VanMoof gaat crowdfunden voor 2,5 miljoen; ondernemers doen duurzaam om de poen

Ondernemersnieuws: VanMoof geeft crowdfunding vliegende start, ondernemers doen duurzaam om de poen en kabinet heeft slecht en minder slecht nieuws voor zzp'ers.

1. Groningen krijgt eerste officiële luchthaven voor drones

Groningen Airport Eelde is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met drones is toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen hiervoor aangepast. Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Het kan gaan om koeriersbedrijven die willen experimenteren met bezorgdrones of offshorebedrijven die windmolens laten inspecteren op afstand. Ondernemersorganisatie VNO NCW Noord heeft hoge verwachtingen van DroneHub GAE. De technologie zou veel kansen en werkgelegenheid kunnen opleveren voor de regio.

2. VanMoof crowfundt via Oneplanetcrowd, eerste 4 ton is al binnen

Kort geleden haalden Taco en Ties Carlier al 4 miljoen op voor VanMoof bij investeerder Slingshot, maar ze zetten nu ook crowdfunding in om hun fietsenmerk door te laten groeien. Via Oneplanetcrowd willen ze voor hun Sprout Challenger 1 miljoen tot 2,5 miljoen euro ophalen bij de crowd, via een converteerbare lening tegen 6 procent rente. De eerste 4 ton is al binnen op het moment dat VanMoof zijn nieuwe fundingronde voor het grote publiek opent: fans kregen de afgelopen week al de kans mee te doen. Waarom VanMoof opnieuw geld nodig heeft, legt Taco Carlier uit tegen Sprout: “Ons probleem is dat we sinds begin 2016 zo hard groeien dat we dit eigenlijk niet meer kunnen bijbenen. We hebben te maken met een verdubbeling van onze omzet en steken al onze winst in verdere uitbouw.”

Lees ook: waarom Taco Carlier fans aandeelhouder laat worden

3. Funding voor Delftse startup die auto's trillingsvrij maakt

De Zuid-Hollandse regionale investeerder InnovationQuarter steekt een onbekend bedrag in Vibes.technology, de YES!Delftstartup die met zijn software trillingen in auto-ontwerpen opspoort en onder meer BMW als klant heeft. Volgens mede-oprichter Maarten van der Kooij kan Vibes met het geld zijn technologie verder ontwikkelen. "We verwachten dat de oplossing waaraan we nu werken een goede basis vormt voor een product waar de hele industrie zijn ontwerpprocessen efficiënter mee kan maken." Het geld komt uit UNIIQ, een fonds dat zich richt op het sneller naar de markt krijgen van producten in de proof-of-concept fase.

4. Zelfstandigenaftrek omlaag, DBA-soap krijgt vervolg 

Het nieuwe kabinet heeft voor zzp'ers slecht nieuws, goed nieuws en iets ertussenin. De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers gaat omlaag, als onderdeel van een grote belastingherziening. De omstreden regels van de wet DBA gaan van tafel. In plaats van de modelovereenkomst komt er een opdrachtgeversverklaring, waarmee de opdrachtgever vooraf de relatie aangeeft. Wat dus voorlopig niet verandert: de onduidelijkheid over wat wel en niet een arbeidsverhouding is, hoe de Belastingdienst alles gaat controleren en wat de sancties zijn op overtredingen. Van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, zoals het CDA wilde, is overigens geen sprake meer, en ook de pensioenopbouw moeten zzp’ers zelf regelen. Een andere nieuwigheid is de invoering van een minimumtarief: wie voor minder dan dat minumum van tussen de 15 en 18 euro per uur werkt, wordt beschouwd als werknemer, zodat de opdrachtgever (denk de maaltijdbezorgers) premies moet afdragen.

5. Ondernemers doen duurzaam om de poen

Drie op de vier Nederlandse mkb'ers onderneemt duurzaam. En dat doen ze vooral om de poen: een kostenreductie wordt vaker genoemd dan het tegengaan van verspilling, blijkt uit een studie van ING Economisch Bureau. Duurzaamheid moet in de eerste plaats financieel wat opleveren: 'Dat verklaart ook waarom energiebesparing zo hoog scoort. De terugverdientijd van dergelijke investeringen is over het algemeen kort.' De bank keek naar 700 mkb-ondernemingen. Iets meer dan de helft doet aan energiebesparing, een derde aan afvalreductie en recycling. CO2-reductie en natuurbehoud zijn het minst populair binnen de duurzaamheidscategorieën. Volgens de ING zijn dit zaken waar voornamelijk innovatieve bedrijven zich mee bezig houden.

6. En dan dit: startupwedstrijd New Venture na 20 jaar ter ziele

Na 20 jaar gaat de stekker uit New Venture, de oudste wedstrijd voor startups van Nederland. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft de subsidie beëindigd en het doel is bereikt, beweren EZ en initiatiefnemer McKinsey in het FD. Nou ja, startups worden inmiddels veel meer geknuffeld, maar New Venture was vanaf 1998 toch bijna een instituut, waar alles bij elkaar 17.500 (would be) ondernemers hebben gepitcht in 6900 teams waaruit 2000 bedrijven zijn voortgekomen. Daarvan bestond er eind 2014 nog de helft. Bekende namen: de balanceerplatforms van Ampelmann, energiemaatschappij Greenchoice en Snappcar.

7. Quote van de dag:

Gary Vaynerchuk quote

Tot zover de Sprout update van dinsdag 10 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!