Unilever verslindt Vegetarische Slager; Airbnb-limiet Amsterdam naar 30 dagen

Ondernemersnieuws: Jaap Korteweg verkoopt Vegetarische Slager, YoungCapital neemt gevallen Jobbird over en Airbnb-limiet naar 30 dagen per jaar in Amsterdam.

1. Jaap Korteweg verkoopt Vegetarische Slager aan Unilever

Oprichter (en meerderheidsaandeelhouder) Jaap Korteweg verkoopt De Vegetarische Slager voor een onbekend bedrag aan Unilever. De Nederlandse multinational stond bovenaan het lijstje met favoriete overnamepartijen, zegt Korteweg tegen Sprout. Volgens de ondernemer liepen geïnteresseerde partijen, waaronder ook andere multinationals en investeringsfondsen, “de deur plat” bij het bedrijf uit Den Haag (90 medewerkers, 20 miljoen omzet). Unilever stelt dat  “brands with a purpose harder groeien, beter aansluiten bij wat consumenten willen en zorgen voor maatschappelijke impact”. De Vegetarische Slager heeft “een duidelijke missie, veel trouwe ambassadeurs en een sterke positie in de markt en op social media”. 

2. YoungCapital neemt gevallen Jobbird over

Jobbird krijgt een doorstart onder de vleugels van YoungCapital, dat het failliete jobboard van Jan-Peter Cruiming voor een onbekend bedrag inlijft. YoungCapital ziet de dienst als aanvulling op de 22 jobboards die het al in bezit had. “Wij zien potentie om hun platform op te schalen naar andere Europese landen waar wij ook actief zijn, zoals Engeland, Oostenrijk en Frankrijk", zegt YoungCapital-medeoprichter Hugo de Koning. Het ouderwetse jobboard is volgens hem nog lang niet dood. “Een jobboard is in feite een marktplaats en internet is uitgevonden voor marktplaatsen” YoungCapital had tijdens het overnameproces geen contact met Jobbird-oprichter Cruiming. “Jan-Peter is out of the picture.”

3. Collin Crowdfund investeert met kapitaal institutionele belegger

Crowdfundingplatform Collin Crowdfund financiert zijn projecten voortaan deels met geld van een (anonieme) internationale beleggingsmaatschappij. Die investeerder zal per project zo'n 10 procent van het gevraagde bedrag leveren, zegt Collin-directeur Jeroen ter Huurne. Het bedrag dat die (buitenlandse) belegger meebrengt is in principe ongelimiteerd. De grote geldschieter mag zijn projecten bewust niet kiezen; het kapitaal wordt gelijkmatig verdeeld, waarbij het deelnemingspercentage wordt gebaseerd op de risicoscore per project. Die projecten worden gemiddeld groter: Collin deed twee jaar geleden nog maar drie aanvragen van 750.000 euro, het komende jaar worden dat er naar verwachting twintig.

4. ‘Shazam’ voor meubels haalt 3 ton op

Designplatform Cafedeco krijgt een investering van drie ton, afkomstig van drie particuliere investeerders. Oprichter Anne de Jongh wil haar platform laten uitgroeien tot de ‘Shazam voor interieurproducten’: gebruikers maken een foto van het meubelstuk dat ze mooi vinden uploaden dat naar het platform. Een team van interieurspecialisten zoekt vervolgens op om welk interieurstuk het gaat en waar deze te koop is. Het businessmodel is gebaseerd op een commissie over verkochte meubels, het boeken van stylisten en een (maand)abonnement voor interieurspecialisten en -winkels.

5. Airbnb-limiet naar 30 dagen in Amsterdam

Inwoners van Amsterdam mogen hun woning vanaf 1 janauri nog maar 30 dagen verhuren, heeft de gemeenteraad van de hoofdstad woensdagavond bepaald. Nu mogen Amsterdammers hun huis nog zestig dagen per jaar verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. "We gaan de markt bijsturen", zegt PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. Eerder bepaalde de stad al dat een woning aan maximaal vier personen mag worden verhuurd en dat er elke keer dat er verhuurd wordt een melding bij de gemeente gedaan wordt. De kans is groot dat Airbnb c.s. rechtszaken zullen starten om het nieuwe besluit aan te vechten.

6. En dan dit: Elon Musk onthult ‘epic’ tunnel

The Boring Company, (nog) een bedrijf van Elon Musk, heeft donderdag zijn eerste (test)tunnel onthuld. Auto's blijken niet meer op wagonnetjes te worden vervoerd, maar rijden zelf, op hun plek gehouden door speciale rails. Het idee is dat daardoor ook andere (elektrische) auto’s gebruik kunnen maken van de tunnel, mits de eigenaren zo'n 250 dollar uittrekken voor aangepaste wielen die overweg kunnen met de rails. Musk verklapte dat hij tot nu toe – deels uit eigen zak - 40 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in The Boring Company; de tunnel zelf kost 20 miljoen dollar. Musk en anderen noemen hun eerst rit in de tunnel “epic”, maar een aantal andere tunneldebutanten werd misselijk.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 20 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl