Twee startups winnen 100k in Fundathon; Game-startup kan leveranciers niet betalen

Fundathon 2019

Ondernemersnieuws: twee startups winnen 100.000 euro in Fundathon, Haagse game-startup Komodore64 kan leveranciers niet betalen en Tesla laat kopers naar Amsterdamse haven komen. 

1. Twee startups winnen 100.000 tijdens Fundathon

Ook bij de tweede editie van de Fundathon, een startup-wedstrijd van investeerder Peak Capital, hebben twee startups een investering van 100.000 euro binnengesleept. Aan het einde van het event in Den Haag gingen de twee converteerbare obligaties naar Route42, een business intelligence-dienst voor de transportwereld, en de Belgische startup StoryChief, een online management-platform voor bedrijven die werken met content marketing. De vijf finalisten (uit een selectie van 120 aanmeldingen) gingen naar huis met een hoop nieuwe inzichten en groei-hacks, dankzij tips van onder anderen Heleen Dura-Van Oord (Peak Capital), Arthur Kosten (Booking.com) en Sven Rusticus (HappyPrinting).

Lees meer: Fundathon valt weer twee keer, Route42 (NL) en StoryChief (België) pakken elk 100.000 euro

2. Game-startup zou 78 miljoen krijgen, nu voor de rechter om rekening

De Haagse game-startup Komodore64, die eerder dit jaar een investering van 78 miljoen euro claimde te hebben opgehaald, kan zijn leveranciers niet betalen. Dat bevestigen twee gedupeerde ondernemers aan Sprout. Een daarvan is Fokker Terminal, een eventlocatie die Komodore64 in juni afhuurde om zijn blockchain-gamingplatform te promoten. De eventlocatie daagt de startup nu voor de rechter om betaling af te dwingen. Medeoprichter van Komodore64 Sam Narain bevestigt de geldproblemen. Ook claimt hij dat boze eigenaren van de – praktische waardeloze – Komodo64-coin doodsbedreigingen tegen hem hebben geuit. Het bedrijf staat nu op “een wankel punt”, zegt hij. 

Lees ook: Haagse game-startup die miljoenen zou ophalen kan leveranciers niet betalen

3. Tesla levert bootlading Model 3’s af in haven

Tesla heeft eind vorige maand een boot met 2700 Model 3’s de haven van Amsterdam ingevaren, waarna die aan de kade met honderden per dag zijn uitgeleverd aan Nederlandse kopers. Die werden verzocht om vooral met het openbaar vervoer te komen, waarna zij met pendelbusjes naar de Koopman Car Terminal werden gereden, schrijft het Financieele Dagblad op basis van informatie op fora waar Teslarijders informatie uitwisselen. Tesla gebruikt normaal gesproken zijn vestiging in Tilburg voor het afleveren van nieuwe auto’s. Inmiddels is weer een schip met Tesla’s onderweg vanuit San Francisco naar – mogelijk – Nederland, een trip die ook nauwlettend in de gaten wordt gehouden door Tesla-kopers.

4. ‘Schiphol-taxi’s betaalden smeergeld’

Taxichauffeurs hebben de afgelopen jaren duizenden euro’s smeergeld betaald om van Schiphol te mogen rijden, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Chauffeurs betaalden via stromannen contante bedragen van 5.000 euro tot 15.000 euro aan taxibedrijf SchipholTaxi, een van de drie bedrijven die taxiritten mag uitvoeren vanaf de luchthaven. De directeur van SchipholTaxi was tegelijkertijd hoofdagent in Amsterdam. BIOS Groep, een andere concessiehouder, verdiende met de onderhandse handel zelfs 15.000 euro per taxi. De taxibedrijven ontkennen dat er contante bedragen zijn betaald.  

5. The Ocean Cleanup veegt ook beestjes op

De plastic etende The Ocean Cleanup-installatie van Boyan Slat veegt niet alleen plastic, maar ook zeedieren op, waarschuwt een Amerikaanse bioloog. The Ocean Cleanup claimde vorige week zijn eerste succesvolle plasticvangst, maar bioloog Rebecca Helm (universiteit van North Carolina) merkt op Twitter op dat de zeebezem tegelijk veel zeedieren heeft gevangen. Het zijn dieren die meedrijven op de oceaan, waaronder kwallen, kreeftachtigen, kleine insecten, die op hun beurt voedsel zijn van vissen, vogels en andere dieren. “Hoewel we er niet blij mee zijn, zijn we niet verrast door de waarnemingen”, reageert een woordvoerder van The Ocean Cleanup. “We verwachten nog steeds dat de impact minimaal blijft.”

6. En dan dit: van Londen naar Sydney in 4 uur

Ruimtevaartorganisaties in Groot-Brittannië en Australië werken aan een ‘space plane’ waarmee je in 4 uur van Londen naar Sydney vliegt. Het toestel raast ergens vanaf 2030 deels boven de damkring de wereld rond via 's werelds eerste ‘ruimtebrug’. Het geheim achter de hoge snelheid is de Sabre-motor (Synergetic Air Breathing Rocket Engine), een kruising tussen een raketmotor en die van een gangbaar vliegtuig. Dankzij een relatief laag gewicht en brandstofverbruik komen raketsnelheden van mach 5 – vijf keer de snelheid van het geluid – en hoger binnen handbereik. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 7 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!