Tesla maakt 1000 Model 3’s per dag; Constantijn verklaart mannenpanel taboe

Tesla Model 3

Ondernemersnieuws: Tesla maakt 1000 Model 3’s per dag, Constantijn loopt met wijde boog om mannenpanel heen en Rabobank lanceert nieuwe mkb-beurs met Nxchange.

1. Tesla maakt 1000 Model 3’s per dag

Tesla heeft de productie van zijn cruciale Model 3 weten op te voeren naar 1000 stuks per dag. Die mijlpaal deelt oprichter Elon Musk in een mail aan zijn medewerkers, waar Electrek.com de hand op legde. Tesla worstelde zich de afgelopen maanden door een ‘productie- en bezorghel’, en was op sterven na dood, vertelde Musk vorige week aan Axios (video hieronder). “Het geld stroomde er aan alle kanten uit, als we dat niet op hadden gelost waren we er geweest.” Het was de tweede keer dat Tesla door het oog van de naald kroop, nadat Musk in 2013 zijn vriend en Google-oprichter Larry Page belde om het bedrijf te redden met een overname (die deal van 11 miljard kon net op tijd worden afgewend).

2. Rabo tuigt nieuwe beurs op met Nxchange

Rabobank lanceert vandaag samen met handelsplatform Nxchange een nieuwe mkb-beurs, Rabo&Crowd. Via dat platform krijgen ondernemers die crowdfunden een notering met verhandelbare obligaties. Daarbij moet altijd minimaal 10 procent van het bedrag dat de ondernemers willen lenen bestaan uit een banklening. Het overige kapitaal komt van particulieren die obligaties kopen. Obligaties kosten minimaal 100 euro, financieringsaanvragen liggen tussen de 200.000 euro en 5 miljoen euro. Het eerste bedrijf dat live gaat op Rabo&Crowd is achterafbetaaldienst Billink, dat 700.000 euro wil ophalen.

3. InvoiceFinance door de 100 miljoen 

Kredietverstrekker InvoiceFinance heeft twee jaar na de start de grens van 100 miljoen aan zakelijke kredieten doorbroken. Vooral de laatste maanden zit de groei er goed in, met zo’n half miljoen aan kredieten per dag. Afgelopen maand kreeg het bedrijf uit Den Bosch ongeveer 1200 kredietaanvragen. De groei is volgens oprichter Sven van der Biezen te danken aan “heel veel eenvoud, waardoor je in 5 minuten weet waar je aan toe bent”. “Bij banken ben je vaak toch een paar weken verder voordat je je geld hebt.” InvoiceFinance haalde vorig jaar zelf 6 miljoen groeigeld op bij Peak Capital en Kalo Bagijn (BinckBank, Brand New Day).

4 . Schillenstartup in zee met Jumbo 

Recyclestartup PeelPioneers gaat de citrusschillen van 140 filialen van supermarkt Jumbo verwerken tot nieuwe grondstof. “Als ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om steun te krijgen van mensen die in je geloven”, zegt Jumbo-topman Frits van Eerd. De startup van Sytze van Stempvoort opende vorige week in Son zijn eerste verwerkingslocatie, op een terrein van afvalverwerker Renewi. Daar kunnen vanaf nu dagelijks 40.000 kilo citrusschillen worden verwerkt tot grondstof voor geur- en smaakstoffen voor zuivel, frisdrank en schoonmaakmiddelen. Het pulp wordt verwerkt tot bijvoeding voor vee. PeelPioneers haalde eerder dit jaar een miljoen groeikapitaal op.  

5. Taco Bell alweer weg uit Nederland

De drie Nederlandse vestigingen van Taco Bell zijn amper anderhalf jaar na de opening alweer dicht, schrijft het Eindhovens Dagblad. De fastfoodketen opende restaurants in Breda, Eindhoven en Tilburg, maar de verantwoordelijke franchiseondernemer doekt die restaurants om onduidelijke reden op. Retailexpert Paul Moers speculeert dat de franchisenemer het uitrollen van de keten heeft onderschat en “is blijven klooien met drie filialen”. “We vreten ons massaal door de winkelstraten en dan kan een populaire keten als Taco Bell eigenlijk niet mislukken.” De Nederlandse rivaal Taco Mundo aast op een overname van de drie vestigingen. 

6. En dan dit: startup-boegbeeld Constantijn verklaart mannenpanel taboe 

Startup-ambassadeur Constantijn van Oranje neemt vanaf nu geen plaats meer in panels met alleen maar mannen. De fresh prince twittert dat stevige statement na het lezen van een verhaal over vrouwelijke startup-ondernemers waaronder Eline Leijten (Plugify) en Wendy Bogers (Ligo), die seksistisch behandeld werden door investeerders. “Gaandeweg werd steeds duidelijker dat ik me altijd extra moet bewijzen”, zegt Bogers. Voor Constantijn is het verhaal de druppel. “Mannen, we moeten aan de slag! Dit kan zo niet meer.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag . Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl