TMG neemt Wayne Parker Kent over; KvK schrapt telefoonnummers

Wayne Parker Kent

Ondernemersnieuws: TMG lijft digitale uitgever Wayne Parker Kent in, KvK schrapt telefoonnummers en Robyn Denholm is de nieuwe baas van Elon Musk.

1. Wayne Parker Kent naar TMG 

Telegraaf-uitgever TMG neemt mediabedrijf Wayne Parker Kent over. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. TMG wil samen met Wayne Parker Kent “innovatieve en creatieve totaaloplossingen” ontwikkelen voor de Nederlandse advertentiemarkt. TMG-eigenaar Mediahuis nam vorig jaar al een belang van onbekende hoogte in de uitgever die naar eigen zeggen maandelijks 9 miljoen mensen bereikt. Wayne Parker Kent (dertig medewerkers) is een uitgever van achttien (online) titels waaronder J/M Ouders, FHM en Manners.nl. Het bedrijf maakt ook online uitgaves voor Samsung, Google en Booking.com. Oprichter Slaven Mandic verruilt zijn ondernemersbestaan voor een rol als directeur advertising bij TMG.

2. KvK schrapt telefoonnummers

De KvK schrapt telefoonnummers van eenmanszaken, vof’s en maatschappijen uit zijn online adressenbestand, na klachten van zelfstandige ondernemers over ongewenste verkooptelefoontjes. Uit onderzoek in opdracht van de KvK blijkt dat vier op de tien zzp’ers zeer frequent benaderd wordt door partijen die een aanbieding willen doen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 63 procent van de ondernemers wil dat hun telefoonnummer “absoluut vermeld moet worden” in het Handelsregister. De KvK moet telefoonnummers wettellijk verplicht blijven verstrekken in (betaalde) producten zoals het uittreksel. De kosten voor het opvragen van een telefoonnummer gaan wel omhoog, van 7 cent naar 2,30 euro.

3. Robyn Denholm nieuwe baas Elon Musk

Robyn Denholm is de nieuwe bestuursvoorzitter van Tesla, nadat oprichter Elon Musk die post onder druk van beurstoezichthouder SEC moest opgeven. De afgelopen weken zoemden onder meer de namen Al Gore en James Murdoch rond als mogelijke opvolgers van Musk (die wel ceo blijft). Maar het werd ‘gewoon’ Denholm, die al sinds 2014 aan boord is als board member bij de automaker (en sinds 2017 chief operations officer is van telecombedrijf Telstra). De geboren Australische werkte eerder 7 jaar bij de Australische tak van Toyot, en 9 jaar bij Juniper Networks, een bedrijf dat netwerkapparatuur maakt. Naast Denholm zal Tesla ook twee nieuwe directeuren in het bestuur benoemen.

4. Pakkenmaker Zuidas failliet

De Amsterdamse leverancier van maatpakken op de Zuidas The Tailormates is failliet, weet RTL Z. De 183 investeerders die via crowdfunding 125.000 euro aan het kledingbedrijf leenden, kunnen waarschijnlijk fluiten naar een deel van hun centen. Het bedrijf werkte met een netwerk van kleermakers die aan huis en op kantoor de maten van klanten opnamen, en experimenteerde met een leasemodel waarbij klanten voor 24 euro per maand een maatpak konden huren. Bij de winkel van Ronald Gans wordt de telefoon niet meer opgenomen, merkte Quote. Tailormates daagde concurrent Suitsupply eerder dit jaar uit met de slogan ‘Looking for a new suit supplier?’.

5. Google zegt ‘sorry’

Google-topman Sundar Pichai heeft aan alle medewerkers van Google excuses aangeboden voor de aanpak van intimidatie binnen het bedrijf. “We erkennen dat we het vroeger niet altijd goed hebben aangepakt en dat spijt ons oprecht. Het is duidelijk dat we veranderingen moeten doorvoeren”, schreef Pichai donderdag in een e-mail aan het personeel. Vorige week liepen tienduizenden Google-medewerkers over de hele wereld hun kantoor uit. Ze protesteerden na geruchten dat Android-bedenker Andy Rubin was weggestuurd met een vertrekpremie van naar verluidt 90 miljoen dollar (zo'n 79 miljoen euro), terwijl hij was beschuldigd van verkrachting. 

6. En dan dit: terecht ontslag na aanval met slagroombus

Een 30-jarige man die in een Amsterdamse coffeeshop een ongeveer twee kilo wegende slagroombus naar een collega gooide, is daarvoor terecht ontslagen, schrijft de Telegraaf op basis van een uitspraak in hoger beroep. Heel chill ging het er niet aan toe in coffeeshop Prix d’Ami, toen de man begin dit jaar de zware spuit door de keuken smeet naar een collega die vroeg of hij een tosti kon maken. De collega liep daarbij een afgebroken tand en een gezwollen mond en lip op. Een andere collega die ook werd geraakt kwam er vanaf met een hoofdwond. Dat de collega de moeder van de slagroombussmijter zou hebben beledigd, rechtvaardigt de aanval niet, zo oordeelt de rechter.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!