Toezichthouder verzuipt in privacyklachten; Picnic haalt eitjes bij Kipster

x

Ondernemersnieuws: toezichthouder AP bedolven onder privacyklachten, Picnic haalt zijn eitjes voortaan bij Kipster en Jeff Bezos krijgt na scheiding 75 procent van de aandelen.

1. Privacy-waakhond bedolven onder klachten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is vorig jaar na de invoering van de wet AVG bedolven onder een berg van ruim 11.000 privacyklachten en 21.000 meldingen van datalekken, meldt de waakhond in zijn jaarverslag. Bij 720 klachten en 298 datalekmeldingen leidde dat tot een brief of gesprek "met normuitleg". De enige boete (600.000 euro) werd opgelegd aan Uber, omdat dat bedrijf te laat was met het melden van een datalek. "Het werk loopt ons over de schoenen", erkent AP-voorziter Aleid Wolfsen in het FD. De waakhond heeft 167 medewerkers tot zijn beschikking, terwijl dat eigenlijk 275 mensen zou moeten zijn om goed te kunnen handhaven.

2. Picnic voor duurzaam eitje in zee met Kipster

Online supermarkt Picnic koopt het grootste deel van zijn eieren voortaan in bij een duurzame kippenboerderij, die wordt gerund door Kipster van Ruud Zanders. In Ewijk leven de kippen in een – relatief - ruime stal met een vrije uitloop naar buiten, waar ze minimaal acht uur per dag rond kunnen scharrelen tussen bomen, struiken en schuiltafels. Het aantal eieren met een drie sterren Beter Leven Keurmerk stijgt zo van 35 procent naar 85 procent van de ongeveer 300.000 eieren die Picnic nu wekelijks verkoopt. De laatste 15 procent wordt later dit jaar uitgefaseerd. Iedereen is welkom om te komen kijken bij de boerderij in Ewijk, zegt Picnic-oprichter Michiel Muller. "Juist als online supermarkt willen we openheid geven over de herkomst van onze producten.”

3. Bax Music gaat (weer) mee in platform-rage

Na Bol.com, Fonq, Otto en andere webshops gooit nu ook Bax Music zijn platform voor muziekapparatuur open voor andere aanbieders. Die zouden zo kunnen meeliften op de sterke Google-positie van de webwinkel, zegt oprichter Jochanan Bax tegen Twinkle. "Type maar eens 'gitaar' in het zoekvenster van Google. Dan is het aannemelijk en inmiddels ook vanzelfsprekend dat Bax Music bovenaan de lijst van zoekresultaten staat. Daar kunnen zakelijke verkopers van profiteren." Opvallend is dat Bax in 2017 een eerder handelsplatform de nek omdraaide. “Ik bouw Bax-Shop niet op, maar de concurrent”, zei oprichter Bax destijds tegen Emerce. “Ons heeft het alleen omzet gebracht en geen winst. Nee, eerder verlies.”

4. Nederland vc-fonds Henq steekt 5,6 miljoen in Zweedse data-startup

Herman Hintzen, Coen van Duiven and Jan Andriessen steken met hun investeringsfonds Henq (samen met twee bestaande aandeelhouders) 5,6 miljoen euro in de Zweedse startup Stravito, een dienst die producenten van consumentenproducten (waaronder Danone) als een soort Google helpt bij het verzamelen en verwerken van informatie in hun markt. Stravito-oprichters Thor Olof Philogène en Sarah Lee zijn afkomstig van de succesvolle Zweedse betaaldienst iZettle. Volgens Henq koost Stravito het Nederlandse fonds vanwege zijn stevige focus op b2b-software, waarmee Henq het bedrijf verder kan helpen groeien. Tegelijk met de investering opent Stravito een kantoor in Amsterdam, ook om dichtbij de expertise van Henq te zitten.

5. MacKenzie Bezos gunt Jeff 75 procent Amazon-aandelen

MacKenzie Bezos, de ex-vrouw van Amazon-oprichter Jeff Bezos, geeft haar voormalige echtgenoot 75 procent van hun Amazon-aandelen (bij elkaar 16 procent van het bedrijf). Dat twittert zij in de laatste fase van de echtscheiding waar de twee begin dit jaar in belandden nadat haar man een relatie kreeg met tv-presentatrice Lauren Sanchez. Tegen de huidige beurskoers heeft Jeff Bezos nu nog 107 miljard dollar aandelen Amazon, Mackenzie Bezos' aandelenpakket is ruim 35 miljard dollar waard. MacKenzie Bezos, die een belangrijke rol speelde bij de oprichting van Amazon, gunt haar ex ook de volledige zeggenschap over de krant Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

6. En dan dit: experimenteel CitizenM-album zet je zakenbrein op mute 

Heb je tijdens je zakenreis ook last van concentratieproblemen, stress en slaapproblemen? CitizenM schiet je te hulp met een tamelijk next level muzikaal experiment. In opdracht van de Nederlandse hotelketen componeerden muziek- en neurowetenschappers van Goldsmiths College (University of London) en een drietal componisten van het avant-gardistische platenlabel Erased Tapes een album met muziek die gebruik maakt van “tonen, frequenties en ritmes die de hersenen op een positieve manier beïnvloeden". Luister op eigen risico: 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 5 april. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!