Uber bestelt 24.000 Volvo's; Yoghurt Barn wil faillissement naamkaper

Ondernemersnieuws: Yoghurt Barn wil faillissement naamkaper Yoghurt Farm, Uber bestelt 24.000 Volvo's en Amsterdam wil prins Bernhard horen over zijn vastgoed. 

1. Yoghurt Barn vraagt om faillissement naamkaper

Yoghurt Barn gaat het faillissement aanvragen voor EcoToko, het horecabedrijf achter Yoghurt Farm. De Sprout challenger won twee maanden terug een rechtszaak van zijn bijna-naamgenoot, maar die laat sindsdien niets meer van zich horen en beweegt niet, laat oprichter Wouter Staal weten aan RetailTrends. Yoghurt Farm wil een vestiging openen in Leeuwarden, waar de etalage van een pand al is bedrukt met onder meer de kreet ‘Loei Lekker’, een term die vijf jaar terug door Yoghurt Barn als woordmerk werd geregistreerd. De rechter eiste in september dat Yoghurt Farm stopt met die leus en ook zijn handelsnaam aanpast. De website van Yoghurt Farm is inmiddels offline, maar aan het pand is volgens Staal nog niets veranderd. Ook heeft hij de proceskosten van bijna negenduizend euro nog niet vergoed gekregen.

2. Uber bestelt 24.000 zelfrijdende Volvo's

Ka-ching: Uber bestelt 24.000 zelfrijdende Volvo's voor in totaal 1,4 miljard dollar, meldt de Financial Times. Het gaat vooral om XC90's, suv's die in Amerika erg populair zijn bij gezinnen. Die bestellen straks hun Uber-rides zonder chauffeur: de Volvo's komen, als alles volgens plan verloopt, via de app zelf voorrijden. Inmiddels heeft Uber al 200 XC90's rondrijden voor testkilometers in onder meer Pittsburgh, San Francisco en Arizona. De zelfrijdende vloot zou al tussen 2019 en 2021 geleverd moeten worden. Kan ook Travis Kalanick zonder klachten van chauffeurs van zijn eigen dienst genieten.

3. Amsterdam wil Bernhard horen over vastgoedbeleggingen

De gemeenteraad van Amsterdam wil mega-pandjesbaas prins Bernhard (met 349 adressen in bezit in de hoofdstad) aan de tand voelen over zijn beleggingen in vastgoed. Het gaat om een hoorzitting over de huizenmarkt, die behoorlijk onder druk staat mede door de toestroom van (particuliere) beleggers. Bernhard heeft zichzelf onbedoeld in de kijker gespeeld en zal dus worden uitgenodigd, zegt PvdA-voorzitter Marjolein Moorman tegen de Telegraaf. Of de zakenprins ook komt, is onbekend.

4. Alibaba gaat in bakstenen supermarkten

Webgigant Amazon kocht Whole Foods, in China doet Jack Ma hetzelfde: met zijn Alibaba Group betaalt hij 2,4 miljard euro voor een belang van 36 procent in Sun Art Retail Group, een Chinese exploitant van hypermarkten. Het doel: de online en offline winkelervaring laten versmelten met technologie en data. Sun Art Retail Group is huge: het claimt met zijn 446 hypermarketen in 224 steden een marktaandeel van vijftien procent van de gigantische Chinese foodretailmarkt. Eerder kocht AliBaba al warenhuizen en supermarktketen LianHua. Het paradepaardje onder de offline winkels die goed duidelijk maken wat Jack Ma onder 'New Retail' verstaat, heeft overigens een opmerkelijke naam: Hema. Check deze rondleiding:

5. DSM ontwikkelt recylcebaar matras met startup Niaga

Chemieconcern DSM stort zich, na het recyclebare tapijt, nu op het circulaire matras, meldt het FD. Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met matrassenfabrikant Auping. Binnen drie jaar moet de Auping-matras volledig recyclebaar zijn. DSM werkt op het vlak van recyclebare producten sinds 2014 samen met de startup Niaga (omkering van 'again'). De joint venture DSM-Niaga verwacht snel meer toepassingen van recyclebaarheid te kunnen melden. Volgens Niaga-oprichter Josse Kunst kan hij eind 2019 een volledig ontmantelbare, recyclebare matras maken.

6. En dan dit: 'bierbaron' Peer Swinkels lijstduwer in Breda

Oké, we weten nu waarmee het CDA in Breda straks in maart klinkt op eventuele verkiezingwinst: de christendemocraten hebben Peer Swinkels in stelling gebracht als lijstduwer. De marketingtopman van het Brabantse familiebedrijf Bavaria werd benaderd en stemde volgens het CDA 'enthousiast in met de samenwerking'. Peer blijkt inderdaad een overtuigde CDA'er: "De uitgangspunten en waarden van het CDA spreken mij persoonlijk erg aan en om die reden ben ik al vele jaren lid van het CDA. Bovendien heb ik veel vertrouwen in de nieuwe koers van het CDA in Breda.” Swinkels is vooral opgetogen over het rentmeesterschap dat de CDA voorstaat: "We lenen ons land en ook onze mooie stad van onze kinderen en kleinkinderen. Bij rentmeesterschap hoort onder andere maatschappelijk ondernemen en samenwerking. Ook in Breda moet dit type ondernemerschap de ruimte krijgen en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.’’ Swinkels woont zelf overigens in Ulvenhout.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 21 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.