Tesla bouwt fabriek in China; Brabanders winnen rechtszaak om nep-All Stars

Ondernemersnieuws: Britse reclamebons koopt MediaMonks voor 300 miljoen, Tesla bouwt fabriek in China en Brabanders winnen rechtszaak rond nep-All Stars van Converse.

1. Tesla bouwt fabriek in China

Tesla gaat zijn auto's produceren in China, de grootste afzetmarkt voor elektrisch vervoer. Elon Musk is deze week (behalve in Thailand) in China om een deal te tekenen met de lokale autoriteiten van Sjanghai over de bouw van een fabriek. Die moet over twee tot drie jaar een half miljoen Tesla's per jaar assembleren. Vriend en vijand vragen zich af waar Musk de fabriek van gaat betalen, en of hij zich niet eerst moet focussen op het opvoeren van de Model 3-productie, die moeizaam verloopt.

2. MediaMonks verkocht aan Britse reclamebons

Reclameman Martin Sorrell heeft een nieuw speeltje: hij is het, die voor circa 300 miljoen euro het Hilversumse bureau MediaMonks koopt in de veiliing die Victor Knaap en Wesley ter Haar hadden uitgeschreven. De 73-jarige Sorrell, ten val gekomen door een #MeToo'tje bij WPP, koopt MediaMonks met investeringsmaatschappij S4 Capital, wil zijn aankoop naar de beurs brengen. De Nederlanders blijven zelfstandig en vanuit Hilversum hun campagnes ontwikkelen.

Lees ook: Zo werd MediaMonks groot

3. Failliete Brabanders winnen strijd om nep-All Stars

Het in 2010 failliet verklaarde Waalwijkse bedrijf Sporttrading kan een flinke rekening indienen bij het Amerikanse sneakermerk Converse, in een rechtszaak die draaide rond nep-All Stars. Converse en zijn importeur dwongen de Brabanders tienduizenden schoenen uit de winkel terug te halen en legden beslag op de voorraad, waarop het bedrijf failliet ging. Die actie was niet terecht: de neppers kwamen uit dezelfde fabriek en Sporttrading had de boel niet gewust misleid. Converse en Kesbo BV moeten nu de proceskosten betalen, blijkt uit een vonnis van de Bredase rechtbank. Die proceskosten zijn in totaal ruim 467.000 euro. Over de kwestie is jarenlang geprocedeerd. Al in 2013 bepaalde de rechtbank in Breda dat er niet genoeg bewijs was voor de beschuldiging dat Sporttrading bewust namaakschoenen verkocht.

4. Recordjaar voor Europese unicorns

2018 wordt een topjaar voor Europese unicorns: het afgelopen halfjaar zijn er 25 nieuwe  billion dollar companies bijgekomen, meer dan in welk heel jaar ooit. Helaas komt er geen één uit Nederland, blijkt uit een overzicht van Dealroom. Aan kop gaat Telegram, met een waardering van 4,5 miljard euro. Interessant is verder Revolut (1,6 miljard), de Britse tegenhanger van Bunq en Flixbus, de Duitse uitdager van de spoorwegen, die op 1,1 miljard wordt geschat.

Lees ook: Aantal Europese unicorns rijst de pan uit

5. Game haal 12,7 miljoen op voor borstkanker met virtuele goederen 

Gameontwikkelaar Blizzard heeft met de verkoop van een speciaal voorwerp in het spel Overwatch ruim 12,7 miljoen dollar opgehaald voor borstkankeronderzoek. In mei kon een van de personages worden voorzien van een roze skin à 15 euro per huidje. Blizzard heeft ook duizenden speciale T-shirts verkocht, maar dat leverde minder op. Het geld gaat naar de Breast Cancer Research Foundation

6. En dan dit: plu-fiets levert ondernemers 800 euro voordeel op

Snel verdiend voor ondernemers: dankzij de Veloplu besparen ze 800 euro op een zakelijk aangeschafte e-bike. In Het Parool legt maker Gert-Jan Jacobs van Design Compass uit hoe het werkt: dankzij de paraplu aan het stuur geldt de ebike als 'fiets met overkapping en trapondersteuning', een gevaarte dat op de milieulijst staat en dus binnen de MIA-Vamil-regeling valt. Dat levert 36% extra winstaftrek op en maakt een versnelde afschrijving mogelijk. Je moet dan wel voor paal willen rijden.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 11 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.