Uber over 28 dagen naar beurs; Bol.com gooit blauw-witte doos weg

Ondernemersnieuws: verlieslatend Uber wil 10 mei naar beurs, Amsterdamse startup Faktor in Amerikaanse handen en Bol.com wil af van blauw-witte kartonnen doos.

1. Verlieslatende Uber op 10 mei naar beurs

Uber telt de de dagen af tot 10 mei, want op die dag wil de taxi-app naar de beurs. Uber Technologies heeft een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC voor een notering aan de New York Stock Exchange. Het in San Francisco gevestigde Uber mikt op een bedrijfswaarde van 90 miljard tot 100 miljard dollar. De taxi-app kan daarmee de grootste beursnotering dit jaar worden. Uber benadrukt wel dat het nog altijd verliesleidend is; het onderliggend verlies kwam vorig jaar uit op 1,8 miljard dollar, op een omzet van 11,3 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat deze verliezen voorlopig zullen aanhouden vanwege investeringen in zelfrijdende auto’s en maaltijdbezorgdiensten.

2. 2 miljoen euro voor cleantech-bedrijf Degree-n

Degree-n haalt een investering van 2 miljoen euro op onder leiding van de Nederlandse venture capitalist Techfront Ventures. Het Hilversumse cleantech-bedrijf maakt een duurzaam alternatief voor gasverwarmingen en cv’s in de vorm van warmtepanelen. Met het groeigeld moet de duurzame verwarming door heel Europa beschikbaar worden. Het product is al verkrijgbaar in Nederland en België en het bedrijf gaat de verdere uitrol nu versnellen naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Behalve de investering in Degree-n neemt Techfront ook een aanzienlijk bedrag aan werkkapitaal mee en vormt het nieuwe management van het duurzame verwarmingsbedrijf.

3. Amsterdamse Faktor overgenomen door Amerikanen

De Nederlandse startup Faktor is voor een onbekend bedrag overgenomen door LiveRamp, één van de grootste marketing-, data- en technologiebedrijven in de wereld. Faktor is een platform waar consumenten, merken en uitgevers op een transparante manier data kunnen delen. Het Amsterdamse bedrijf is pas in 2017 opgericht door Tim Geenen, Niels Baarsma, Anke Kuik en Johan de Groot. Ondanks de overname zal Faktor gewoon in de vaderlandse hoofdstad gevestigd blijven. “Ik ben heel blij dat we nu, door de overname, onze impact verder uit kunnen breiden naar nieuwe markten en ons platform kunnen opschalen”, aldus Geenen.

4. Bol.com wil af van blauw-witte doos

Bol.com heeft het voornemen om vanaf volgend jaar 'waar mogelijk' af te stappen van bezorgmateriaal met het eigen logo en kenmerkende blauw-witte kleuren. De Nederlandse webwinkelgigant komt in plaats van de kartonnen doos met onder meer een verzendzak van gerecycled plastic. Dit zorgt voor minder loze lucht, waardoor er minder transportbewegingen zijn. Met de veranderingen wil het bedrijf de CO2-uitstoot verlagen. “Het verzenden van minstens 3,5 miljoen artikelen per jaar zonder Bol.com-doos is een belangrijke stap richting klimaatneutraal winkelen bij Bol.com in 2025”, aldus logistiek directeur Olaf van den Brink.

5. Tesla stopt met geld stoppen in Gigafabriek

Tesla en Panasonic trekken even de stekker uit de geplande investeringen in de uitbreiding van hun zogeheten Gigafactory 1 in de Amerikaanse staat Nevada, meldt de Nikkei Asian Review. De bedrijven waren van plan om nog eens 1,35 miljard dollar in de fabriek, waar accupakketten en modellen van Tesla in elkaar worden gezet, te investeren. Het Amerikaanse en Japanse bedrijf hebben al zo'n 4,5 miljard dollar in de fabriek gestoken. Het vermeende schrappen van de geplande investering hangt samen met de teruglopende vraag naar modellen van Tesla en de kleine winstmarge daarop.

6. En dan dit: ‘onbekende’ PagerDuty meteen beurs-unicorn bij beursgang

PagerDuty (toegegeven, die naam stond bij de Sprout-redactie ook niet op de radar) heeft gisteren een droomdebuut op Wall Street beleefd. Het relatief onbekende tech-bedrijf had bij de opening van de handel op de NYSE-index een introductiekoers van 24 dollar per aandeel aangekondigd. De koers steeg even naar 39,61 dollar, wat zorgde voor een virtuele waarde van bijna 3 miljard dollar. De nieuwste beurs-unicorn is een techbedrijf in clouddiensten met klanten als IBM en ING. Voor deze bedrijven probeert PagerDuty bedreigingen van IT-systemen te beperken.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 12 april. Prettig weekend!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.