Tweede golf funest voor Nederlandse export; Meer startende ondernemers

corona

Ondernemersnieuws: tweede coronagolf zeer schadelijk voor Nederlandse export, toename startende ondernemers en startups mogen meer geld ophalen met crowdfunding.

1. Tweede golf zal Nederlandse export trap na geven

Leeft het coronavirus mondiaal nog verder op en komen er dus nieuwe lockdowns aan, dan kan het er weleens somber uitzien voor de Nederlandse exportsector. Vooral voor de industrie- en transportbranche, waarschuwen het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een dinsdag gepubliceerd rapport. Tijdens de eerste lockdownperiode in het voorjaar nam de uitvoer van de Nederlandse exportbranche met 15 procent af. Krijgen we dit najaar weer een lockdown met een vergelijkbare lengte, dan zal de uitvoer met nog eens 13 procent afnemen. Duren lockdowns een half jaar tot zelfs een jaar, dan krijgt de transportsector te maken met een daling van wel 14 tot 25 procent van de toegevoegde waarde.

Ook weinig florissant voor onze export: de EU hint ondertussen op een no deal-Brexit-scenario.

2. Antiviruskoning John McAfee opgepakt

De Amerikaans-Britse ondernemer John McAfee, oprichter van antivirusbedrijf McAfee, is in Spanje opgepakt op verdenking van belastingontduiking. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend. De ondernemer zou geen belasting hebben betaald over zijn inkomsten uit onder meer cryptomunten, lezingen en advieswerk. Tussen 2014 en 2018 zou McAfee bovendien bezittingen hebben achtergehouden voor de fiscus. Het zou gaan om vastgoed, een auto en een jacht. McAfee wordt momenteel vastgehouden. Als de entrepreneur schuldig wordt bevonden, kan hij voor vijf jaar de cel in gaan.

3. Crowdfundinglimiet verhoogd naar 5 miljoen euro

Goed nieuws voor startups: het maximale bedrag dat je binnenkort in de Europese Unie mag ophalen tijdens een crowdfundingcampagne wordt verhoogd van 2,5 miljoen naar 5 miljoen euro. Dat staat in een maandag aangenomen wet, waarover het Financieele Dagblad bericht. De wet geldt in alle EU-landen, waardoor crowdfundingplatformen over de grens zaken kunnen doen. De wet wordt eind 2021 van kracht, zodat crowdfunding-platformen en toezichthouders voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op deze nieuwe regelgeving.

4. Bank Boekhoorn moet alsnog boete van 1,75 miljoen betalen

Marcel Boekhoorn moet alsnog lappen namens Novum Bank, een bank waar hij via zijn investeringsmaatschappij een meerderheidsbelang in heeft. Novum bank kreeg in 2018 een boete van 1,75 miljoen euro opgelegd van de AFM. De bank heeft een bankvergunning in Malta, maar bood tussen 2013 en 2016 flitskredieten aan vanuit een Nederlands bijkantoor. Dit bijkantoor bleek niet te zijn aangemeld bij de toezichthouder in Malta, waardoor de AFM er geen toezicht op had. Novum Bank zette een streep door zijn Nederlandse business, maar ging in beroep tegen de boete. De Rotterdamse rechtbank gaf Boekhoorns bank eind september nul op het rekest, zo blijkt.

5. Meer startende ondernemers, ondanks coronacrisis

Coronacrisis of niet, het aantal startende ondernemingen is al vier maanden op rij hoger dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van maandcijfers van juni tot en met september 2020. Je zou zeggen dat dit komt door ontslagen werknemers die noodgedwongen als eenpitter proberen bij te klussen, maar de cijfers wijzen anders uit: vooral webwinkels openden de afgelopen maanden vaker de deuren. Een nuancering bij de jubelcijfers van de KvK is wel dat het aantal ondernemers dat in deze periode stopte óók hoger was dan in dezelfde periode in 2019. Volgens kredietverzekeraar Coface zullen achtduizend bedrijven in ons land de coronacrisis niet overleven.

6. 900.000 euro voor Groningse onderwijsstartup

Startup Mr. Chadd haalt 900.000 euro op bij stichting Boost-Up. Mr. Chadd, dat on demand-huiswerkbegeleiding levert, stelt met dit kapitaal de opgelopen leerachterstanden van scholieren weg te kunnen halen. Tijdens de coronacrisis was de vraag onder scholieren te groot voor de Groningse startup. Met het kersverse groeikapitaal krijgt het bedrijf financiële ruimte om meer mensen aan te nemen en zo extra scholen te kunnen aansluiten. Meer specifiek zal Mr. Chadd extra ‘onderwijskundigen’ aannemen, die scholen begeleiden bij het verbeteren van de prestaties van leerlingen.

7. En dan dit: merkwaardige Coolblue-dis aan Appie

Hiphop is bij deze doodverklaard: disten rappers elkáár in het verleden, tegenwoordig worden ze door bedrijven ingehuurd om de concurrent een steek onder water te geven. Coolblue vroeg een stel bij het e-commercebedrijf werkzame rappers om concurrent Albert Heijn te dissen in een videoclip, zo leerden we dinsdag uit een LinkedIn-post van Coolblue-oprichter Pieter Zwart. Dit in reactie op een hiphopclip die Albert Heijn liet opnemen om nieuwe vakkenvullers aan te trekken. Was hiphop ooit bedoeld als anti-establishment-muziek pur sang, vandaag de dag lenen rappers zich kennelijk voor het werven van matig betaald supermarktpersoneel. Terwijl 2Pac zich omdraait in zijn graf, delen wij de laatste vinding van onderstaande Coolblue-‘rappers’ met je.

Wat we ook lazen:

  • Twintig startups zijn in de race voor beste academische startup van Nederland.
  • Kassa! Zweden kopen Brabants bedrijf DutchCabinGroup voor 63 miljoen euro.
  • De Britten verbieden het beleggen in derivaten op cryptomunten.
  • De slechtste peiling voor Trump tot nu toe? Na zijn covid- en debatdebacle staat de Amerikaanse ondernemerspresident wel 16 procent achter op opponent Joe Biden, blijkt uit de nieuwste CNN-peiling.
  • Trek de teugels aan, schrijft Mathijs Bouman in zijn column voor het FD, want een uit de hand lopende uitbraak schaadt de economie méér dan een lockdown.
  • Wat als robots sollicitatiegesprekken gaan voeren? Dat vragen ze zich bij Slate af.

Tot zover de Sprout-update van 7 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!