Tesla Cybertruck scoort 200.000 pre-orders; Startup verduistert miljoenen na obligatieronde

Tesla Cybertruck

Ondernemersnieuws: Tesla Cybertruck na drie dagen 200.000 keer voorbesteld, oprichters Friese startup opgepakt na miljoenendiefstal en Mark Cuban koopt Democracy.com.

1. 200.000 pre-orders voor Tesla Cybertruck

Tesla heeft al 200.000 pre-orders binnen van de pickup-truck die oprichter Elon Musk afgelopen donderdag presenteerde (en waarvan designbaas Franz von Holzhausen achteloos de ramen inkeilde), tweet Musk. Als al die potentiële kopers – die hun order nog ongedaan kunnen maken – hun voornemen omzetten in een definitieve aanschaf, dan zijn die 200.000 voorbestellingen goed voor een omzet van ongeveer 11 miljard dollar (10 miljard euro). Met zijn radicale design loopt de Cybertruck qua pre-orders nog achter op de meer gangbare Model 3, die na de presentatie in 2016 binnen drie dagen 276.000 keer werd voorbesteld.

2. App-makers verduisteren miljoenen

De politie in Friesland heeft drie mannen aangehouden die met het verkopen van obligaties aan particuliere investeerders 3 miljoen euro ophaalden voor een mobiele app, maar het beloofde rendement nooit uitkeerden. Fiscale recherchedienst FIOD ontdekte dat de hoofdverdachte 2,3 miljoen van de 3 miljoen euro aan zichzelf uitbetaalde en spendeerde aan dure auto's en vakanties. De inleg van investeerders werd direct contant opgenomen. De app Xpose beloofde gebruikers een ‘paniekknop’ om te live-streamen in noodsituaties. Misdaadjournalist Peter R. de Vries en actrice Fajah Lourens werkten in 2016 mee aan de lancering.

3. Pashouderhit Secrid opent eerste winkel

Pasjeshoudermerk Secrid opent deze week in Rotterdam zijn eerste winkel, bericht Retailtrends.nl. Oprichters Marianne en René van Geer willen met die ‘brandstore’ het verhaal achter het merk laten zien. Secrid verkoopt dit jaar wereldwijd naar verwachting 2,5 miljoen pashouders, kondigde Van Geer eerder aan. Om te laten zien waar het merk voor staat, zijn er in de winkel in Rotterdam ook producten te koop van andere producenten die Secrid wil promoten ('Secrid Choices'). Het duo Van Geer wil ook een winkel openen in Hongkong, maar dat plan is door de protesten in de Chinese metropool uitgesteld.

4. Efteling-muzikant eist hogere vergoeding

Muziekproducent Maarten Hartveldt eist dinsdag in hoger beroep een hogere vergoeding van auteursrechtenorganisatie BumaStemra voor zijn sprookjesmuziek die 12 jaar lang te horen was in pretpark De Efteling, schrijft het Financieele Dagblad. BumaStemra beschouwt de muziek als 'achtergrondmuziek', maar volgens Hartveldt is ‘amusementsmuziek’ passender. Hartveldt spreekt van een principezaak in een muzieksector waar volgens hem van alle kanten misbruik wordt gemaakt van muziekmakers. “BumaStemra zou voor mijn rechten moeten opkomen, maar je wordt als componist door je eigen belangenbehartiger rechteloos gemaakt.”

5. Victoria's Secret schrapt lingerieshow

Lingeriemerk Victoria’s Secret stopt met zijn jaarlijkse, veelbekritiseerde lingerieshow. Tijdens de show liepen topmodellen zoals Doutzen Kroes en Adriana Lima als ‘Victoria’s Secret Angels’ in lingerie over de catwalk. Moederbedrijf L Brands vindt dat niet meer passen bij de marketingstrategie van het bedrijf. De live-uitzending van de show trok op het hoogtepunt in 2001 12 miljoen kijkers, vorig jaar was dat aantal geslonken naar 3,3 miljoen kijkers. “Het is belangrijk om de marketing te laten evolueren”, zegt de financieel directeur van het al een tijdje in zwaar weer verkerende L Brands. “We zullen blijven communiceren met klanten, maar niet met iets wat zo groot is als de modeshow.”

6. En dan dit: Democracy.com voor minimaal 300.000 dollar naar Mark Cuban

De domeinnaam Democracy.com komt in handen van miljardair Mark Cuban, bericht the New York Times. De Shark Tank-beroemdheid heeft geen plannen met de site, en wil vooral “zekerstellen dat iemand anders er niks geks mee doet". Cuban koopt het digitale domein van Talmage Cooley, een sociale ondernemer die de site gebruikte voor een inmiddels ter ziele gegaan politiek platform. Dankzij Cuban was een veiling, waarbij de domeinnaam minimaal 300.000 dollar had moeten opbrengen, niet meer nodig (Cuban bood in ieder geval meer). “Ik ben blij dat iemand in de VS het heeft gekocht, en niet een Russische anti-democratische organisatie”, zegt Cooley.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 25 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl