Uber-oprichter dumpt aandelen met een rotgang; Jumbo koopt 17 Hema-panden

Travis Kalanick

Ondernemersnieuws: Travis Kalanick verkocht binnen een maand voor 2,1 miljard aan Uber-aandelen, Jumbo koopt 17 Hema-winkels en de markt voor legaal online gokken gaat half jaar later open.

1. Jumbo neemt 17 Hema-panden over

Jumbo neemt de komende drie jaar zeventien winkelpanden over van Hema. Ook gaat het supermarktbedrijf van de familie Van Eerd een deel van zijn assortiment aanbieden op zes stationswinkels van de Hema, maken Jumbo en Hema dinsdag bekend. Dat de Brabanders gingen samenwerken met de warenhuisketen van Marcel Boekhoorn maakten beiden al in november bekend, nu maken ze die deal concreet. Hema-producten komen ook in de bijna zevenhonderd vestigingen van Jumbo te liggen. Hema wil de opbrengst van de winkelpanden, volgens het Financieele Dagblad zo'n 100 miljoen euro, gebruiken om zijn schuld van 770 miljoen omlaag te krijgen.

2. Travis Kalanick dumpt zijn aandelen Uber met een noodgang

Uber-oprichter Travis Kalanick heeft zijn kerstbonus wel binnen: hij cashte deze maand alweer voor 350 miljoen dollar aan aandelen Uber. De gewipte taxibaas lijkt Uber zo snel mogelijk achter zich te willen laten, want sinds begin november zijn lockupregeling afliep, heeft Kalanick al 2,1 miljard dollar opgehaald met zijn uitverkoop. Hij bezit nu nog voor 3 miljard aan Uber-stukken. De koers had hier overigens geen last van: gisteren steeg die voor de verandering juist weer eens, omdat Uber in India Uber Eats wil verkopen aan een lokale concurrent.

3. Legaal online gokken half jaar uitgesteld

De markt voor online gokken wordt pas in juli 2021 opengesteld, een half jaar later dan eerder gepland. Volgens Emerce gaat de Wet Kansspelen Op Afstand pas in op 1 januari 2021, daarna heeft toezichthouder Kansspelautoriteit nog zes maanden nodig om alle vergunningaanvragen te behandelen. 183 partijen staan te trappelen om de staatsgokbedrijven en Nationale Postcodeloterij te komen vergezellen, de Tweede Kamer ging al in 2016 akkoord met het legaliseren van online gokken. Kijktip: Lubach over hoe staatsgokbedrijven verslaving in de hand werken.

4. Evan Spiegel is voortaan Fransman

De Franse pers heeft ontdekt dat Snap-oprichter Evan Spiegel al ruim een jaartje genaturaliseerd Fransman is. Volgens Les Echos dook zijn naam – en die van zijn 18 maanden oude zoon Hart – op in een staatsbericht tussen pagina’s vol Noord-Afrikanen voor wie dezelfde wens in vervulling ging. Niet dat de Amerikaan woont of werkt in het stakingsbeluste land, maar vanwege zijn bijzondere verdienste voor la France verdient de francofiel zijn nieuwe status. Hoewel hij redelijk goed Frans spreekt en het land geregeld bezoekt, woont hij gewoon in Californië. Daarmee is Spiegel nog iets minder Frans dan Peter Thiel Nieuw-Zeelander is. 

5. Karmijn Kapitaal investeert in Dutch Designmerk Pols Potten

Karmijn Kapitaal, de private equity-firma die inzet op divers geleide ondernemingen, investeert in Pols Potten. Het Amsterdamse interieurmerk, ruim dertig jaar geleden opgericht door Erik Pol, krijgt een onbekend bedrag om internationaal door te groeien. Pols Potten is met ontwerpen van Dutch Designers als Wieki Somers en Norman Trapman al te vinden in winkels in 55 landen. Inmiddels hebben de potten en vazen gezelschap gekregen van lampen, meubels en meer. De naamgever is overigens al in 1997 uitgestapt.

6. Chocopasta voor baby’s misleidend, ondernemer woest

Ondernemer Kirsten Wegener-Toeset van De Kleine Keuken heeft de twijfelachtige eer: haar chocopasta voor baby’s kreeg het Gouden Windei, de prijs voor het meest misleidende product die Foodwatch jaarlijks uitreikt na een publieksstemming. 'Junkfood voor baby's' noemt Foodwatch de pasta, die 30% suikers en 39% vet bevat. Wegener Toeset reageert ontstemd tegenover RTLZ: “We kunnen alles inhoudelijk en wetenschappelijk weerleggen. Onze chocopasta is rijk aan vezels, koper en zink, biologisch en gezoet met ongeraffineerde suikers. Maar Foodwatch gaat net zo lang door totdat je je product aanpast.” Het commentaar namens Foodwatch: "De Kleine Keuken blijft maar liegen.  Als ze anders hadden gereageerd, dan hadden ze waarschijnlijk niet gewonnen."

7. En dan dit: klanten eisen dat lijk cryptobaas wordt opgegraven

RIP Gerald Cotten, oprichter van cryptobeurs QuadrigaCX? Not so fast, zeggen klanten van de man die op 30-jarige leeftijd op huwelijksreis in India zou zijn overleden: ze eisen dat hij wordt opgegraven om uit te vinden of de Canadees wel echt de fysieke wereld heeft verlaten. Na zijn overlijden ging QuadrigaCX dicht, en konden 76.000 gebruikers fluiten naar hun 215 miljoen Canadese dollars. Hun advocaten schrijven de Canadese politie dat er enige haast is bij hun klus, gezien ‘zorgen omtrent de staat van ontbinding.’

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van dinsdag 17 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.