Techstars naar Nederland; 'onafhankelijke' biersite in handen Belgische brouwer

Ondernemersnieuws: Mokum nieuwe uitvalsbasis Techstars, AB Inbev lijft RateBeer in en overleden bitcoin-ondernemer neemt fortuin mee graf in.

1. Techstars huisvest zich in Amsterdam

Techstars komt naar Nederland. De accelerator, die inmiddels meer dan 1.000 bedrijven wereldwijd begeleidde met een totale beurswaarde van zo’n 9,6 miljard dollar, neemt zijn intrek in de gloednieuwe locatie Mindspace Dam. Techstars is al sinds 2010 actief in ons land via het Techstars Startup Weekend en de Techstars Startup Digest-programma’s. Techstars wil vanuit Mokum nieuwe programma’s lanceren. “We zijn blij met Mindspace als partner in het huisvesten van onze nieuwe acceleratorprogramma’s in Amsterdam”, vertelt executive vice president operations Scott Ford van Techstart. “Onze programma’s profiteren hiermee van de expertise van Mindspace met betrekking tot de ondernemers- en startupmarkt.”

2. Hotelstartup Oaky scoort miljoenen groeigeld

Oaky heeft in een financieringsronde twee miljoen euro opgehaald bij een groep informal investors. De hotelsoftware-startup van Erik Tengen, Lars Jonker en Tako Paddenburg wil het verse groeigeld gebruiken voor promoties en productontwikkeling. Oaky is een softwareplatform waarmee een hotel zijn omzet kan verhogen en tegelijkertijd de klant meer tevreden kan maken. Dat gebeurt enerzijds door bezoekers te vragen om feedback over zijn of haar verblijf, anderzijds kan het hotel extra’s aanbieden die bij de bezoeker passen. Binnen zes tot negen maanden moet een Series A-financieringsronde afgerond worden.

3. EZ: door ons meer aanbod risicokapitaal

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) concludeert dat de vijf financieringsinstrumenten die zij heeft opgezet, gezorgd hebben voor meer aanbod van risicokapitaal in de Nederlandse markt, de toegang daartoe voor ondernemers verbeterd is en bedrijven daardoor meer innovatieve producten ontwikkellen. “Nu is het tijd om door te pakken en bedrijven extra te helpen met bijvoorbeeld het aantrekken van risicokapitaal”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer. De VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK) en de Seed Capital-regeling worden daarom verlengd met vijf jaar.

4. ‘Onafhankelijke’ biersite RateBeer in handen van brouwer

ZX Ventures, een divisie van bierbrouwer AB InBev, heeft de invloedrijke biersite RateBeer overgenomen. Door de 'TripAdvisor van het bier' op te kopen, koopt het grote AB InBev ook een massa data. Iets waar de ambachtelijke brouwers wellicht niet blij mee zullen zijn. In 2017 nam het Belgische concern al een minderheidsbelang in de website waar gebruikers bieren, brouwerijen en cafés kunnen beoordelen en dat leidde tot onvrede, omdat de onafhankelijkheid van RateBeer in gevaar zou komen. “Veel liefhebbers en brouwers zien AB InBev als de vijand, omdat ze kleine brouwers kapot zouden willen maken”, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem tegen De Tijd.

5. Holland Startup-oprichter nu directeur Braventure

Maurice Bakker is de nieuwe directeur van het Brabantse startupprogramma Braventure. Hij volgt Edward van de Pol op, die zich het afgelopen jaar heeft ingezet als kwartiermaker. Bakker is oprichter van Holland Startup en werd in 2017 uitgeroepen tot één van de ‘50 Toekomstmakers van Nederland’, een initiatief van startup-prins Constantijn. “Precies daar waar ik kansen voor verbetering zie in Nederlandse startup-ecosystemen, pakt Brabant het op”, legt Bakker uit. “Brabant zet hiermee een belangrijke stap in de Europese strijd en kan zich daarmee ontwikkelen tot een voorbeeld voor het Nederlandse ecosysteem.”

6. En dan dit: overleden bitcoin-ondernemer neemt fortuin mee graf in

Gerald Cotten, de net overleden 30-jarige oprichter van cryptobeurs QuadrigaCX, neemt de wachtwoorden van zijn klanten mee het graf in. Die kunnen daardoor fluiten naar in totaal 190 miljoen Canadese dollar. Cottens weduwe heeft uitstel van betaling voor het bedrijf van haar man aangevraagd. Niemand anders van het bedrijf kan bij het geld, heeft ze eind januari onder ede verklaard. Ook het kraken van Cottens laptop liep op niets uit. Cottens weduwe ontvangt bedreigingen van bitcoin-beleggers die denken dat haar man helemaal niet dood is en dat QuadrigaCX ze een rad voor ogen draait.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 6 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.