Ticketswap zoekt investeerder; Challengerbank N26 haalt 100 miljoen op

Ondernemersnieuws: Ticketswap zoekt geld nu omzet is opgedroogd, N26 wil Braziliaanse markt bestormen en Elon Musk geeft gekke naam aan zesde zoon. 

1. Ticketswap zet deur open voor investeerders 

Tweedehandse ticketplatform Ticketswap staat open voor een externe investering. ‘We moeten nu wel’, zegt Hans Ober (foto) tegenover Het Financieele Dagblad. De Sprout Challenger van 2015 wilde lang niets van durfkapitaal weten, maar is daartoe gedwongen nu de omzet nagenoeg nul is. De krant maakte een rondgang langs durfinvesteerders. De conclusie: jonge ondernemers die op zoek zijn naar groeikapitaal hoeven niet te wanhopen. ‘Er zit nog zoveel geld in fondsen, dat moet ergens heen’, zegt Coen van Duiven van HenQ. Investeerder Kees Koolen stelt dat sommige investeerders in goede tijden, zoals voor de coronacrisis, minder kritisch zijn.  ‘Ook investeerders met weinig ervaring moesten hun geld kwijt.’ 

2. Corona-update

 • Het kabinet zou vanavond een soort routekaart richting het einde van de coronacrisis presenteren. Hiermee zou de overheid tegemoet komen aan de kritiek dat er geen perspectief wordt geboden. Naar verluidt wordt ook aangekondigd dat kappers en andere contactberoepen volgende week weer open mogen. Horecagelegenheden zouden hun terrassen per 1 juni mogen opengooien. 
 • Koninklijke Horeca Nederland vindt 1 juni ‘te laat’. De organisatie had erop aangestuurd dat alle horecazaken die op verantwoorde manier met de virusuitbraak kunnen omgaan, ook die zonder terras, per 20 mei open zouden mogen.  
 • Het Nederlandse biotechbedrijf Inzek zou anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests hebben verkocht in ruim twintig landen, waaronder Nederland. 
 • Airbnb ontslaat 1.900 mensen ofwel een kwart van het personeelsbestand.
 • Vliegmaatschappij Virgin Atlantic schrapt 3.150 banen als gevolg van de pandemie. 
 • Apple en Google geven aan maar één corona-app per land te willen ondersteunen
 • Maxi Toys, de Belgische speelgoedwinkel die behoort tot Mirage (het voormalige Blokker Holding), heeft uitstel van betaling aangevraagd. 
 • In Den Haag zijn zo’n 50 mensen aangehouden bij een anti-lockdowndemonstratie waarvoor aanvankelijk geen toestemming was gevraagd. Er kwamen zo’n 200 betogers af op de demonstratie.
 • De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s heeft in sommige restaurants burgers van het menu moeten halen door de ontstane vleesschaarste
 • Frankrijk heeft ontdekt dat een man die eind 2019 in het ziekenhuis werd opgenomen besmet bleek te zijn met het coronavirus. Hieruit blijkt dat het virus al een maand eerder in Frankrijk was dan tot nu toe werd aangenomen. 

3. N26 haalt nog eens 100 miljoen op

De Duitse challengerbank N26 heeft 100 miljoen dollar opgehaald bij bestaande investeerders. Hiermee is de Serie D-financieringsronde uitgebreid tot 570 miljoen dollar. Het verse kapitaal moet volgens N26 bijdragen aan ‘een versteviging van de positie van de mobiele bank in een wereldwijde verschuiving naar digitaal bankieren’. In totaal heeft het bedrijf 800 miljoen dollar opgehaald en wordt de waarde van het bedrijf geraamd op 3,5 miljard dollar. Het fintechbedrijf dat onder meer actief is in 24 Europese landen en de Verenigde Staten wil binnenkort ook de Braziliaanse markt betreden. 

4. WeWork-oprichter klaagt Softbank aan

Adam Neumann heeft maandag Softbank aangeklaagd, omdat de Japanse investeerder contractbreuk zou hebben gepleegd. Softbank zette een streep door zijn investering van 3 miljard dollar in extra aandelen WeWork. Deze aandelen zouden gekocht worden van Neumann en andere aandeelhouders. Softbank laat weten zich ‘krachtig te zullen verdedigen tegen deze waardeloze claims’. Eerder werd Softbank ook al aangeklaagd door WeWorks moederbedrijf WeCompany. 

5. Crypto-ondernemers worstelen met witwasregels

Vanaf 18 mei vallen Nederlandse spaar- en wisselkantoren voor cryptomunten onder het toezichtsregime van De Nederlandsche Bank. De kosten hiervoor, €1,7 miljoen, moeten mogelijk door de circa 50 cryptobedrijven gedragen worden. Hoewel onduidelijk is hoe de rekening precies wordt verdeeld vrezen kleine partijen kopje onder te gaan. Spaarwebsite Get Bittr is gestopt, omdat de kosten voor de DNB-registratie en het toezichtsregime te zwaar zijn. Critici stellen dat de regels alweer achterhaald zijn, omdat de regels zich focussen op cryptomunten. Witwassers zouden door innovaties andere mogelijkheden hebben zoals ‘tokens’, een soort virtuele aandelen. Zo’n token kan via online handelshuizen anoniem verhandeld worden.

6. En dan dit: Elon Musk lanceert zesde zoon

Geen persoon die zo vaak in dit opmerkelijke-nieuwshoekje staat als Elon Musk. De Tesla-oprichter is voor de zesde maal vader geworden van een zoon. Nou is dat al een prestatie op zich, maar de naam van de jongste telg is wel heel bijzonder. In reactie op een twitteraar laat hij weten dat zoonlief X Æ A-12 Musk heet. Lijkt ons een gebbetje, maar wie de afgelopen jaren een blik op de jaarlijkse SVB-namenlijst heeft geworpen kan niets uitsluiten. Of niet Shurqueeneelys?

 

Wat we ook lazen:

 • Beleggers in taxiapps Uber en Lyft willen graag duidelijkheid van de bedrijven over de huidige prestaties en hoe zij denken uit de crisis te geraken. (Reuters)
 • Intel koopt de Israëlische mobiliteits-startup Moovit voor 900 miljoen dollar. (TechCrunch)
 • Het menselijk brein zou ‘s nachts taakjes oefenen die overdag zijn aangeleerd. Althans het is voor het eerst dat in een mensenbrein is gezien dat hersencellen tijdens de slaap activatiepatronen herhalen (NRC Handelsblad

Tot zover de Sprout-update van woensdag 6 mei 2020. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!