Ticketswap ontslaat derde personeel; Bedrijf VanMoof-broers maakt anderhalvemeter-wearable

Ondernemersnieuws: ontslagronde Ticketswap kost 32 mensen hun baan, Lightyear en DSM markt op met zonnedak en bedrijf VanMoof-broers helpt werknemers met afstand houden.

1. Ticketswap zet mes in personeelsbestand

Online ticketplatform Ticketswap ontslaat 32 van de 106 medewerkers, omdat de markt door het verbod op evenementen door de coronapandemie volledig is ingestort. ‘De focus ligt nu op het overleven van de crisis, met bezetting van sleutelposities, voor een sterke terugkomst zodra het verbod op evenementen is opgeheven’, rmeldt het bedrijf van oprichter Hans Ober in een persbericht. Ober spreekt van ‘een intens treurige dag voor Ticketswap, maar we weten dat niet alleen wij deze pijn voelen. Festivals, locaties, organisatoren, artiesten en iedereen achter de schermen voelt deze pijn.’ Het Amsterdamse bedrijf ging onlangs op zoek naar een investeerder, maar dat heeft een reorganisatie niet kunnen voorkomen. 

2. Lightyear verkoopt zonnedak als los product

Lightyear, het Nederlandse bedrijf dat volgend jaar een auto op de markt wil brengen die (deels) op zonne-energie rijdt, gaat zijn zonnedaken samen met DSM als los product in de markt zetten. Het zonnedak is bestemd voor elektrische voertuigen zoals auto's, bestelwagens en bussen, zodat gebruikers hun voertuig direct met schone energie kunnen opladen. DSM maakte voor het Lightyear-zonnedak een geleidende achterkant, waardoor de hele voorkant van de module kan worden gebruikt om zonlicht op te vangen. De twee bedrijven beginnen binnenkort met pilots voor klanten in de autoindustrie en het openbaar vervoer.

3. Corona-roundup: 

 • Bedrijven hebben via het UWV voor ongeveer 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven via de NOW-regeling, berekende ABN Amro.
 • Ook in een nieuwe steunronde zullen bedrijven die belasting ontwijken overheidssteun kunnen krijgen, meldt de NOS op gezag van ‘bronnen in Den Haag’.
 • De werkloosheid gaat de komende tijd sterk oplopen, verwacht het Centraal Planbureau.
 • Ondernemersvertrouwen was in het tweede kwartaal het laagste ooit gemeten.
 • Doo de coronacrisis was het aantal vacatures eind maart gedaald met 21 procent ten opzichte van december.
 • Het aantal vacatures op de site van het UWV is sinds het begin van de coronacrisis met een kwart gedaald, van ruim 173.000 naar 142.000 banen.
 • Banken hebben sinds maart 129.000 bedrijven uitstel van betaling gegeven, met een totale waarde van 2,8 miljard euro. 
 • Yoghurt Barn begint met online bestellen en afhalen, kondigt opichter Wouter Staal aan.
 • Het begon als grap, maar de accounting-term Ebitdac (oftewel Earnings before interest depreciation amortization and coronavirus) wordt nu echt gebruikt.
 • Het wegvallen van Airbnb vergroot het aanbod van koopwoningen in Amsterdam.
 • Een bedrijf in Groningen heeft een ‘druktemeter’ gemaakt voor kantoortuinen.
 • Reisbedrijf Corendon stopt na kritiek met het aanbieden van coronatests.
 • Het aantal werklozen in de VS blijft oplopen, tot inmiddels 36 miljoen mensen. 
 • Videobeldienst Zoom neemt honderden nieuwe medewerkers aan.
 • Amazon ontwikkelt beschermingsmaskers voor medisch personeel.
 • Meditatie-app Headspace maakt zijn dienst gratis voor mensen in de VS die hun baan zijn kwijtgeraakt. 

4. Bedrijf VanMoof-broers maakt anderhalvemeter-wearable

Dutchband, het bedrijf van Taco en Ties Carlier (VanMoof) dat normaal gesproken toegangsbandjes en muntjes voor festivals maakt, komt met een draagbaar kastje dat waarschuwt wanneer andere mensen te dichtbij komen. Dutchband mikt met het apparaat vooral op medewerkers in fabrieken, distributiecentra en zorgverleners. Een ‘Starters pack’ met vijf kastjes, een oplaadstation en een module om de set te bedienen kost 625 euro. Aura Aware, het kastje voor winkels dat Trylikes momenteel in de markt zet, werkt ook aan een draagbare variant, vertelde Trylikes-oprichter Janneke van den Heuvel vorige maand aan Sprout.

5. Bonus Jitse Groen omhoog

De maximale bonus van Takeaway-oprichter Jitse Groen wordt met bijna een miljoen euro verhoogd. Ook de variabele beloning van zijn collega-bestuurders stijgt. Het openzetten van de geldkraan is volgens het maaltijdenplatform gerechtvaardigd omdat Takeaway na de fusie met Just Eat een stuk groter is geworden. De kortetermijnbonus wordt opgeschroefd van 150 procent naar maximaal 200 procent van het basissalaris. Als het bedrijf precies de doelstellingen haalt, wordt dat beloond met een bonus van 75 procent van het basissalaris. Groen vediende vorig jaar 475.000 euro, en kreeg daarbovenop een bonus van 191.000 euro.

6. En dan dit: Man-in-the-middle steelt 144.000 euro van Wehkamp

Een hacker heeft 144.000 euro buitgemaakt bij Wehkamp, dat in de veronderstelling was dat het geld werd verstuurd naar de curatoren van de failliete kledingwinkel Didi, bericht RTL Z. Wehkamp verkocht ook na het faillissement van Didi afgelopen januari kleding van Didi, waarbij de opbrengst naar de curatoren ging. Een crimineel nestelde zich met een man-in-the-middle-aanval tussen beide partijen. Door het e-mailverkeer te onderscheppen kon hij zich als hun voordoen, en Wehkamp geld laten overschrijven naar zijn eigen ING-rekening. De curatoren hebben Wehkamp gedagvaard. Eerder dit jaar werd met een vergelijlkbare diefstal miljoenen euro’s buitgemaakt bij het Rijksmuseum Twenthe. 

Wat we ook tegenkwamen:

 • Vijf defensieve en vier offensieve ingrepen voor startups in een recessie
 • TikTok is een broedplaats voor samenzweringstheorieën over het coronavirus.
 • Uitgekeken op zuurdesem? Maak dan van vlees kweken je nieuwe hobby.
 • Elon Musk noemde zijn zoon X Æ A-12, maar hoe zou hij jou hebben genoemd? Dat check je met deze tool.
 • De coronapandemie zou in de fitnesswereld weleens kunnen zorgen voor een doorbraak van virtual reality:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 15 mei. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!