Uber boekt miljardenverlies; NL startup Wercker gekocht door Oracle

Ondernemersnieuws: Rockstart-startup Wercker wordt gekocht door Oracle, Uber verbrandde vorig jaar bijna 4 miljard en Mediamarkt zet de vliegende auto Pal-V in het schap. 

1. Wercker gekocht door Oracle

Micha Hernández van Leuffen verkoopt zijn startup Wercker, dat een softwareplatform levert voor het samen ontwikkelen, testen en uitrollen van software, aan databasegigant Oracle. Wat de Amerikanen betalen voor Wercker, wordt niet bekendgemaakt. Hernandez van Leuffen is vanaf de start in 2012 al actief in de VS, waar Wercker samenwerkt met GitHub en Amazon. Inmiddels heeft Wercker kantoren geopend in San Francisco en Londen, naast het hoofdkantoor in Amsterdam. Vorig jaar haalde Hernández van Leuffen nog 4,5 miljoen dollar op voor zijn clouddienst, die ooit begon vanuit Rockstart.

2. Uber boekt miljardenverlies

Een uniek kijkje in de boeken van Uber: volgens Bloomberg verwerkte de taxidienst vorig jaar wereldwijd voor circa 20 miljard dollar aan taxritjes en andere boekingen, meer dan twee keer zo veel als in 2015. Dat daar een netto-omzet van overbleef van 6,5 miljard dollar, geeft een idee van wat taxichauffeurs moeten afdragen aan het bedrijf van Travis Kalanick. Niet dat die miljarden al tot winst hebben geleid: Uber maakte in 2016 2,8 miljard dollar verlies, als we de inmiddels afgestoten activiteiten in China niet meetellen. Die waren goed voor nog eens 1 miljard aan verliezen. Maar goed, voor een unicorn gaat hypergrowth boven ouderwetse winst. Bovendien heeft Uber sinds zijn start in 2009 weliswaar 8 miljard dollar verbrand, maar heeft het nog steeds 7 miljard in kas. Dankzij investeerders, die de zaak op 69 miljard dollar waarderen.

3. Zeeuwse touroperator laat ijsbreker bouwen

Touroperator Oceanwide Expeditions uit Vlissingen laat voor 50 miljoen euro een ijsbreker bouwen, schrijft het FD. Het cruiseschip, de Hondius, gaat varen op Antarctica en heeft ruimte voor 100 passagiers - het maximum voor reizen naar de Zuidpool. De 50 miljoen hoeft het familiebedrijf niet zelf op te hoesten: via een leaseconstructie met de Kroatische rederij zou de Hondius na 10 jaar zijn afbetaald, aldus medeoprichter Michiel van Gessel, die Oceanwide samen met zijn vader leidt. Poolcruises blijken goede business als je de cijfers ziet: de Van Gessels maken met hun huidige drie schepen 8 miljoen ebitda-winst op 30 miljoen omzet.

4. Primeur in Eindhoven: 2,5D-printen

Eindhoven heeft de primeur: digitaal printen in reliëf, zeg maar 2,5D-printen. Marc Schoenmakers werkt met zijn bedrijf Big Impact aan een inkjetprinter die de inkt zo dik 'opstapelt', dat er braille, plattegronden in reliëf of andere voelbare patronen verschijnen. De machine die het nieuwe trucje, 'haptic printing', beheerst, is in samenwerking met een Oostenrijkse fabrikant ontwikkeld, meldt het Eindhovens Dagblad. Big Impact haalt een dikte van 0,6 millimeter, aan een hogere snelheid wordt nog gesleuteld door de specialist in het (textiel)printen van steigerdoeken en wandbekleding.

5. Friezen gaan vinyl persen

Vinyl is niet aan te slepen, en terwijl in Haarlem Record Industry op volle toeren draait, wordt het tijd voor een challenger. Vonden de Friezen Chris Roorda, eigenaar van platenzaak Deeptrax, en Pascal Thulin, die in de voormalige gevangenis Blokhuispoort te Leeuwarden een perserij beginnen. Deze zomer arriveren twee nieuwe persen uit Duitsland, die vanaf september gaan draaien. Met hun perserij richten de twee zich vooral op kleinere labels en artiesten. "We willen mooie en opzienbarende platen maken", zegt Roorda in de Leeuwarder Courant. "Met sublieme geluidskwaliteit."

6. En dan dit: vliegende auto te koop bij Mediamarkt

Bij de dealer vind je de vliegende auto van Pal-V nog niet, maar volgende week staat hij wel bij Mediamarkt. Voor één dag is de PAL-V Liberty Sport te bewonderen in een filiaal in Eindhoven, waar de Duitse retailer een festival belooft aan te richten. Voor het ronde bedrag van 299.999 euro koop je de vliegauto. Dan krijg je er nog een Apple iWatch bij cadeau, met bijbehorend appje. Een proefrit/vlucht is ook te boeken, maar kost 295 euro. De Pal-V wordt al sinds 1999 ontwikkeld. Begin dit jaar opende de maker de orderboeken met de belofte eind dit jaar de eerste pre-productieserie te gaan bouwen. Mediamarktklanten kunnen hun Pal-V niet meteen naar huis vliegen: de 'betaalbare' Sport wordt pas geleverd zodra de eerste 90 exemplaren van de Pioneer (prijs: 500K ex. belastingen) rondrijden en -vliegen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 18 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.