'Thuisbezorgd te dominant'; Heineken-nazaat weer de rijkste

Ondernemersnieuws: restauranteigenaren boos op 'dominante' Thuisbezorgd, Moyee Coffee zet blockchain in voor eerlijkere koffieketen en Heineken-dochter met 12,5 miljard weer de rijkste.

1. Thuisbezorgd jaagt restauranteigenaren tegen zich in harnas

Twentse horecaondernemers maken zich boos over de tariefverhoging van Thuisbezorgd.nl. Ze hekelen vooral de dominante positie die de etenbestelsite van Jitse Groen heeft. Per 1 januari 2018 moeten aangesloten horecaondernemers 13 procent commissie gaan betalen, in plaats van de huidige 12 procent. De initiatiefnemers uit Enschede roepen collega's uit het hele land op om een petitie te tekenen en krijgen steun van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Doel van de Twentse ondernemers is om, als er draagvlak vanuit de horeca is, in gesprek te gaan met Thuisbezorgd over de tariefsverhoging.

2. Crowdfunder Oneplanetcrowd krijgt zelf groeigeld

​Oneplanetcrowd heeft een bedrag van een miljoen euro opgehaald om de groeiambities te versnellen. Het crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen krijgt de kapitaalinjectie van Oost NL en Energy & Environment Investment (EEI), een Japanse investeringsmaatschappij gericht op de duurzame sector. Met deze investering wil Oneplanetcrowd de organisatie versterken en het platform verbeteren. Onlangs haalde het platform van oprichters Maarten de Jong en Coenraad de Vries met fietsenmerk VanMoof het Nederlandse recordbedrag van 2,5 miljoen euro middels een equity crowdfunding.

3. Moyee Coffee zet blockchain in voor eerlijkere koffieketen

Moyee Coffee wil een eerlijkere koffieketen creeren met behulp van blockchain. Door elk stukje data - van een oogst tot een betaling - te vergrendelen en inzichtelijk te maken voor het grote publiek, krijgen de koffieboeren in Ethiopië uiteindelijk een hogere opbrengst. "Je hoeft mij niet te geloven als ik zeg dat we impact maken, vraag het maar aan de boer", zegt oprichter Guido van Staveren van Dijk tegen DuurzaamBedrijfsleven. "Met blockchain willen we professionaliseren: elke betaling en elke premie wordt geverifieerd door de boer en opgeslagen in de blockchain. Dat gaan consumenten allemaal terugzien op onze website."

4. Mega-investering voor Londense fintech-startup: 280 miljoen dollar

Fintech-startup TransferWise ziet 280 miljoen dollar bijgeschreven worden op de bankrekening. De serie E-investeringsronde is geleid door vermogensbeheerder Old Mutual Global Investors (OMGI) en Silicon Valley VC-fonds IVP, dat onder meer Snap, Dropbox en Twitter tot zijn portfolio kan rekenen. Ook eerdere investeerders als Richard Branson, Andreessen Horowitz en Baillie Gifford hebben opnieuw hebben geïnvesteerd in de Londense fintech. TransferWise verzorgt grensoverschrijdende overboekingen en staat bekend als een prijsvechter in de markt.

5. Autodeelaanbieder Amber weet Brabantse informal te verleiden

Amber Mobility heeft in een eerste financieringsronde 500.000 euro opgehaald, bestaande uit subsidies en private investeerders, waarbij informal investor Jan Scholt het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt. De Eindhovense autodeelaanbieder wil met het groeigeld uitbreiden naar andere steden, waaronder Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Scholt, een bekende investeerder in Brabant, is van plan om de leidende investor te worden in de volgende investeringsronde. "Met Jan aan onze kant zijn we een stap dichter bij ons doel om wereldleider te worden op het gebied van mobiliteit", zegt mede-oprichter Steven Nelemans.

6. En dan dit: Heineken-nazaat weer de rijkste in Quote 500

De koppositie van de Quote 500 is weer in handen van Charlene de Carvalho-Heineken, de in het buitenland woonachtige 63-jarige dochter van Freddy Heineken. De nummer één ligt met haar vermogen van 12,5 miljard euro op een onoverbrugbare afstand voor op haar achtervolgers; het lijkt niet realistisch dat de 84-jarige Frits Goldschmeding (oprichter Randstad, vermogen 4,3 miljard) of de 71-jarige Dik Wessels (VolkerWessels, vermogen 4 miljard) haar nog van de troon zullen stoten. De top-5 wordt gecompleteerd door Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas, vermogen 2,7 miljard) en John de Mol (Endemol, 2,6 miljard).

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 2 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.