Uitstel aangifte na kritiek op inlogsysteem; Britse krant doet oliebedrijven in de ban

Belastingdienst

Ondernemersnieuws: ondernemers krijgen uitstel na storm van kritiek op nieuw inlogsysteem Belastingdienst, Britse krant weigert adverteerders uit de olie-industrie en Elon Musk brengt nieuw dancenummer uit.

1. Uitstel aangifte na storm van kritiek op inlogsysteem

Staatssecretaris Raymond Knops overlegt met commerciële aanbieders hoe de prijs van het omstreden inlogsysteem eHerkenning "structureel zou kunnen dalen", en ondernemers krijgen uitstel voor de aangifte van loonbelasting. Dat meldt Knops in een brief aan de Tweede Kamer, na het losbarsten van een storm van kritiek op het vanaf 1 februari verplichte inlogsysteem. Ondernemers moeten hiervoor 40 euro per jaar betalen bij een commerciële aanbieder. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Ondernemersplatform ONL noemt het "niet normaal dat je geld moet betalen om je belastingaangifte te doen", aldus medeoprichter Mirjam Bink. MKB Nederland stelt dat er "geen wettelijke basis" is voor eHerkenning. 

2. Britse krant doet oliebedrijven in de ban

De Britse krant The Guardian heeft het helemaal gehad met de olie-industrie, en weigert voortaan advertenties van bedrijven in die branche. Het besluit is gebaseerd op “decennialange inspanningen door vele spelers in deze industrie om te voorkomen dat overheden wereldwijd serieus in actie komen voor het klimaat", schrijf ceo Anna Bateson in een toelichting. The Guardian verdient 40 procent van zijn omzet aan adverteerders, hoeveel daarvan afkomstig is van Shell, BP en andere oliebedrijven is niet bekend. De krant houdt rekening met een “financiële klap”, maar hoopt tegelijk dat andere adverteerders zich juist tot de krant aangetrokken zullen voelen.

3. Miljoen euro voor hightech-inlegzool

Smart watches, move over: het Eindhovense Ato-Gear krijgt een investering van "meer dan 1 miljoen euro" voor zijn slimme inlegzool voor hardlopers, meldt het bedrijf aan Sprout. In combinatie met een gps-zender meet de zool met sensoren de rentechniek en -snelheid. Via een app krijgen gebruikers (audio) coaching en tips om blessures te voorkomen. Net als Runkeeper bouwt Ato-Gear aan een community van sporters. Geldschieters zijn Innovation Industries, regionale investeerder BOM en een aantal angels. Naast coaching wil ATO-Gear met persoonlijke hardloopprofielen helpen bij het kiezen van hardloopschoenen. Het bedrijf van Andrew Statham en Jurgen van den Berg aast ook op schoenfabrikanten als doelgroep.

4. Gecrowdfunde hypotheek Jungo redt het niet 

Jungo, het crowdfundingplatform waarmee Vincent van den Noort, Jasper Laagland en Gerard Looijen de hypotheekmarkt wilden opschudden, gooit het bijltje erbij neer. Aanleiding is het terugtrekken van Aegon, dat tot 80 procent van de loan-to-value financierde, meldt de eerdere Sprout Challenger in een bericht aan klanten. Voor Looijen kwam het besluit van Aegon onverwachts, zegt hij tegen AMweb. Aegon, dat in 2018 nog een belang nam in Jungo, neemt de hypotheekportefeuille van Jungo over. Hoe groot die is, wordt niet gemeld. Crowdfunders krijgen hun lening vervroegd afbetaald, en lopen daardoor rendement mis.

5. Nederland doorsluisland kost overheden 25 miljard per jaar

Bedrijven die via Nederland belasting ontwijken kosten overheden wereldwijd 25 miljard euro per jaar aan misgelopen belastinginkomsten, stelt CPB-onderzoeker Arjan Lejour volgende maand in zijn inaugurele aan de Universiteit van Tilburg. Nederland loopt zelf ieder jaar waarschijnlijk 1- tot 2,5 miljard euro mis aan inkomsten doordat multinationals winst- of vennootschapsbelasting (vpb) ontwijken. Het is voor het eerst dat er een wereldwijd prijskaartje wordt gehangen aan de fiscale gevolgen van brievenbusfirma's. Lejour wijst erop dat Nederland "nagenoeg niets" overhoudt aan het doorsluizen van geld van buitenlandse bedrijven.

6. Agentschap wil meer geld voor drag queens

LGBTQ-artiesten verdienen “een schijntje” en worden vaak onprofessioneel behandeld, stelt The Drag Agency, het naar eigen zeggen eerste drag queen-agentschap van Nederland. De nieuwe boeker wil “meer gelijkheid en diversiteit” op het podium. “Evenementen zien vaak geen onderscheid tussen twee queens naast elkaar", stelt het agentschap. “Als een professionele drag performer een betaling niet accepteert, omdat deze simpelweg te ver onder de norm ligt, wordt met gemak een queen gevraagd die nog in de kinderschoenen staat qua ervaring. De kunst van drag, de uren make-up en de hoeveelheid voorbereiding van een act worden als vanzelfsprekend gezien.”

7. Don’t doubt your vibe, zingt Elon Musk

Elon Musk heeft net een nieuw dancenummer gedropt op SoundCloud, meldt de oprichter van SpaceX en Tesla op Twitter. ‘Don’t doubt your vibe’, zingt Musk (met de nodige elektronische hulpmiddelen) terwijl de aandelenkoers van Tesla en de raketten van SpaceX naar grote hooogte stijgen. De ondernemer heeft zijn Twitter-naam voor de gelegenheid omgedoopt naar ‘E “D” M’ (Electronic Dance Music). Musk brengt de track binnenkort officieel uit op Emo G Records, het label waarvoor hij vorig jaar al een nummer maakte als rapper ‘Jung Musk’ .

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 31 januari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl