuters)
 • Jay Leno, lucky bastard:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 29 mei. Tot dinsdag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!