Uber start Nederlands betaalbedrijf; Manon van Essen (Magioni) krijgt Dr. Oetker als concurrent

Manon van Essen

Ondernemersnieuws: Magioni's groentepizza krijgt navolging van Dr. Oetker, Uber start Nederlands betaalbedrijf en Tinybots levert zijn zorgrobot aan 500 huishoudens.

1. Uber start betaalbedrijf vanuit Nederland

Uber heeft bij De Nederlandsche Bank (DNB) een vergunning voor het uitvoeren van betalingen aangevraagd. Dat bevestigt het bedrijf achter de taxidienst en Uber Eats tegenover Sky News. Met die vergunning, een zogeheten e-money licence, kan Uber zelf de betalingen van klanten aan chauffeurs, maaltijdbezorgers en restaurants uitvoeren, naar verluidt onder de naam Uber Payments. Uber zegt voor een vergunning in Nederland te hebben gekozen, omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf hier zit.

2. Manon van Essen (Magioni) krijgt Dr. Oetker als concurrent 

Scheisse! Dr. Oetker stort zich op pizza met een bodem gemaakt van groenten. Inderdaad: het innovatieve product waarmee Manon van Essen met haar startup Magioni zo lekker aan de weg timmert bij onder meer Albert Heijn. Dappere reactie van Van Essen op LinkedIn: "Eindelijk wat competitie, want eerlijk: de Champions League speel je niet alleen." Tegen Quote nuanceert ze die vreugde een tikje: "Wij zijn alweer 3 stappen vooruit. Dus voor nu maak ik me niet zo druk, al is het misschien zo dat ik lig te huilen als je me over een half jaar nog eens belt." Magioni heeft inmiddels meer dan een miljoen pizza's geleverd.

3. Speakap haalt geld op voor groei in VS en Engeland

Patrick van der Mijl en Erwin van der Vlist hebben vers geld opgehaald voor Speakap, hun sociale communicatietool voor bedrijven. Het geld - hoeveel het is willen ze niet kwijt, wel dat het een 'significant bedrag' is - komt van Connected Capital en is bedoeld om de internationale groei in Engeland en de VS te versnellen. Ook ABN Amro verstrekte een innovatielening aan Speakap, dat vorig jaar nog Walvis Participaties uitkocht als investeerder. Meer dan 300 bedrijven gebruiken inmiddels de app om met hun (flex)personeel te communiceren, waaronder Rituals, G-Star, Ikea en Media Markt.

4. Tinybots plaatst 500 Tessa zorgrobots

Een mooie deal voor Tinybots, de Startup van de Week die met robot Tessa ouderen met dementie helpt zelfstandig te blijven wonen: deze week houdt de Tessa 200 ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met onder meer autisme gezelschap. De robot - een vrolijk aangeklede bloempot die praat - herinnert haar gebruiker bijvoorbeeld eraan dat pillen moeten worden ingenomen, of dat het tijd is om de dokter te bellen. In totaal rolt Tinybots samen met zorgorganisaties 500 Tessa's uit, op basis van een abonnementsmodel waarbij gebruikers 1 euro per dag betalen. 

5. Ook Twitter weert crypto-advertenties

Na Facebook en Google weert ook Twitter vanaf dinsdag advertenties voor cryptovaluta. Het verbod wordt de komende weken ingevoerd, laat het weten tegen persbureau Reuters. Facebook kondigde in januari aan reclames voor cryptovaluta te verbieden. Google verbiedt reclame voor de digitale valuta en initial coin offerings (ICO's) vanaf juni. Bij een ICO haalt een onderneming geld op in ruil voor een munt of token: Combicoin van Don Molenaar en Retailcoin van Hugo Leijten zijn daarvan Nederlandse voorbeelden.  

6. En dan dit: Spielberg wil Oscar-verbod voor Netflix

Netflix? Meh. Volgens regisseur Steven Spielberg zijn de films die de streaminggigant produceert niet Oscar-waardig. En de man heeft zelf drie beeldjes op zak, dus hij kan het weten. Maar wacht: Spielberg heeft het niet over de kwaliteit van Beasts of no Nation, Bright en andere producties, maar hij pleit ervoor dat de jury van de Academy Awards geen materiaal toelaat dat in beginsel voor tv is gemaakt. "Als je voor het format tv kiest, ben je een tv-film. Natuurlijk verdien je een Emmy als je een goede show maakt, maar geen Oscar." Het lijkt erop alsof de filmindustrie zich met Spielberg tegen het bedrijf van Reed Hastings keert. In Cannes deden vorig jaar nog 2 Netflixproducties mee om de prijzen, dit jaar ging Netflix er in de ban.   

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 28 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!