Thuisbezorgd naar de beurs; Fiscus worstelt met deeleconomie

Ondernemersnieuws: Thuisbezorgd naar de beurs, startup zet elektrische deelfietsen uit in 020 en fiscus kan controle op kleine online ondernemers niet aan.

1. Thuisbezorgd wil 175 miljoen ophalen via de beurs

Takeaway.com, moederbedrijf van Thuisbezorgd gaat naar Euronext. Dat moet 175 miljoen euro opleveren, geld dat oprichter Jitse Groen hard nodig heeft om de concurrentie in Duitsland te winnen. In Nederland en België is Thuisbezorgd ruimschoots marktleider en enorm winstgevend, maar in Duitsland moet dochter Lieferando armpje drukken met Delivery Hero. Het claimt er wel de grootste te zijn, net als verder in Oostenrijk en Polen. Takeaway.com zou rond een miljard euro waard zijn en is straks na Just Eat de grootste beursgenoteerde maaltijdbezorger.

2. Belastingdienst worstelt met deeleconomie

Je huis 'delen' via Airbnb, via Marktplaats spullen verkopen: je kunt het af en toe doen of er business van maken. De Belastingdienst heeft moeite om het onderscheid te maken, blijkt uit stukken die NOS heeft opgevraagd bij de fiscus. Een memo lijkt te suggereren dat controle niet te doen is, en dat de burger daarom maar gewoon eerlijk moet zijn: "De toename van het aantal kleine ondernemers brengt uitvoeringskosten met zich mee, terwijl er nauwelijks inkomsten tegenover staan." Waar de grens tussen kleinschalig en grootschalig ligt, is niet altijd duidelijk. Of de belastingdienst daarom niet altijd controleert of ondernemers in de interneteconomie netjes hun belastingaangifte doen, wil de dienst niet zeggen.

3. Startup krijgt 2,1 miljoen voor elektrische deelfietsen

Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds investeert samen met Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei 2,1 miljoen euro in Urbee, een startup die dit najaar 300 elektrsiche deelfietsen wil uitzetten in Amsterdam. Alle intelligentie zit dit keer in de fiets zelf, zodat die alleen een stopcontact nodig heeft. Dankzij een slim slot en online verbinding geeft de fiets aan waar hij staat, of hij beschikbaar is en of de batterijlading voldoende is. Voorlopig moeten de Urbees na gebruik nog terug naar de stal: ze zijn daardoor vooral geschikt voor werknemers of huurders die een zakelijk ritje in de stad voor de boeg hebben.

4. 'Bod op V&D was oorzaak faillissement MS Mode'

Hij greep naast V&D, en zijn eigen MS Mode viel kort daarop ook nog eens om. Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Modeman Roland Kahn wees maandag bij RTLZ driftig om zich heen om de schuldigen aan te wijzen: de Rabobank die afbetaling eiste, en vooral mismanagement door de directie. Maar de hand ging ook in eigen boezem: "De tijd die we bezig waren met V&D heeft zijn weerslag gehad op onze focus op MS Mode. Wij hadden veel vertrouwen in het management en daar zijn fouten gemaakt. Als wij de tijd niet in V&D hadden gestopt, hadden die misschien voorkomen kunnen worden.''

5. Bruna's Spotify voor boeken vergroot aanbod

Bliyoo, de 'Spotify voor boeken' van Bruna, heeft drie grote uitgeverijen gestrikt voor zijn dienst. De boeken van VBK, Overamstel en WPG zijn voortaan beschikbaar binnen het abonnement, waarvoor lezers 9,95 euro per maand betalen voor boeken of tijdschriften, en 14,95 voor een combinatie daarvan. Bliyoo telt door de nieuwe deals nu twaalfduizend Nederlandstalige boeken. Op een totaal van ruim 43.000 eboeken niet slecht.

6. En dan dit: Vanmoof verzendt fietsen als flatscreens

Nog een fietsbericht: VanMoof heeft een even simpele als effectieve manier gevonden om de schade bij het vervoer van zijn fietsen te beperken. Het zet een plaatje van een vette flatscreen op de vierkante doos. Daar blijken de logistieke broeders een stuk behoedzamer mee om te gaan.

 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 6 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!