Tesla op vingers getikt; Joel Beukers is miljonair

Ondernemersnieuws: bedrijf achter goksite bwin.com krijgt boete, Tesla blijkt creatief met onderzoeksresultaten en rollende euro’s voor Joel Beukers.

1. Goksite krijgt 350.000 euro boete

De in Gibraltar gevestigde goksite bwin.com van het bedrijf ElectraWorks Limited krijgt een boete van 350.000 euro van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa). Het bedrijf bleek uit onderzoek van de Ksa online gokmogelijkheden in Nederland te hebben aangeboden, terwijl dit verboden was. De website gooit hierdoor zijn eigen glazen in: vanaf 1 januari 2021 mogen bedrijven in Nederland online gokken aanbieden, mits ze een vergunning van de Ksa krijgen. Heb je de regels overtreden, dan moet je 2 jaar langer dan anderen op een vergunning wachten. 

2. Te laat aansluiten Fastned-station levert Liander boete op

Liander krijgt een boete van 50.000 euro, omdat de netbeheerder een snellaadstation van Fastned te laat aansloot. Die bekendmaking doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op woensdag. Voor de klus stond een maximum van 18 weken. Volgens netbeheerders zou dit niet altijd mogelijk zijn, omdat het aantal aanvragen hard groeit en er een tekort is aan technisch personeel. De ACM meent juist dat Liander als netbeheerder op die groei had moeten anticiperen. “Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder”, aldus een ACM-bestuurslid tegen NU.nl.

3. ‘Omstreden site 8chan gooit het op dark web

Internetforum 8chan, dat een continue aantrekkingskracht heeft op extreemrechtse terroristen en neonazi’s, zou een kopie van zijn offline gehaalde website op het dark web willen plaatsen. Dat meldt Vice. Het internetforum is sinds begin deze week offline, omdat cybersecuritybedrijf Cloudflare niet meer in wilde staan voor het beveiligen van de site. Afgelopen weekend plaatste de zoveelste extreemrechtse terrorist zijn ‘manifest’ op 8chan, alvorens het plegen van een massamoord. Het BitTorrent-achtige systeem waarmee 8chan nu naar het dark web zou willen gaan, werd eerder gebruikt door leden van, tsja, terroristenorganisatie ISIS.

4. ​Tesla op de vingers getikt wegens verdraaien onderzoekscijfers

Cijfergoochelarij bij Tesla? Het bedrijf van Elon Musk mag zijn Model 3 niet meer aanbieden als de wagen met de kleinste kans op een verwonding na een aanrijding. Dat zegt de Amerikaanse transportautoriteit National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Tesla gebruikte een onderzoek van NHTSA rondom botsproeven met automerken om dit te ondersteunen, maar volgens de NHTSA is er geen rangschikking mogelijk naar aanleiding van de resultaten. Eerder kreeg Tesla het ook al met de NHTSA aan de stok, omdat het bedrijf claimde dat de autoriteit Tesla’s Model 3 een veiligheidsscore had gegeven van 5,4 sterren, terwijl 5 sterren het maximum was.

5. Hogere kwartaalomzet Booking

Booking maakte in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 3,9 miljard euro. De kwartaalomzet steeg daarmee met 9 procent. De nettowinst steeg met 1 miljoen euro naar 979 miljoen euro. In totaal boekten particulieren 213 miljoen overnachtingen via het Nederlandse boekingsplatform. Booking verwacht dat dit aantal overnachtingen het derde kwartaal zal stijgen met 7 procent. Het bedrijf gaat uit van een omzetstijging van 3 procent en een stijging van de nettowinst van 4 procent. Het bedrijf heeft wel last van het feit dat Chinezen minder reizen, hetgeen te maken heeft met de handelsoorlog tussen de VS en China.

6. En dan dit: Joel Beukers allang miljonair

Fitnessgoeroe Joel Beukers wilde voor zijn dertigste miljonair te worden, maar is het de inmiddels 30-jarige ondernemer eigenlijk gelukt? Jazeker, meldt zakenblad Quote, dat een blik wierp op de jaarcijfers van Beukers’ bv CleanNutrion van 2018. Het eigen vermogen van die onderneming, waarmee Beukers supplementen verkoopt, steeg dat jaar met 638.819 euro naar 1.325.090 euro. Quote rekent uit dat Beukers op op 28 juni 2018, dus 78 dagen voor zijn dertigste verjaardag, miljonair is geworden. Beukers kocht afgelopen jaar ook een eigen huis voor 1,1 miljoen euro. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 8 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.