Uber doet onbeschofte passagier in de ban; Tiqets verovert Japan

Uber

Ondernemersnieuws: Uber houdt scheldende passagier buiten de deur, Tiqets verovert cultureel Japan en dj Tiësto trekt portemonnee voor voetbalclub geboortestad.

1. Uber verbant onbeschofte passagier

Uber doet onbeschofte passagiers voortaan in de ban. Daarvoor maakt de taxidienst (vooralsnog alleen in de VS en Canada) gebruik van boordelingen van taxichauffeurs. Zak je als Uber-gebruiker te ver onder het gemiddelde, door chauffeurs uit te schelden of taxi’s te bevuilen bijvoorbeeld, dan kun je tijdelijk of permanent verbannen worden. Daar gaan wel meerdere notificaties aan vooraf. Een slechte score kan weggepoetst worden, hint het bedrijf met een variant op #Doeslief. Bijvoorbeeld met “beleefd gedrag, het niet achterlaten van rommel in het voertuig en het niet vragen aan chauffeurs om de snelheidslimiet te overschrijden”. Uber boekte 1 miljard dollar verlies in het eerste kwartaal.

2. Tiqets plant vlag in Japan

Tiqets, het Nederlandse ticketplatform voor culturele attracties dat tot nu toe 40 miljoen groeigeld ophaalde, heeft twee kantoren geopend in Japan. In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar heeft het bedrijf van Luuc Elzinga en Maarten Raaijmakers partnerships gesloten met 50 musea en andere 'culturele schatten' waaronder de Enryaku-Ji-tempel bij Kyoto (een primeur) het net Nationale Museum voor Moderne Kunst in Tokio. De dienst haalde vorig jaar 20 miljoen op om de Aziatische markt te kunnen veroveren. De scaleup (150 medewerkers) heeft al meerdere kantoren in Europa, de VS en Bangkok.

3. Mollie laat webwinkel zien op afschrift

Bij online bestellingen die worden afgehandeld door betaaldienst Mollie is vanaf nu op het bankafschrift de winkelnaam te zien, in plaats van 'Mollie'. Consumenten klagen al jaren over onbegrijpelijke bankafschriften, de Consumentenbond opende er vorig jaar zelfs een speciaal meldpunt voor. Mollie verwerkt de betalingen van circa 50 procent van alle Nederlandse webshops, dus veel bankafschriften blijven vooralsnog onduidelijk. Rabobank probeert in ieder geval andere betalingsverwerkers zoals Adyen ook mee te krijgen, zegt een woordvoerder tegen het AD. Mollie, en eerder dit jaar al Buckaroo, geven alvast het goede voorbeeld.

4. Amsterdam draait Airbnb duimschroeven aan

Amsterdam wil Airbnb verbannen uit drie wijken in de binnenstad. Dat is een van de voornemens in een nieuw beleidsplan voor huisvesting, dat volgens stadskrant Het Parool leest "als een links manifest". Mensen die hun woning (deels) verhuren aan toeristen moeten vanaf 2020 een vergunning aanvragen bij de gemeente. Die geldt voor vijf jaar. Per wijk geldt een maximum aantal vergunningen. Voorwaarde voor een Airbnb-verbod is dat de gemeente kan aantonen dat de leefbaarheid in een wijk onder druk staat door toerisme. De stad wil ook een plafond aan het opdelen van woningen ('verkamering'), vaak door beleggers die huizen opkopen. 

5. Kassa voor multifunctionele boer

Agrariërs boeren goed met kinderopvang, winkels en andere activiteiten naast de landbouw, blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research. De omzet van multifunctionele boeren verdubbelde de afgelopen vijf jaar van 400 naar 887 miljoen euro. Boerderijverkoop is met 270 miljoen euro de grootste bijverdienste, gevolgd door zorglandbouw (250 miljoen euro) en recreatie (221 miljoen euro). Multifunctionele boerderijen vormen nu een kwart van de in totaal 13.500 agrarische bedrijven in Nederland. Nog eens 10 procent van de boeren wil de komende vijf jaar ook de multifunctionele kant op. LTO Nederland schat de totale omzetpotentie van multifunctionele landbouw op 1,5 miljard tot 2 miljard euro. 

6. En dan dit: Tiësto trekt portemonnee voor NAC Breda

Een tiental vermogende NAC-supporters waaronder DJ Tiësto (Tijs Verwest) wil 5,5 miljoen euro investeren in de Bredase voetbalclub, vernam Omroep Brabant. NAC degradeerde deze maand na een dramatisch seizoen en een bestuurscrisis. Internationale dj-ster Verwest groeide op in Breda. De groep investeerders wil de aandelen via een constructie weer in handen geven van NAC, naar het voorbeeld van PSV, AZ en Heracles Almelo. De huidige organisatiestructuur, de voetbalclub heeft twintig aandeelhouders, is volgens hen onwerkbaar. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 31 mei. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl