Trump verkoopt onzin over Amazon; miljoenen voor Eindhovense robotchirurg

Donald Trump

Ondernemersnieuws: Trump praat onzin over Amazon, miljoenen voor robotchirurg uit Eindhoven en exportprijs voor notitieboek van steen.

1. Trump praat onzin over Amazon

Donald Trump - niet bepaald de meest fanatieke belastingbetaler - is boos op Amazon, dat volgens hem ‘geen of weinig’ belasting betaalt. Dat is onjuist: het bedrijf droeg het afgelopen jaar 412 miljoen dollar af. Tussen 2007 en 2015 betaalde de onderneming van Jeff Bezos gemiddeld 13 procent belasting, in de buurt van de corporate belastingverlaging naar 15 procent die Trump voorstaat. Trump claimt ook dat Amazon misbruikt maakt van postbezorger US Postal Service, terwijl dat bedrijf juist profiteert van de webwinkel. Amazon zou volgens Trump bovendien het faillissement van duizenden retailers op zijn geweten hebben, maar hij levert daarvoor geen bewijs. Dat Amazon ruim een half miljoen banen heeft gecreëerd, laat de presidentiële vastgoedmagnaat gemakshalve buiten beschouwing. De animositeit tussen Trump en Bezos - eigenaar van de Trump-kritische krant The Washington Post - dateert overigens van al iets langer geleden:

2. Geliquideerde ondernemer is broer kroongetuige 

In Amsterdam is donderdag ondernemer Reduan Bakkali geliquideerd. Bakkali was de broer van een kroongetuige die justitie helpt bij het oplossen van een reeks onderwereldmoorden. De ondernemer was eigenaar van grafisch bedrijf Knibbe, waar hij in 6 jaar opklom van productiemedewerker naar bedrijfseigenaar. Het bedrijf van Bakkali specialiseerde zich in sets voor films en commercials, vertelde hij in 2012 in een bedrijfsblad van accountant HLB. "Dit is wel onze leukste omzet, de art directors dagen ons uit nieuwe oplossingen te vinden, en het moet nog snel ook." Voor een beter aanbod investeerde de ondernemer fors in nieuwe apparatuur. "Nieuwe klanten werven is lastig, maar meer zaken doen met bestaande klanten, dat is veel eenvoudiger. Zeker met de goede relatie die wij met de klanten hebben." 

3. Miljoenen voor robotchirurg

Maker van chirurgierobots Microsure krijgt een investering van enkele miljoenen euro’s van Innovation Industries, de investeerder die ook geld stak in de eerdere startup van het jaar Undagrid. Het bedrijf uit Eindoven maakt robots waarmee chirurgen zeer nauwkeurig kunnen opereren, waarmee ze vooral geschikt zijn voor operaties die nu nog maar door een handjevol chirurgen kunnen worden uitgevoerd. De afgelopen maanden werd de robot acht keer met succes ingezet bij lymfoedeemoperaties in het Maastricht UMC+. Microsure gebruikt het groeigeld om zijn robot in de markt te zetten en om hem geschikt te maken voor meer soorten ingrepen. Onlinemagazine Vocativ maakte eerder deze reportage: 

4. Exportprijs voor notitieboek van steen

De MKB Export Award gaat dit jaar naar On the Rocks, het bedrijf (een B Corporation) waarmee oprichter Anne Pleun van Eijsden (29) duurzame notieboeken van steengruis maakt, zonder daarbij bomen, water of bleek te gebruiken. De jury is "onder de indruk van de missie en visie van de jonge ondernemer, die met haar notitieboeken gemaakt van steenafval duurzaamheid en kwaliteit combineert tot een bijzonder en internationaal kansrijk product". Met de award stimuleren MKB-Nederland, TNT en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondernemers de grens over te gaan. Van Eijsden - van huis uit jurist - wint onder meer een transporttegoed van TNT ter waarde van 15.000 euro, een taalcursus en een zakenpartnerscan van RVO.nl. 

5. Reisagent sleept Booking voor de rechter

Het grote Booking.com heeft bonje met een kleine Nederlandse reisagent, schrijft de Telegraaf. Mondygo Travel Technology uit Maastricht koppelde in opdracht van Booking hotels en vluchten aan elkaar voor reizigers. Maar volgens directeur Freek Veldman leverde Booking nooit de beloofde online bezoekers. "Dat hebben ze niet gedaan. We zijn ook nooit fatsoenlijk betaald.” Veldman heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse dochter van het Amerikaanse Priceline. Volgens de advocaat van Booking ging het alleen om "experimenten voor eigen rekening en risico van Veldman. Dat wist hij. Het is zijn keuze om dat te doen.”

6. En dan dit: CoolBlue legt pakketje in de watten

Klantvriendelijkheid kennen we nu wel, hoe zit het met het welzijn van pakketjes? Coolblue-oprichter Pieter Zwart trekt zich het lot van geradbraakte verzendingen aan met een "pakketvriendelijke bezorgdienst": CoolblueFietst. "Het klinkt misschien als een grap, maar als je het aan pakketjes zelf vraagt, willen ze niets liever dan met de fiets bezorgd worden", aldus parttime acteur Zwart. Het filmpje past naadloos in de 1 april-traditie van Coolblue, dat ons eerder trakteerde op de Pakketknuffelaar, het MiniMagazijn en vorig jaar de Pakketvertrager.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 30 maart. Tot dinsdag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl