Tweedehands Apple-verkoper Leapp failliet; medeoprichter Basic-Fit casht 86 miljoen

Ondernemersnieuws: tweedehands Apple-verkoper Leapp is failliet, medeoprichter Basic-Fit casht 86 miljoen en knuffelgrage Pixar-oprichter weg na ongepast gedrag.

1. Tweedehands Apple-verkoper Leapp is failliet

Leapp, de verkoper van tweedehands Apple-elektronica van Rogier van Camp, is failliet. De curator onderzoekt momenteel of een doorstart haalbare kaart is, schrijf het bedrijf op zijn website. Van Camp wijt het faillissement niet aan het slechte businessmodel van zijn bedrijf, maar aan een gebrek aan financiering. De Consumentenbond noemde tweedehands (‘refurbished’) telefoons eerder dit jaar al “een flinke gok”. De toestellen zijn meestal niet veel goedkoper dan nieuwe en presteren vaak minder. Een gebrek aan financiering is extra opvallend omdat Leapp al sinds 2015 in handen is van investeerder Gilde Equity Management. Waarom die investeerder de verliezen niet meer wilde aanvullen, is nog niet bekend. De 24 Leapp-winkels, waaronder drie in België en drie in Duitsland, zijn tot nader orde gesloten. Zo’n tweehonderd werknemers zijn de dupe van het faillissement. Klanten kunnen spullen door het faillissement niet meer ruilen of retourneren en kunnen fluiten naar hun garantie. 

2. Medeoprichter Basic-Fit casht 86 miljoen 

De verkoop van zijn laatste pluk aandelen Basic-Fit maakt mederoprichter Eric Wilborts nog eens 86 miljoen euro rijker. Bij de beursgang van Basic-Fit verzilverde Wilborts al een deel van zijn aandelen. Medeoprichter en ceo René Moos is dat voorlopig niet van plan, zegt hij in een persbericht. Wilborts en Moos richtten samen HealthCity en Basic-Fit op. Wilborts ging in 2013 verder met HealthCity en nam afstand van Basic-Fit. Als ex-tennisser en aandeelhouder profiteert hij nu van een prima uithoudingsvermogen: na de beursgang van Basic-Fit in 2016 bleven koersstijgingen lange tijd uit, maar het afgelopen jaar verdubbelde de koers bijna, naar een beurswaarde van ruim 1,5 miljard euro. Medeoprichter Moos heeft nog altijd een belang van ongeveer 16 procent in Basic-Fit. De budgetketen telt nu 533 vestigingen in Europa, tweehonderd meer dan ten tijde van de beursgang.

3. Pixar-oprichter weg na ongepast gedrag

John Lasseter, medeoprichter van animatiestudio Pixar, moet het veld ruimen na ongepast gedrag. Lasseter, het creatieve brein achter onder meer Toy Story, Cars en Frozen, stond bekend als een fervent knuffelaar. Volgens The Hollywood Reporter manifesteerde Lasseter zich op de werkvloer ook met “vastgrijpen, kussen en opmerkingen over fysieke kenmerken”, vooral na het nuttigen van alcohol. In een verklaring bij het (eind dit jaar) afzwaaien van Lasseter gaat Disney-baas Robert Iger niet in op reden achter Lasseters vertrek, maar prijst hij hem het “opnieuw uitvinden van de animatie-business, het nemen van adembenemende risico’s en het vertellen van uitmuntende verhalen die eeuwig zullen voortleven”. Medeoprichter van Pixar Ed Catmull blijft aan als president van de animatie-studio’s van Pixar and Disney. 

4. Verzekeraar Goudse pompt 20 miljoen in leenplatform Rabo&Co

De Goudse Verzekeringen stelt 20 miljoen beschikbaar voor Rabo&Co, het platform waarmee Rabobank in 2016 de concurrentie aanging met MKB-financieringsplatforms als Funding Circle, New10 (ABN Amro) en de betere crowdfundingsites. De Goudse is de eerste professionele partij die zich meldt op Rabo&co. Vergeleken bij andere p2p-leners heeft Rabo&Co een hoge drempel: alleen mensen met minimaal 1 miljoen euro vrij belegbaar vermogen bij de Rabobank komen ervoor in aanmerking. De deelname per lening is minimaal 100.000 euro. Behalve vermogende particulieren ziet de bank dat pensioenfondsen en verzekeraars “naar mogelijkheden zoeken om te investeren in ondernemend Nederland. Zij zijn bereid hogere bedragen voor langere tijd te investeren. De samenwerking met De Goudse Verzekeringen als eerste professionele investeerder bevestigt dit.’

5. Een AVG-keurmerk? Dat bestaat (nog) niet 

Trap niet in bedrijven die je een keurmerk proberen aan te smeren om aan te tonen dat je AVG-proof bent, waarschuwt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ondernemers. De bedriegers claimen af en toe zelfs dat ze samenwerken met de waakhond. “Dat klopt niet. De AP heeft geen AVG-keurmerk goedgekeurd.” De toezichthouder is overigens wel betrokken bij de accreditatie van instellingen die een AVG-certificaat kunnen toekennen, een schriftelijke verklaring dat een product of dienst aan de AVG voldoet. Maar momenteel zijn er hiervoor in Nederland nog geen certificatie-instellingen geaccrediteerd.  

6. En dan dit: Rabobank vergoedt alle schade kluisroof

De Rabobank vergoedt alle schade die de gedupeerden van een kluisroof in Oudenbosch kunnen aantonen. Dat schrijft de bank in een brief die de getroffen klanten afgelopen week ontvingen, waar meerdere media over berichten. De Rabobank beriep zich eerder op een contractuele maximumvergoeding van 45.000 euro. Maar de bank voelt zich nu moreel verantwoordelijk voor de diefstal en beseft dat niet alle klanten op de hoogte waren van de maximale vergoeding. Bij de roof afgelopen maart werden kluizen van 330 klanten opengebroken, waarbij miljoenen aan contant geld en sieraden werden buitgemaakt. Twee inbrekers lieten zich tijdens een weekend meer dan 24 uur insluiten in de kluisruimte. De politie hield twee beveiligers aan die vermoedelijk bij de kraak betrokken zijn, maar de twee kluiskrakers zelf zijn nog altijd niet gepakt.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 11 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl