Uber bestormt vrachtwagenmarkt; Autowasser wil grootste worden

Bob Autowas

Ondernemersnieuws: Uber bestormt vrachtwagenmarkt, autowasser zoekt 2,5 miljoen euro groeigeld en Additive Industries levert tweede 3D-printer.

1. Additive Industries levert tweede printer

De eerste levering van een 3D-printmachine aan BMW blijkt geen toevalstreffer voor Additive Industries. Het Eindhovense bedrijf heeft een tweede metaalprinter - ter waarde van 2 miljoen euro - verkocht aan Kaak Groep. Dat bedrijf gebruikt het gevaarte (5 samengevoegde modules) voor het maken van onderdelen voor industriële bakkerijmachines. Kaak krijgt dankzij 3D-printen lichtere onderdelen en een snellere doorlooptijd bij ontwikkeling van nieuwe apparatuur. Het bedrijf test sinds vorig jaar met 4 andere bedrijven een proefversie van de printer, maar die bleek niet groot genoeg. 

2. Uber bestormt vrachtwagenmarkt

Uber heeft zijn - al eerder aangekondigde - app Uber Freight gelanceerd, die vrachwagens koppelt aan opdrachtgevers. De toegevoegde waarde (disruptie) zit ‘m in het snel kunnen vinden en boeken van een lading via een app, in plaats van meerdere telefoontjes. Uber belooft chauffeurs binnen een week uit te betalen. Het bedrijf van Travis Kalanick onthult niet wat het zelf per transactie aan commissie verdient. Uber Freight concurreert in de VS onder meer met Convoy. In Nederland werkt Quicargo met een vergelijkbaar concept, al ligt de nadruk bij die startup meer op het terugdringen van de hoeveelheid lege vrachtruimte.

3. Autowasser aast op 2,5 miljoen euro groeigeld 

De nieuwste notering bij mkb-beurs Npex is een autowasbedrijf. Bob Autowas telt 20 vestigingen (waarvan 2 op Curaçao) en heeft een omzet van 3,6 miljoen euro. Het bedrijf (39 medewerkers) van oprichter Mark de Graaf is via Npex op zoek naar 2,5 miljoen euro om zijn ‘full service reinigingsconcept’ op te kunnen schalen met meer vestigingen. De autopoetser ziet zijn kans schoon in een markt waar nog niet veel ketens bestaan. Professionaliseren en vernieuwen doet het bedrijf onder meer met een wasstraat waarin zo min mogelijk water wordt verspild.

4. Blokker staakte vernieuwing bijna

Blokker stond begin dit jaar op het punt om de stekker te trekken uit de vernieuwingsoperatie van zijn winkels, bericht EenVandaag op basis van uitgelekte documenten. Het familiebedrijf overwoog de oude formule, inclusief logo, terug te brengen omdat de vernieuwingsoperatie zorgde voor leveringsproblemen en een stuwmeer aan overbodige producten. Daardoor was er veel extra geld nodig en stond het water de winkelketen aan de lippen. Blokker maakte eerder deze week wel een forse saneringsoperatie bekend, die gepaard gaat met de verkoop van een aantal dochterbedrijven.

5. MisterFly groeit het snelst

MisterFly is tijdens The Next Web-conferentie gebombardeerd tot snelst groeiende techbedrijf van de groep Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden (‘Europe’s six hottest startup ecosystems’). De Franse vliegticketverkoper vergrootte zijn omzet de afgelopen twee jaar met een schrikbarende 48.000 procent. Het Nederlandse Tiqets, deze week nog goed voor een investering van 17 miljoen euro, prijkt op plek 3 (+10.546 procent). In de top 30 komen we nog 5 andere Nederlandse bedrijven tegen, waaronder Bloomon, Srprms.me en Bux. 

6. En dan dit: in de slaapkamer bij tiener Zuckerberg 

Wat als Mark Zuckerberg niet was aangenomen op Harvard, waar hij Facebook bedacht? Die gedachte dringt zich op bij het zien van een video die Zuckerberg net heeft gedeeld van het moment dat hij als tiener, gefilmd door zijn vader, ontdekt dat hij is toegelaten tot de prestigieuze universiteit. Nadat Facebook explosief begon te groeien hing Zuckerberg zijn studie enige tijd later aan de wilgen. Als eerbetoon krijgt hij volgende week toch nog zijn diploma.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 19 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!