Telegram wil eigen cryptomunt; deze broek bestrijdt burn-outs

Ondernemersnieuws: Telegram aast op een eigen beursgang met cryptovaluta, Apple wil ouders meer bevoegdheden geven over de smartphones van hun kinderen en op CES staat een startup die broeken maakt tegen burn-outs.

1. Telegram wil miljarden met eigen cryptomunt

Na de WhopperCoin van Burger King wil opnieuw een bedrijf een eigen cryptomunt op de markt brengen. Ditmaal is de eer aan chatdienst Telegram, dat met de munt Gram de markt der digitale munten flink wil opschudden. Volgens TechCrunch wil het Amerikaans-Britse bedrijf de achterliggende technologie financieren middels een initial coin offering (ICO); de moderne tegenhanger van een beursgang. Met de munt moeten gebruikers hun kostenplaatje bij internationale betalingen verlagen. Ook opent het de deur naar privébetalingen via het platform.

2. Mike Novogratz lijft startup Van der Chijs in

Wall Street-handelaar Mike Novogratz begint met zijn Galaxy Digital een nieuwe onderneming in bitcoin, die cryptostartup First Coin Capital van Nederlander Marc van der Chijs inlijft. Het nieuwe bedrijf moet als handelsbank fungeren die zich richt op blockchain-ondernemingen en bedrijven in crypto. Novogratz sprak eerder over crypto als “bubbel”, maar hij stelde ook dat blockchain de financiële wereld zal omvormen zoals internet deed met communicatie. Hoeveel er voor het Canadese first Coin Capital is neergelegd, is niet duidelijk. First Coin is een investeringsbank voor de cryptowereld.

3. 250 miljoen dollar voor WordPress-platform

Het Amerikaanse bedrijf WP Engine krijgt een investering van maar liefst 250 miljoen dollar. De financieringsronde wordt geleid door Silver Lake, dat hiermee in een open-source-dienst voor WordPress investeert. Het toont volgens TechCrunch aan dat er ondanks de populariteit van apps nog steeds een grote interesse bij investeerders is in het wereldwijde web. WP Engine zal zijn groeikapitaal dan ook gebruiken voor verdere internationale groei. In een eerdere kapitaalronde wist het technologiebedrijf al 20 miljoen dollar op te halen.

4. Apple: ouders meer controle over smartphones

Met toekomstige functionaliteiten wil techbedrijf Apple ouders extra bevoegdheid geven over de smartphones van hun kinderen. Op dit moment kunnen ouders hun kinderen al de toegang tot bepaalde websites en apps weigeren en bijvoorbeeld een datalimiet instellen. Met de nieuwe mogelijkheden zouden ouders nog meer bevoegdheden krijgen, stelt het techbedrijf tegen Bloomberg. Het bedrijf zou - onder druk van aandeelhouders - wat willen doen aan de negatieve impact die hun technologie op kinderen heeft. Wat de nieuwe functionaliteiten worden, heeft Apple nog niet laten weten.

5. Google aangeklaagt door conservatief Damore

James Damore klaagt Google aan wegens seksediscriminatie. Damore is de conservatieve nerd die zes maanden geleden werd ontslagen bij het techbedrijf nadat hij openlijk stelde dat vrouwen biologisch gezien minder goed in techwerk zouden zijn dan mannen. Je zou zeggen dat hij met zijn eigen opmerking nogal discrimineert, maar Damore stelt nu juist dat Google hém discrimineerde op basis van zijn gedachtengoed. Ook zou Google volgens Damore mannen discrimineren op basis van ras en sekse. Hij doet de aanklacht samen met David Gudeman, die ook bij Google werd ontslagen vanwege zijn conservatieve pro-mannengedachtegoed. Tegelijkertijd wordt Google ervan beschuldigd dat het bedrijf vrouwen minder betaalt. Daar hoor je Damore dan weer niet over. 

6. En dan dit: startup presenteert op CES anti-burn-out-broek

Nooit meer een burn-out krijgen dankzij je broek: geloof jij het? De Franse startup Spinali Design heeft er in ieder geval zoveel vertrouwen in dat het team naar technologiebeurs CES in Las Vegas afreist om zijn product aan de wereld te tonen. De broek telt aan de linker- en rechterzijde een sensor die via bluetooth met je smartphone verbonden zou zijn. De sensoren geven zachte trillingen en wijzen je zo gemakkelijk de weg van de ene naar de tweede afspraak. Het bedrijf heeft inmiddels een reclamecampagne lopen, maar er was blijkbaar weinig geld over voor de overige kleding van de vrouwelijke modellen. Het is een opmerkelijk fenomeen dat je ook geregeld ziet bij de campagnes van SuitSupply.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 10 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.