Uitstel belasting verruimd; Mogelijk volgende week steunpakket startups

Ondernemersnieuws: ondernemers mogen meer soorten belasting later betalen, startups krijgen mogelijk volgende week hun eigen steunpakket en ACM maakt duidelijk hoe bedrijven om moeten gaan met vouchers.

1. Uitstel belastingbetaling verruimd

Ondernemers kunnen vanaf nu ook uitstel aanvragen voor accijns, de milieubelasting, de kansspelbelasting, de assurantiebelasting en de verhuurdersheffing. Het uitstel geldt tot in ieder geval 19 juni. Aanvragen kunnen bij de Belastingdienst worden ingediend met dit formulier. Om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten, konden ondernemers al uitstel aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting. “Zo helpen we de ondernemer door de moeilijke weken of maanden heen”, zegt staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) tegen de NOS. “Het geld dat normaal de schatkist in zou gaan, blijft nu dus wat langer bij de onderneming.” 

2. Mogelijk volgende week steunpakket voor startups

Nederlandse startups krijgen mogelijk al volgende week toegang tot een nieuw noodpakket, kondigt TechLeap-voorman Constantijn aan op LinkedIn. De startupprins verwijst in zijn verhaal naar het nieuws dat de Duitse regering 2 miljard euro uittrekt om startups door de coronawinter te helpen. Ook de Franse regering legde vorige week al miljarden op tafel voor La French Tech. “We werken met al onze partners aan een gericht steunpakket in Nederland, om ervoor te zorgen dat levensvatbare startups werkkapitaal en funding runway krijgen om deze crisis te overbruggen”, aldus Constantijn.

3. Corona-roundup: 

 • Cosmeticaketen Rituals deelt, samen met een groep andere bedijven, 200.000 goodiebags uit aan zorgmedewerkers van tachtig ziekenhuizen.
 • LinkedIn maakt vacatures voor cruciale beroepen zoals de gezondheidszorg, supermarkten en pakketbezorging tijdelijk gratis.
 • Het aantal registraties van nieuwe auto’s is in maart met 23 procent gekelderd.
 • De overheid oefent druk uit op vastgoedbeleggers en winkeliers om tot landelijke afspraken te komen over huuruitstel en/of huurverlagingen, weet het Financieele Dagblad.
 • Reisplatform Withlocals moet vijftien van de zestig medewerkers ontslaan.
 • Een franchiser met vier Subway-vestigingen in Overijssel is failliet.
 • Schoonmakers houden rekening met een omzetklap tot 30 procent.
 • Videobel-platform voor klantcontact 24sessions groeit hard tijdens de coronacrisis.
 • Co-working-koning Eduard Schaepman merkt dat startups het zwaar hebben, en heeft een boodschap voor premier Rutte. 
 • Een ondernemer uit Noordwijk verkocht al honderden plexiglas-schermen waarmee winkels personeel beschermen.
 • Het platform VoorDeThuiswerkers.nl biedt leegstaande hotelkamers aan als werkplek.
 • Biermaker Grolsch bezorgt de komende periode zelf kratjes bier bij consument die een tripje naar de supermarkt liever overslaan.
 • De explosief gegroeide videodienst Zoom belooft serieus aan de slag te gaan met de kritiek dat de dienst onveilig is.
 • In de VS heeft de coronacrisis vorige week nog eens 6,6 miljoen mensen hun baan gekost. De coronacrisis kostte er in 2 weken tijd wel 10 miljoen mensen hun baan.
 • Tikkie tegenstrijdig, maar waar: British American Tobacco en Philip Morris, de twee grootste tabaksfabrikanten van de wereld, werken aan een corona-vaccin op basis van tabaksbladen.
 • De Europese bankenautoriteit EBA waarschuwt voor meer fraude en witwasactiviteiten als gevolg van het coronavirus.
 • Bill Gates vertelt Donald Trump hoe je een nieuw virus wél goed bestrijdt.

4. ACM stelt voucher-richtlijn op

Toezichthouder ACM heeft uitgangspunten opgesteld voor ondernemers die consumenten vouchers geven. Dit is een actueel onderwerp voor onder meer reis- en horecabedrijven die met vouchers het verzilveren van aankopen kunnen uitstellen. Zo’n tegoedbon moet “een volwaardige vervanging zijn voor de consument”, benadrukt de waakhond. Vouchers moeten ook een redelijke geldigheidsduur hebben van bijvoorbeeld 12 maanden. Consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, hoeven geen restant te betalen als het bedrijf de overeenkomst niet kan nakomen. De ACM ziet het liefst dat vouchers zoveel mogelijk gedekt zijn door een garantiefonds of een vergelijkbare partij.

5. Miljoenen voor satellietbedrijf VanderSat

VanderSat, dat met satellietdata nauwkeurig meet waar en hoeveel water er in de grond zit, heeft “enkele miljoenen” euro groeigeld opgehaald bij Social Impact Ventures. Het bedrijf uit Haarlem verwacht dat dit soort informatie door het veranderende klimaat en de sterk groeiende wereldbevolking cruciaal wordt in de bestrijding van de voedsel- en watercrisis. Wereldwijd heeft 80 procent van alle schade aan gewassen te maken met water. De data van VanderSat worden ook gebruikt door verzekeraars, die de risico’s en eventuele schade van gewassen kunnen berekenen. Onder andere Climate Corp, BASF, AXA en Swiss Re baseren beslissingen over tientallen miljoenen euro’s op basis van VanderSat-data.

5. Oprichter WeWork loopt bijna miljard mis

WeWork heeft er weer een fors probleem bij: investeerder Softbank neemt toch niet voor 3 miljard dollar aan aandelen over van investeerders achter het bedrijf. De transactie was een belangrijk onderdeel van de bailout waarmee Softbank de geplaagde werkplekkenverhuuder vorig jaar behoedde voor een bankroet. Grootste slachtoffer is wellicht oprichter Adam Neuman, die met de deal tot wel 975 miljoen dollar aan aandelen had willen verkopen. Softbank noemt onder meer een justitieel onderzoek naar WeWork als excuus om zich aan de afspraak te kunnen onttrekken.

6. En dan dit: Amazon niet aansprakelijk voor merkrechtschending op marktplaats

Amazon is niet aansprakelijk voor de opslag en verkoop van producten die merkenrecht schenden, wanneer die producten door derde partijen worden aangeboden op de marktplaats van Amazon. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak die was aangespannen door Coty, het moederbedrijf van parfummerk Davidoff. Coty wil voorkomen dat andere verkopers Davidoff-producten in Europa aan de man brengen. Maar daarvoor kan een platform als Amazon niet verantwoordelijk worden gehouden, vindt het EU-hof.

Wat we ook tegenkwamen:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 3 april. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!