Tesla levert recordaantal auto’s af; Kees Koolen dendert weer door het zand

Tesla

Ondernemersnieuws: Tesla levert recordaantal auto’s af in vierde kwartaal, Nederlandse ondernemers halen 13 miljoen dollar op met datadienst voor marketeers en Kees Koolen met nieuwe buggy in Dakar-rally.

1. Tesla levert recordaantal auto’s af

Tesla heeft het in het vierde kwartaal van 2019 een recordaantal van 112.000 auto’s afgeleverd. Daarvan gingen er 60.000 naar Noord-Amerika, en 52.000 naar andere landen, schat een analist in The New York Times. In Nederland werden vorig jaar ongeveer 30.000 Tesla’s afgeleverd. Tesla leverde er in 2019 in totaal 367.500 auto’s af, 50 procent meer dan in 2018. Het bedrijf van Elon Musk zou dit jaar voor het eerst een half miljoen auto’s kunnen afleveren, mede dankzij de Model Y, een nieuw model dat Tesla in de herfst hoopt te kunnen leveren. 

2. Nederlandse ondernemers halen 13 miljoen dollar op met datadienst

Marketing-techbedrijf BlueConic, dat bedrijven helpt bij het GDPR-proof bewaren en gebruiken van klantendata, heeft 13 miljoen dollar (11,6 miljoen euro) groeigeld opgehaald. De van origine Nederlandse onderneming van Bart Heilbron en Martijn van Berkum verhuisde zijn hoofdkantoor in 2014 naar aanleiding van een eerdere investeringsronde naar Boston (VS). BlueConic heeft inmiddels driehonderd bedrijven als klant, waaronder ING, T-Mobile en uitgever Hearst. Met de nieuwe investering, afkomstig van Spring Lake Equity Partners en bestaande aandeelhouders, tikte BlueConic tot nu toe 25 miljoen dollar aan groeikapitaal binnen.

3. Witwassers ontdekken games

Computerspellen waarin virtuele items worden verhandeld, zoals Counter Strike en Fortnite, zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminelen die geld witwassen, schrijft de Financial Times. Veel van de items die (ook via platforms als eBay) worden verhandeld, zijn afkomstig van dieven die die virtuele wapens en skins hebben gekocht met bijvoorbeeld gestolen creditcards of met drugsgeld. Hoewel de miljardenbedrijven achter de games op grote schaal virtueel geld creëren, hoeven zij geen rekening te houden met de strikte know your customer-eisen en antifraudebepalingen waar bijvoorbeeld betaalbedrijven wel aan moeten voldoen.

4. Strandtenten Zandvoort vrezen voor omzet tijdens F1-race

Strandtenten in Zandvoort zijn bang dat ze niet zullen profiteren van de Formule 1-race, die op 3 mei in de badplaats van start gaat, schrijft RTL Z. Zandvoort zal tijdens de Grand Prix voor gewone strandgangers niet bereikbaar zijn per auto (inclusief taxi’s). Daardoor “kunnen we constateren dat er voor ons als horecabedrijven geen opties zijn anders dan de gasten van de Formule 1 te faciliteren”, schrijven de strandtenten in een brief aan de gemeente. “Het feestje voor ons allemaal dreigt uit te lopen op een feestje voor het circuit en de sponsors alleen.”

5. Amazon wil winkels openen in Duitsland

Amazon wil fysieke winkels openen in Duitsland, vertelt de baas van Amazon in Duitsland Ralf Kleber tegen de krant Welt am Sonntag. Klanten willen ook offline winkelen en “we weten dat ze graag variatie willen”, zegt Kleber. Over een datum of het aantal winkels dat Amazon in Duitsland wil openen, houdt Kleber zich vooralsnog op de vlakte. Amazon heeft in de vorm van supermarktketens Amazon Go en Whole Foods al winkels in de VS en in Groot-Brittannië.

6. En dan dit: Kees Koolen dendert weer door het zand

Voormalig Booking.com-ceo Kees Koolen is sinds zondag weer aan het zandhappen als deelnemer aan de Dakar-rally. Koolen leek vorig jaar zijn buik vol te hebben van de rally, na een botsing met rallygrootheid Carlos Sainz sr. en een daaropvolgende ruzie met organisator ASO. Maar Koolen reageerde vooral vanuit adrenaline, zegt hij tegen het Brabants Dagblad. “Als er op dat moment iets gebeurt, ben je een ander mens.” De ondernemer voltooide Dakar met een motor, een auto, een truck en een quad, en rijdt dit jaar samen met een co-piloot met een buggy in de nieuwe klasse Side by Side (SxS). Ook Tom Coronel, die vorig jaar failliet ging met webwinkel Create2fit, rijdt Dakar, zoals gewoonlijk samen met broer Tim.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 6 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!