Tiqets scoort 4 miljoen; vrouwen moeten op handelsmissie

Ondernemersnieuws: Tiqets haalt 4 miljoen op, meer vrouwen moeten op handelsmissie en Amsterdammers beginnen wijnlabel op basis van afgedankt fruit.

1. Eerste VAR-vervanger in de ICT

Tja, met de modelovereenkomst die de VAR vervangt kun je als onderneming natuurlijk ook goede sier maken: The Future Group (TFG) meldt dat het als eerste ICT-dienstverlener van Nederland goedkeuring heeft gekregen voor het papierwerk waarmee het zzp'ers inschakelt. De goedkeuring komt kort nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de modelovereenkomst als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Vanaf 1 mei 2016 wordt de modelovereenkomst verplicht, als je als opdrachtgever niet voor sociale premies wil worden aangeslagen.

2. Tiqets haalt 4 miljoen op

Een jaarlijkse exercitie voor Sprout challenger Tiqets: de boekingssite voor evenementen heeft weer geld opgehaald. Vier miljoen euro ditmaal, via een investeringsronde geleid door Capital Mills. Nog geen jaar geleden haalden Luuc Elzinga en zijn mede-oprichters al 1 miljoen dollar op voor Tiqets, dat (mobiele) kaartjes voor musea en concerten levert in met name steden en daarvoor samenwerking zoekt met de reisbranche. Dankzij het verse kapitaal kunnen ze uitbreiden naar veertien nieuwe steden, waaronder Dubai, Berlijn en Kopenhagen. Tiqets is al actief in Amsterdam, Barcelona, Parijs, Rome, Madrid en Londen.

3. Korting voor vrouwen op handelsmissie

Kom op, dames: mee met minister Ploumen op internationale handelsmissie! Maandag beloofde de handelsminister ze 50% korting omdat het aandeel vrouwelijke ondernemers tijdens deze missies met gemiddeld nog geen 10 procent veel te laag is. “Die cijfers zijn tamelijk ongelooflijk anno 2016. Ik heb de afgelopen jaren meerdere oproepen gedaan op evenementen waar veel vrouwelijke ondernemers kwamen, maar de aantallen blijven nog steeds laag. Het is tijd voor actie.” Prima gevalletje put your money where your mouth is. En omdat wij weten dat het aantal vrouwelijke ondernemers een kwart van het totaal is, moeten er minimaal tweemaal zoveel mee op handelsreizen.

4. Gates wilde Slack kopen

Microsoft had begin 2014 8 miljard dollar om samenwerktool Slack toe te voegen aan zijn kerstboom met kantoor- en communicatiesoftware, meldt Techcrunch. Dat de deal niet doorging, komt doordat Bill Gates en Microsoft-ceo Satya Nadella besloten hun eigen dochter Skype uit te breiden met functies waarom Slack zo geliefd is. Intussen gaat Slack (disclaimer: de Sproutredactie kan niet meer zonder) de kant op van Skype, met voicefuncties.

5. Belgische startups scoorden beter

België scoort dit jaar beter dan Nederland als het gaat om het aantal door startups afgesloten kapitaalrondes. Het land staat met 39 miljoen aan opgehaald kapitaal zelfs in de Europese top 5, die wordt aangevoerd door Engeland (652 miljoen), blijkt uit onderzoek van startupexpert Omar Mohout en onderzoeksinstituut Sirris. Nederland is achtste, met 29 miljoen uit 9 deals. Vijf minder dan de Belgen, maar ze haalden per deal wel meer geld op.

6. En dan dit: wijn van afgedankt fruit

Bjorn van den Oudenalder en Ruben Nijhof zijn een crowdfundingcampagne gestart voor een wijnmakerij die draait op afgedankt fruit. Voor hun Amsterdamse wijnhuis, schrijft de Telegraaf, halen ze wekelijks onverkoopbaar fruit van het plaatselijke veilingterrein, om er wijn van te maken. Nu staat die nog in hun eigen huis te gisten, met de 16K die ze via voorjebuurt.nl willen ophalen, kan dat in een bedrijfspandje in West. De naam van het wijnlabel: Wild. Voor 25 piek heb je binnen een jaar 3 flesjes mokumse fruitwijn in huis.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 8 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.