Tesla zoekt 1 miljard; gekweekt kipvlees is peperduur

Ondernemersnieuws: Tesla zoekt nog 1 miljard, gekweekt kipvlees kost 18 mille per kilo en startup van Boris Veldhuijzen van Zanten blijkt bron Turkse Twitterhack.

1. Tesla heeft nog 1 miljard nodig voor Model 3

Tesla heeft vers kapitaal nodig om echt door te breken als autofabrikant: het wil ruim 1 miljard dollar ophalen met de uitgifte van aandelen en obligaties, maakte het woensdag bekend. De ontwikkeling van de Model 3, die met een prijs vanaf 35.000 dollar redelijk betaalbaar is en daardoor voor flink grotere volumes moet gaan zorgen, heeft in de eerste helft van dit jaar alleen al zo'n 2,5 miljard dollar gekost. In 2016 bouwde Tesla nog geen 100.000 auto’s, volgend jaar moeten dat er vijf keer zo veel worden.

2. Sungevity in de VS op zijn kant

Sungevity, het zonnepanelenbedrijf dat in Nederland wordt geleid door Zonline-oprichtster Roebyem Anders, heeft in de VS surseance aangevraagd. Ondanks 850 miljoen dollar aan investeringen lijdt markt voor solarinstallaties er onder zware concurrentie, terwijl de plannen van Trump investeerders kopschuw maakt voor groene energie. De aandelen zijn inmiddels in handen van investeerder Northern Pacific, die de boel draaiend houdt met vers kapitaal. In de VS vliegen twee derde van de 1000 werknemers eruit, in Nederland heeft Sungevity een man of honderd voor zich werken. Anders zegt tegen het FD dat de Nederlandse tak gewoon kan doordraaien en dat de groei er hier nog niet uit is.

3. Turken hacken Twitter via Nederlands TwitterCounter

Een Turkse hacker liet Donald Duck en Amnesty woensdag nare dingen twitteren over Nederland en Duitsland. Slechte beurt voor TwitterCounter: die bleek de hack mogelijk te hebben gemaakt dankzij zijn toegang tot de accounts van gebruikers. De provider van twitterstatistieken die ooit werd opgericht door Boris Veldhuijzen van Zanten maar inmiddels wordt geleid door Omer Ginor had drie maanden geleden ook al last van een hack. Het beloofde daarna veiliger dan ooit te zijn - not. 

 

4. Takeaway verdubbelt verlies, blijft hard groeien

Jitse Groen verbrandt meer geld dan ooit met Takeaway.com: het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl maakte woensdag zijn verlies bijna te hebben verdubbeld tot 30,9 miljoen euro, onder meer door hogere marketingkosten (die gingen van 59 miljoen naar 82 miljoen) en kosten voor personeel en huisvesting. De omzet is daarbij met 45 procent gestegen tot bijna 112 miljoen euro. Ook voor 2017 gaat groei boven winst. Die komt pas over twee jaar. Takeaway.com is in Duitsland nu groter dan de nummers twee en drie samen, in België, Polen en Oostenrijk is het marktleider. Nederland blijft met een omzet van 55 miljoen het belangrijkste voor Groens omzet.

5. Picnic opent flink distributiecentrum voor uitbreiding

Picnic gaat lekker: de bezorgsuper opent in Utrecht een tweede distributiecentrum van 7.000 vierkante meter om verder op te kunnen schalen. Dit jaar gaat de Sprout Challenger in minstens tien tot 15 middelgrote steden van start. Recent werd al bekendgemaakt dat de elektrische bezorgwagentjes binnenkort gaan rijden in Ede, Veenendaal, Delft, Rijswijk, Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Delfgauw en Den Hoorn. Het nieuwe DC is drie keer zo groot als het bestaande in Nijkerk, en biedt werk aan meer dan 300 parttime en fulltime krachten.

6. En dan dit: startup kweekt (peperduur) kipvlees 

Vegetarisch? Nee, Memphis Meats kweekt in het lab zijn kipvervanger van dierlijk celmateriaal. De startup uit San Francisco is daar als eerste bedrijf ter wereld in geslaagd, en liet deze week een paar culinaire proefkonijnen proeven. Volgens de kipvleeskweker zelf proefden zij het verschil niet - overigens staat eend ook op het labmenu. Het zal nu op zoek moeten naar een kweekmethode die het nepvlees betaalbaar genoeg maakt om het op de markt te brengen: een klein pond kost nu nog 9.000 dollar. Voor vegetariërs is het huidige product ook nog niet geschikt: als basis gebruikt Memphis celmateriaal van kippenembryo's. Overigens had het Maastrichtse Mosa Meats al in 2013 een hamburger van kweekvlees klaar.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 16 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.