Uber-helikopters de lucht in; Groeigeld voor kuiltjes in vliegtuig

Ondernemersnieuws: Uber opent helikopterdienst in New York, Nederlandse startup sluit deal met Transavia voor kuiltjes aan de buitenkant van vliegtuigen en gebroeders Solinger zien na Athleteshop weer webshop omvallen.

1. Uber-heli’s de lucht in

In New York is donderdag Uber Copter gelanceerd, een dienst waarmee je met de standaard Uber-app een vlucht met een helikopter boekt tussen Manhattan en vliegveld JFK. De Uber-heli's, die eerder dit jaar al beschikbaar kwamen voor Platinum and Diamond members, vliegen op maandag tot en met vrijdag voor ongeveer 200 dollar per vlucht (inclusief een taxirit naar het heliplatform). Daarmee koop je een vliegtijd van 8 minuten, vergeleken met minimaal 1 uur reistijd met de auto. Uber Copter moet de opmaat worden voor Uber Elevate, een aerial ridesharing-dienst waarmee Uber vanaf 2023 op grotere schaal de lucht in wil met een eigen vloot helikopter-achtige Ubers.

2. Groeigeld voor kuiltjes in vliegtuig

Een opmerkelijke eerste investering van de onlangs opgerichte venture-tak van Transavia: de Nederlandse luchtvaartmaatschappij investeert (onder voorbehoud) 175.000 euro in Dimple Aerospace, een startup die door het aanbrengen van kuiltjes (dimples) in de huid van vliegtuigen de luchtweerstand - en daarmee het brandstofverbruik - zegt te kunnen verminderen. De investering van Transavia is nog niet defintief: Dimple moet de technische afdeling van Transavia eerst overtuigen van de praktische toepasbaarheid van de nieuwe techniek. Samenwerken met Transavia is alvast "zeer waardevol", zegt oprichter Olaf van Campenhout. "Zowel in hun rol als investeerder en als mogelijke eerste grote klant."

3. Oprichters Athleteshop crashen weer webshop  

Na webwinkel Athleteshop en schaatsimperium iSkate broers Yuri en Ringer Solinger nu ook hun webshop Xolt omvallen, bericht RTV Noord. De Solingers kochten de website, met een divers assortiment variërend van kinderfietsjes tot dekbedovertrekken, pas begin dit jaar. Athleteshop was een half jaar daarvoor kopje gegaan onder door een schuldenlast en artikelen die niet of te laat werden geleverd. Ook Skooby.nl, een aan Xolt verbonden webwinkel voor diervoeder en huisdierenbenodigdheden, is niet meer actief. Ondertussen loopt er nog een onderzoek naar de Solingers vanwege mogelijk onbehoorlijk bestuur en faillissementsfraude. 

4. Nederlander houdt bankdata liever voor zichzelf

Nederlandse consumenten voelen weinig voor het delen van bankdata, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquete. Amper 6 procent van de ruim 2600 ondervraagden wil derde partijen toestemming geven voor toegang tot de betaalrekening. DNB peilde de stemming naar aanleiding van de Europese betaalrichtlijn PSD2, die vorige maand inging. Het onderzoek laat volgens DNB zien dat consumenten meer vertrouwen hebben in de financiële sector dan in techbedrijven als Google, Apple, of Facebook. De bereidheid om data te delen met de eigen bank, bijvoorbeeld om een overzicht te laten maken van alle inkomsten en uitgaven, is met 20 procent veel hoger. 

5. Gates investeert 1 miljard in vrouwen

Melinda Gates maakt de komende tien jaar 1 miljard dollar vrij om te zorgen voor meer vrouwen in de top van Amerikaanse bedrijven en de politiek, kondigt de vrouw van Microsoft-oprichter Bill Gates aan in een ingezonden brief in Time. “In 2018 waren er meer Fortune 500-bedrijven die werden gerund door mannen die James heten dan vrouwen”, wijst zij op een tekort aan vrouwelijk leiderschap. Een concrete bestemming voor het kapitaal, dat wordt geïnvesteerd via investeringsvehikel Pivotal Ventures, onthult Gates nog niet. Het geld wordt verdeeld over bedrijven en organisaties die “op innovatieve en diverse wijze de macht en invloed van vrouwen vergroten".

6. En dan dit: Veluwe krijgt diervriendelijke straatverlichting

Een nieuwbouwwijk aan de rand van de Veluwe krijgt de eerste diervriendelijke straatverlichting van Nederland, bericht lampenmaker Lightwell op dierendag. De wijk in Ede krijgt lantaarns die een warm, minder fel licht verspreiden, waar nachtdieren zoals dassen en vleermuizen minder last van hebben dan gangbaar straatlicht. Tijdens de spits stralen de lampen veel feller. Mocht een bepaalde diersoort beter gedijen bij een ander soort licht, dan kunnen de lampen worden bijgesteld, zegt Lightwell. “We kunnen de verlichting snel aanpassen aan nieuw wetenschappelijk inzicht. De lichtsterkte kan heel eenvoudig afgesteld worden en we zijn in staat om op een ingenieuze manier lichtkleuren te mengen.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 4 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl